2022 YILI FAALİYET RAPORU MECLİSTEN GEÇTİ
Sarıyer Belediyesi Meclisi Nisan ayı ikinci oturumu, CHP, Ak Parti, MHP meclis üyelerinin yanı sıra vatandaşların da katılımıyla Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. 2022 yılında yapılan çalışmalardan oluşan faaliyet raporunun görüşüldüğü toplantıda konuşma yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, şunları söyledi;
“Dünyayı etkisi altına alan bir pandemi sürecini ve etkilerini yeni yeni atlatıyoruz.
Her geçen günün bir önceki günü arattığı, tarihimizin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıyayız.
Deprem Gerçeği
Bütün bu mücadele yetmezmiş gibi,50 binden fazla vatandaşımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş merkezli, 11 ilde yıkımlara neden olan 6 Şubat depremini yaşadık.
Kaybettiğimiz vatandaşlarımızın acısınıyaşarken, bu kez de Şanlıurfa’da yaşanan selde 16 yurttaşımızı kaybettik.
Yaşamını yitiren vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyorum. Yaralı vatandaşlarımıza şifalar diliyorum.
Afetin yaşandığı ilk andan itibaren çalışma arkadaşlarım ile birlikte başta Hatay olmak üzere bütün afet bölgelerinde ve ilçemizde seferber olduk. Müthiş bir dayanışma ve özveri vardı.
Çalışma arkadaşlarıma, Sarıyerlilere ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.
Böyle günlerde konuşmak, bir şeyler anlatmak kolay değil. Fakat şart.
Gördüklerimizden çıkardığımız sonuçları, öğrendiklerimizi, tecrübelerimizi anlatmamız ve uygulanması yönünde ısrarcı olmamız gerekiyor.
Çünkü “Uygulamaya dönüşmeyen bilgi ve bilim, doğru ile yanlış arasında bir yerdedir.”
Yarınlar İyi Planlanmalı, Doğru Projelerle Gelecek Üstüne Kurulmalıdır
Yaşamın öğretisi planlamadır.Bu çok açık ve tartışılmayacak bir gerçektir. Peki neden görmezden geliyoruz?
Yaşadığımız yüzlerce kötü olaydan neden ders almıyoruz? Neden her şeye yeniden yeniden başlamak zorunda kalıyoruz?
Ne diyor türkü de “Çarşamba’yı sel aldı” Yıllar yıllar önce yakılan bir türküye konu olmuş sel olayını 21. Yüzyılda hala felaket diye anıyor ve neden insanlarımızı kaybediyoruz?
Çünkü; rant hırsı, cehalet ve vurdumduymazlık, bilime karşı hala el üstünde tutuluyor.
Planlama yapılmadan gerçekleşen işlerin yanı sıra daha vahim bir nokta var. Bu nokta ölümlerin göz göre göre geldiğini gösteriyor. Yakın zamanda Şanlıurfa ve Karadeniz’de yaşanan sel felaketleri öncesi hazırlanan Afet Risk Azaltma Planlarının dikkate alınmadığı, gerekli önlemlerin uygulanmadığını ortaya koydu.
Sarıyer Kalkınma Eylem Planı
Bir ilçe belediyesi tarafından hazırlanan ilk kalkınma eylem planını hazırladık. 2021 yılında güncelleme çalışmasını yaptık. Bütün temel sorunların masaya yatırıldığı bu planlama rol modeldir.
2009 yılında hazırlanan planınn içerisinde yer alan 210 hedefin 105 tanesi yaşama geçmesi büyük bir başarıdır. Büyük bir çoğunluğu yetki alanımızda olan hedef yaşama geçerken paydaş kurumların yetki ve sorumluluğuna giren konularda maalesef hedeflere ulaşamadık.
Sarıyer Kalkınma Eylem Planı, kanuni zorunluluklarla, kes kopyala yapıştır mantığı ile hazırlanan planlamaların ötesindedir ve gerçekliğini yaşamdan alır. Yaşamın önüne başka hiçbir şey koymayan kurumlar işbirliğiyle yüzde yüz uygulanabilir olacağına inancım tamdır.
Sarıyer’in Yol Hartiası: Bilgi, Birikim ve Ortak Akıldır
Sarıyer’de her senesini ilmik ilmik işlediğimiz bir planlama sürecimiz var. Az ve öz konuşarak, doğru projelerle çok şey yaparak yarınları inşa etmek üzere yolumuza devam ediyoruz.
2009 yılında Sarıyer Belediyesi’nin varlıklarını doğrularıyla nasıl geliştirebiliriz üzerinde çalışmaya başladığımızda durum pek parlak değildi.
Tek bir ruhsatlı binası bulunmayan Sarıyer Belediyesinin,
- 31 Mart 2009’datoplam varlık (Duran + Dönen varlıklar) miktarı 135 milyon, toplam borç miktarı ise 130 milyondu. Yani 100 birim borcumuza karşılık 104 birim toplam varlığa sahiptik.
Böyle bir tablo içerisinde hem temel belediye hizmetlerini sürdürmemiz hem sorumluluk alanımız dışındaki alanlara (Okullar, ibaethaneler gibi) destek vermemiz hem de Sarıyer’in geleceğini inşa edecek yatırımlar yapmamız gerekiyordu.
Yapmamız gereken ortak akıl ile karar alma, tasarlama, planlama, uygulama, raporlamaile bütün süreçlere ve yaşamı odağa alan bir yerel yönetim anlayışı oluşturmaktı.
Böyle yaptığımızda:
- Tek kuruş destek ve borç alınmadan inşa edilen Belediye Hizmet Binası,
- Bir tanesi aynı zamanda evlendirme dairesi de olan 3 kültür merkezi,
- İçerisinde semt, yaşam evleri, sosyal rehabilitasyon merkezleri, yaşlı gündüz bakımevi olan 15 sosyal hizmet merkezi,
- 10 gündüz bakımevi şubesi,
- 11 Sarıyer Gençlik Eğitim Merkezi şubesi (SAGEM)
- Sarıyer Akademi ve Türkiye Akademi,
- Engelli Çocuk ve Aileleri Destek Merkezi (EÇADEM)
- Kız konukevi,
- Ayazağa Sağlık Polikliniği,
- Gezi Teknesi,
- Kütüphane,
- 2 Spor tesisi ve spor sahalarıinşa ettik, temel hizmetleri rekor rakamlarla yapabildik.
Kısaca maksimum yatırım, maksimum hizmet ve maksimum tasarruf şeklinde tanımladığımız süreç sayesinde;
- 2022 yılı bilançosundatoplam varlık miktarımız (Duran + Dönen varlıklar) 20 milyar, toplam borç miktarı ise 954 milyondur.
Yani 100 birim borcumuza karşılık, 2.105 birim toplam varlığa sahibiz.
- 2009 – 2022 yılları dikkate alındığında; toplam varlık miktarı yaklaşık 148 kat artarken, toplam borç miktarı sadece 7 kat artış gösterdi ki bu artışın önemli bir kısmı kamu kurumlarına ve kendi şirketimiz SARBEL A.Ş.’ye olan kısımdır.
- 31 Mart 2009’dan 31 Aralık 2022 arasında Dolar bazlı varlık değerimiz 86 milyon dolardan, 1 milyar 213 milyon dolara çıkarken, borcumuz 83 milyon dolardan 57 milyon dolaradüşmüştür.
- Finansal kuruluşlara olan borcumuz 2023 yılı içerisinde ödenecek taksitler ile son bulacaktır.
Kazandırılan bu yapıların yanı sıra temel belediye hizmetlerinde ulaştığımız rakamlar ileyaşamın içerisinde var olan herkese dokunan projelerimizin sayısı işin doğru ellerde, doğru şekilde yapılmasının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Sarıyer’i Yaşamak ve Sarıyer’de Yaşamak Bir Kimliktir
Bizler için Sarıyerlilik bir kimliktir. Kapı komşuluğu, mahalle arkadaşlığı, çiftçileri, balıkçıları, esnafları ile bir bütündür. Beraber olduğumuz her gün, mahallelerimizde huzurla yaşadığımız her an bizim için güzel gündür.
Sarıyerlinin yüreğinin ilçesiyle beraber attığını duyabilmek lâzım. Aksi halde başarı olmaz.
Planlamamızın temelini mahallelerimizin güvenliği üzerine kurduk.
- 576.289 ton asfalt,
- 132.354m² duvar,
- 121.510mtül merdiven,
- 75.514metre kanal,
- 263.427mtül bordür,
- 68.026mtül merdiven ve yol kenarı korkuluk
çalışmaları yapmış olmamızı;bu mahalleler nasıl olsa yıkılacak, hizmet götürmeye gerek yok anlayışını değiştirmek olarak okumak gerekir. Bizim için her canlı önemlidir ve hizmet götürülmesi gereklidir.
Mülkiyet Konusu
Hizmet götürmeme anlayışını değiştirdikten sonra mahallelerimiz ve evlerimiz için en kalıcı çözüm için çalışmaya başladık. Mülkiyet meselesini Sarıyer'de toplumun en temel meselesi olarak gördük.Gecekondu ve Mesken Müdürlüğünü kurduk.
2009’da göreve geldikten sonra öncelikle üzerinde 314 bina bulunan 9 adet vakıflara ait parsel üzerinde oturan vatandaşlara verilmesi için Milli Emlak'tan devrinin istenmesi ile başlanmış oldu.Devir işlemlerinin İlçe belediyeleri yerine büyükşehir belediyelerine yapılır şeklinde mevzuat değiştirildi.
Bütün çözüm yollarını zorladık. Takas yolu denendi, kanunlarda değişiklik yapıldı, ıslah planı çalışmaları yapılarak her yol denendi.
İmar barışı süreci yürürlüğe girdi. "Tapu veriliyor" diye vatandaş umutlandı. 1984 yılında çıkarılan 2981 sayılı yasaya istinaden tapu tahsis belgesi alan vatandaş, imar barışından da yapı kayıt belgesi aldı.Vatandaşa hep tapu vaat edildi. Tapu umuduyla vatandaş sürekli belge biriktirdi.
Gelinen noktada Ekrem İmamoğlu ve belediyemizin yaptığı son hamle ile 40 yıllık sorunun çözümüne ulaştık. Yapılan bu çalışmalar sonucu öncelikle; Rumelihisarı Mahallesi 976 ada, 1 parsel ve Pınar Mahallesi 983 ada, 1 ve 59 parsellerin hisseli olarak üzerinde binası olan hak sahiplerine satışının yapılmasına 07 Temmuz 2022 tarihli İBB Meclisinde oy birliği ile karar verildi.
Bu karar sonrasında mülkiyet sorunun çözümü somutlaşmış oldu. Artık vatandaşa satışlar başlanmış durumda.
Bu karar sonrasında İ.B.B.’de geçen süreci özetlersek:
- İBB yönetimi ile süreç toplantıları yapıldı.
- Yol haritası oluşturuldu.
- İBB Emlak Yönetimi Dairesi Başkanlığınca hak sahiplerinin başvuruları için kullanılacak başvuru formu hazırlandı.
- 3 (üç) Parseldeki Numarataj ve yapı kayıt belgeleri çıkarıldı.
- Tapu kayıtları alınarak, tapu kayıtlarındaki Tapu Tahsis Belge sahipleri belirlendi.
- Emlak beyanları alınarak mevcut emlak beyan sahipleri belirlendi.
- Kıymet takdir çalışmaları yapıldı ve vatandaşlarımızın başvurusunu yapabilir duruma getirildi.
- İ.B.B. nin hazırlamış olduğu bilgilendirme broşürleri ve başvuru dilekçesi iki mahallede halkımıza dağıtıldı. Evde bulunmayanlar için ise belediyemizde bilgilendirme ve evrak dağıtımı devam etmektedir.
- Büyükşehir belediyesine ulaşamayacak vatandaşlar ve diğer vatandaşlarımıza kolaylık sağlamak için belediyemizce dilekçe ve eki belgelerin kabulü yapılmakta ve yapılan başvuruların İ.B.B. ye ulaştırılması işlemini üstlendik.
Vatandaşın güveninin sarsılmaması için mevzuatın da elverdiği sınırlar ölçüsünde çalışmalar tamamlandı.
Meclisten çıkan satış kararına istinaden Pınar Mahallesi ve Rumelihisarı Mahallesindeki 3 adet İBB taşınmazının hak sahipliliğinin belirlenmesi ve en önemli husus olan satış bedellerinin ne olacağı konusunda yoğun mesai harcandı.
Sarıyerli haklı olarak m² satış değerlerinin ne olacağını merak ediyor. Alım gücünü aşmaması oldukça önemli. En uygun bedelin belirlenmesi için ilçe ve İBB bürokratları, siyasiler, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları çok kez toplantı yaptılar.
İlk belirlenen rakamlar ile bugün belirlenmiş olan rakamlar arasında çok büyük farklar olduğunu bilmenizi isterim.
En büyük örnek, İ.B.B.’nin Ferahevlerdeki satışlarında, 2014 yılında en düşük fiyat 2.500 – 3.000 TL olarak belirlenmişti.
Bunların üfe oranı ile günümüze güncellenirse 19.300 TL – 25.000 TL gibi bir rakam çıkıyor.Bu satışların üzerinden 9 yıl geçtikten sonra, bugün ise Pınar mahallesinde 4.150 TL den, Rumelihisarı Mahallesinde ise 6.250 TL ile 60 vade imkanı ve tapu tahsis belgesi için ödenmiş olan paraların peşinattan düşülmesi ile vatandaşlarımız mülklerini ortalama 2.300 TL taksitle alabilir duruma gelmiştir.
Uzun yıllar süren mücadele sonrası çözüme kavuştuk. Başta İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Böyle bir tablo karşısında sevgili Sarıyerlilere şunu özellikle belirtmek istiyorum. Sizlerin tapu almasını istemeyen, sorunun çözülmesine engel olmak isteyenlere fırsat vermeyin.
Sahada, sosyal medyada ve diğer platformlarda süreci sabote etmek isteyenlere kulaklarınızı tıkayın. Bunu yapanlar,Sarıyer’de tapu konusu üzerindenyıllarca seçim propagandası yürütenlerdir. Bu noktada artık bu konuyu kapatalım. Başvurularımızı yaparak tapularımızı alalım ve artık Sarıyer’i daha ileriye taşıyacak dönüşümleri konuşalım. Sarıyer’e ve Sarıyerliye yakışan budur.
Bu fırsatı değerlendirelim ve yürüyelim.
Acilen Güçlendirme İzni Gereklidir
Yapmamız gereken bir şey var. Bir yandan mahallelerimizin mülkiyet çözümü devam ederken, mevcut yapı stoğunun güçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı uzmanlar eşliğinde ve her şeyi göz önünde bulundurarak yapıyoruz. Can güvenliği sınırını oluşturmak için çabalıyoruz.
2019 Ağustos ayının başında Bahçeköy’de o dönem İmar Müdürümüz sevgili Mahmut Alikaya ile (Kendisini de rahmet anıyorum) binada çökme tehlikesi olduğunu tespit ettik. İlgili kurumlara bildirdik. Gerekli önlemler alındı ve binayı boşalttık. Bina 27 Haziran 2021 gecesi kendiliğinden çöktü.
Önümüzde böyle bir örnek var. O nedenle CAN GÜVENLİĞİNİ SINIRI’NI oluşturmamız şart.
Asıl Olan Yaşamın Kendisidir
Altyapı çalışmaları sonrası mahallelerimzin bir başka ihtyiacı sosyal birlikteliği canlı tutacak mekânlardı. Semt ve yaşam evleri fikri böyle doğdu.
7 semt, 5 yaşam evi açtık. Süreç içerisinde bu merkezlerden aldığımız geri dönüşler, yaşama dair gözlemlerimizle sosyal yaşam rehabilitasyon ve terapi merkezleri kurmaya başladık. Hizmet çeşitliliğini artırdık.
Yaşlı gündüz bakımevi ile somut bir ihtiyaca daha yanıt verdik.
Bugün 15 şubesi bulunan sosyal hizmet merkezlerimiz 1 yılda yüz binlerce insanımıza kurs merkezi, toplantı salonu, küçük etkinlikler, sohbet ortamı gibi farklı amaçlarla hizmet veriyor. Önemli olan birlikte ve yaşamın içinde olmaktır.
Yarın, Bugünden Başlar
Yarınları inşa etmek istiyorsanız bugünden başlamak zorundasınız. Yapılması gerekenleri bugün yapmazsanız yarın yoktur!Biz de öyle yaptık.
Çocuklar ve gençler için eğitim, sağlık, spor, kültür ve sanat başta olmak üzere her alanda merkezler oluşturduk, eğitimler veriyoruz.
Çünkü biliyoruz ki umut, yerelde oluşan bilgi birikiminin doğru ellerde kullanılmasıyla, geleceği hazırlayacakların kendilerini bu ülkeye adamasıyla oluşacaktır.
Bu kadim memleketimizin yarınları için Umudum var;
- Gündüz Bakımevlerimizinde eğitim alan2.340evladımdan,
- SAGEM şubelerimizden1 yılda yararlanan 4.000çocuğumdan,
- Hem yüz yüze hem de hibrit eğitim imkanı ile Sarıyer Akademi’de sınavlara hazırlanan 6.500, Türkiye Akademi ile yüzbinleri aşan gencimden,
- Yaz Spor Okullarında eğitim alan 32.847evladımdan,
- Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi’nde öğrenim gören yüzün üstünde yavrumdan,
- Büyükdere Kütüphanesi’ni her gün dolduran yüzlerce kitap kurdundan,
- Spor kulübümüzün altyapısında yetişen 6 bin 92kızımdan ve oğlumdan,
- Karne şenliklerimize ve kurslarımıza katılan 29.759çocuğumdan umudum var.
Bu yıl ve önümüzdeki dönem umutlarımız daha da artacak. Yakında 2 yeni gündüz bakımevi şubesi daha geliyor.
Yeni spor salonumuzun temel çalışmaları başladı. Su Sporları Merkezi tam kapasite hizmete açılıyor. Spor okulu branşlarımız ve öğrenci sayımız artacak.
Yüz Yüze Eğitim Çok Önemli
Sarıyer Akademi, İzmit Belediyesi Çınar Akademi ve Hatay Büyüşehir Belediyesi Hatay Akademi işbirliğiyle Türkiye Akademi’ye dönüştü.
Depremen bir hafta sonra afet bölgelerinde eğitimin devamı konusunda kontenyer sınıfları oluşturulması, Türkiye Akademi online platformu üzerinden depremzede çocuk ve gençlerimize ücretsiz hizmet sağlanması kararlaştırıldı.
Bugün geldiğimiz noktada Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta Türkiye Akademi kontenyer sınıfları oluşturuldu. Yayınlarımızı kullanıma açtık. Paydaş kurumların desteğiyle eğitim imkanı sunuluyor.
Üniversitelerin yüz yüze eğitime ara vermesi doğru bir yöntem değildir. Eğitim hemen vazgeçilecek, ara verilecek bir konu değildir.
Değişim, Kadının Eseridir
Nerede dayanışma, mücadele, değişim ve dönüşüm görürseniz mutlaka kadın vardır.
O nedenledir ki, kadınların sosyal yaşamın merkezine çekilmesi, üretime katılması önemlidir.
- Bugüne kadar meslek edindirme ve hobi kurslarımıza katılan,neredeyse tamamı kadın olan 42.856kursiyerimizden,
- Mikrokredi desteği alarak kendi dükkanını açan, evinden iş üreten 3.000’in üzerindeki kadınımızdan,
- Mahallelere taşıdığımız spor eğitimlerine katılan 12.295kadınımızdan,
- Hayat hikayesini kendi el yazısıyla yazmak için okuma yazma kursumuza katılan Nezahat abla gibi yüzlerce kadınımızdan,
- Ev ziyaret temelli 0-3 yaş arası anne çocuk eğitimine katılan 425 kadınımız oldu.
Onların mücadelesi önemlidir. Yarının inşasında en öenmli paydaşlardan birisi kadınlardır.
Kültürel Birikimi Taşıyoruz
Yarını inşa etmek sadece altyapı çalışmaları, binalar, sosyal hizmetler ile sınırlı değildir.
Bu toprakların kadim kültürüne yerelden sahip çıkmak gerekir. Çünkü yerel olmadan ulusal, ulusal olmadan da evrensel olunamaz.Duygular, bağlar koptuğu zaman geleceği kurmak zorlaşır.
İşte o nedenledir ki;
- Sarıyer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu,Sarıyer Belediyesi Tiyatro Topluluğu,Sarıyer Belediyesi Türk Halk Müziği ile Türk Sanat Müziği Korolarını kurduk.
- Sarıyer Edebiyat Günleri, Sarıyer TiyatrOda Festivali, Çevre ve Sanat Günleri gibi markalar oluşturduk.
- Festival, şenlik, anmalar, sergiler, yarışmalar, geziler, konserler ile her yıl yüz binlerce insanımızı buluşturuyoruz.
- Rıfat ILGAZ’ın yanına Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi, Yaşar Kemal Kültür Merkezi ve Rauf Denktaş Kültür Merkezi’ni ekleyerek 4 kültür merkezine kavuştuk.
Dayanışmaya Dünden Daha Çok İhtiyacımız var
Konuşmamın başında belirttiğim gibi. Birçok konuda zor günler geçiriyoruz.
Yardım kavramını kabul etmiyoruz. Dayanışma temelli bir yerel yönetim anlayışı bizim kurduğumuz.
- 18.968 vatandaşımıza nakdi,
- 4.894 ailemize asker aylığı,
- 57.247 aileye eğitim,
- 27.673 kişiye halk kart,
- 9.915aileye taziye yemeği,
- 1.267inşaat ve çatı malzemesi,
destekleri verirken de hepsini dayanışma anlayışıyla yaptık. Evladını okutmak isteyen aileye yoldaş, oğlu askere giden aileye evlat, afet durumlarında çaresiz kalan yurttaşlarımızın imdadına koşan olduk.
Bütün bunları,planlı ve dayanışma odaklı bütçe anlayışıyla birlikte yaptık.
Açlık sınırının 9 bin 425 lira, yoksulluk sınırının 30 bin 700 liraya yükseldiği günümüzde dayanışmaya her zamankinden çok ihtiyacımız var. Faaliyet raporumuzda rakamların artışından da bunu üzülerek görüyoruz.
Sağlık Kurumlarımızın Yükünü Paylaşıyoruz
İstihdam olanaklarının azalması, güvencesiz çalışma ortamının artması ile sağlık hizmetinden yararlanma noktasında da ciddi sorunlar yaşanıyor.
Sağlık kurumlarımızın yükünü azaltmak, sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımıza destek olmak için her yıl geliştirdiğimiz sağlık hizmetlerimiz pandemi sürecinde çok önemli rol oynadı.
- 226.573 kişiye genel poliklinik,
- 26.815 kişiye ağız ve diş sağlığı,
- 95.751kişiye sağlık raporu,
- 23.659kişiye ambulans,
- 11.885kişiye evde sağlık,
- 89.555kişiye tahlil,
- 39.317kişiye röntgen,
- 47.315kişiye psikolog desteği gibi rakamlara ulaşan faaliyetler aldığımız sağlık kurumlarımızın işlerini hafiflettiğimizin bir kanıtıdır.
Örgütlü Olmak Toprağa Sağlıklı ve Sağlam Basmaktır
Doğanın verdiği güç bizleri eşit kılmaktadır. Bu nedenle Sarıyer’in doğal değerlerine sahip çıkma noktasında hepimiz çok hassas davranmak zorundayız.
Yeşilin her tonuna sahip ilçemize;
- 189 yeni park ve 296.540 m² park ve yeşil alan kazandırırken,
- 14 bininüzerinde ağaç fidanını toprakla buluştururken,
- İlçemizi 3 milyon 525bin çiçekle donatırken,
- tonlarca miktarda yağ, pil, cam, lastik, eletronik ve evsel atık toplayarak yarının inşasını bu yönüyle de planlıyoruz.
Fakat yetmez.
Dünya ve Türkiye değişiyor. Her geçen yıl bir önceki yıl ile aynı yerde değiliz. İklim değişikliğiyarattığı afetlerle, doğal kaynakların azalmasına olan etkisiyle kendisini iyiden iyiye hissettiriyor. İnsanoğlu kendi eliyle, kendi sonunu hazırlıyor.
Yaptığımız çalışmaların devamı olarak ilçemizin İklim eylem planını hazırlamaya başlıyoruz. 11 Şubat Salı günü yapacağımız lansman ile Enerji A.Ş. işbirliğiyle İklim Eylem Planımızı hazırlamaya başlıyoruz. Paydaşlarımıza davetimiz yapıldı. Hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Herkesi bekliyoruz.
Unutmayalım:
“Her şey birbiriyle bağlantılıdır. Her şey bir yere gider. Hiçbir şey sonsuz değildir veson sözü doğa söyler.”
Her Canlının Yaşam Hakkına Saygı
Eşitlik yerelden başlar. Hayatı paylaşan tüm canlıların yaşam hakkı kutsaldır. İlçe sınırlarımız ne kadar geniş olursa olsun, sokak hayvanı sayımız ne kadar fazla olursa olsun en iyi şartlarda hizmet veriyoruz.
Kısırkaya Safiye Kaya Geçici Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’mizi herkesin görmesini isterim. Bu yıl hayvan ambulansımızı hizmete alarak acil vakalara olay yerinde müdahale edebileceğiz.
- 97.897 patili dostumuzun muayene ve tedavisini,
- 29,638patili dostumuzun kısırlaştırma işlemini,
- 38,208patili dostumuzun aşılama işlemini gerçekleştirdik.
- Üç bine yakın sokak hayvanını yuva sahibi yaptık.
Bütün bu çalışmaları hayvanseverlerin işbirliğiyle yapıyoruz.
Bu toprakların Sorumluluğu Büyüktür
Dünyada hızlı bir değişim söz konusu. Bunu izlemek, özümsemek ve yasal boyutlarını çizerek geniş kitlelere sunmak kolay bir iş değil. Toplumların ortak ve kendilerine özgü sıkıntıları var.
Türkiye birlik ve beraberliği arıyor, ortak dili arıyor. Bu topraklar yoğun ve yorgun; ama bizim yorgunluğa yer olmadığını gösteren dinamiklerle geleceğe yürümemiz gerekiyor.
Toplum sıkıntılarınıaşmak için dayanaklar arıyor. Bu dayanak noktalarının en önemli temsilcileriyerel yönetimlerdir. Doğru yönetilen, planlı ve programlı yerel yönetim anlayışıdır.
Yaşamın her alanını bilen, bu alanların tamamında söyleyecek sözü olan yerel yönetimlerin yönlendirmeleri ile sonuca gitmek mümkündür.
Sarıyer Belediyesi olarak bunu başardık. Yaşamı merkeze alan yerel yönetim anlayışımız doğrultusunda toplumsal sorunlara çözümler getirmenin yanı sıra ulusal boyutta çözülecek sorunları gündeme getirmeyi başarıyoruz.
Sarıyer olarak bu yürüyüşü sürdürüyoruz. Şimdi devam eden projeleri tamamlıyor, önümüzdeki dönemin hazırlıklarını yapıyoruz.
İlk günden bugüne, bütün bu başarının altında imzası bulunan çalışma arkadaşlarıma, meclis üyelerimize, bizlere duydukları güven ile üstün dayanışma ruhu için Sarıyerlilere teşekkür ediyorum.
Bu süreçte kaybettiğimiz çalışma arkadaşlarımız ile meclis üyelerimizi de rahmetle anıyorum.
Sevgi ve saygılarımla.”
Faaliyet Raporunu okumak/indirmek için lütfen tıklayınız.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.