4. EDREMİT KİTAP FUARI’NDA ALTINCI GÜN GERİDE KALDI
4. Edremit Kitap Fuarı’nın altıncı günü, edebiyatın, şiirin, felsefenin, medyanın önemli isimlerini bir araya getirdi. Binlerce kişinin katıldığı fuarda yapılan söyleşilerde, Türk...
4. Edremit Kitap Fuarı’nın altıncı günü, edebiyatın, şiirin, felsefenin, medyanın önemli isimlerini bir araya getirdi. Binlerce kişinin katıldığı fuarda yapılan söyleşilerde, Türk edebiyatının önemli ismi Ayşe Kulin, tarihçi Sinan Meydan, Sufi yazar Hakan Mengüç, şair, yazar ve müzici Sunay Akın, gazeteci Serhan Asker, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, kitapseverlerle buluşurken; Moğollar, sahne performansıyla Edremitliler'e unutulmaz saatler yaşattı.
50 yıla yaklaşan bir geleneği temsil eden Cahit Berktay’ın Moğollar grubu tarihinde ilk kez saat 10:00’da sahne alırken, hem söyledikleri parçalarla, hem de anılarıyla Edremitlileri Cem Karaca ve Barış Manço’yla buluşturdu.
Serhan Asker’in sunumuyla Türk edebiyatının önemli ismi Ayşe Kulin, yeni romanı Hazan’ı tanıttı; anekdotlarla cumhuriyeti ve edebiyatı anlattı.
MENGÜÇ: "DERT İNSANA DAİMA DOĞRU YOLU GÖSTERİR"
Sufi yazar Hakan Mengüç, yaptığı söyleşide Yunus Emre, Mevlana, Aşık Veysel, ve Şemsi Tebrizi’den örnekler verirken, ney ve bendir eşliğinde şarkılar seslendirdi. Mengüç, “Ayrılıklar insanı değiştirir, geliştirir. Ayrıklar bizi dertlendirir. Ancak dert insana daima doğru yolu gösterir. Aşk yaşanabilecek en yüce duygulardandır. Tüm kalbi temiz insanların hikayelerinin iyi bitmesini diliyorum” dedi.
ASKER: "ÖNEMLİ OLAN KUSURLARIYLA SEVMEK"
Gazeteci Serhan Asker ise insana dair yaptığı konuşmada, insan olmanın kişisinin kendisini tanımasıyla başlayacağının altınıçizdi. Asker, Şems ile Mevlana arasında geçen bir anekdotu aktararak önemli olanın insanları kusurlarıyla sevmek olduğunu vurguladı.
MEYDAN: "THK’YI KORUYABİLSEYDİK ORMANLAR DAHA AZ YANARDI"
Tarihçi Sinan Meydan ise yaptığı söyleşide Afganistan'da yaşanan gelişmelere ve orman yangınlarına değindi.
Meydan, “Afganistan’da devlet otoritesinin ortadan kalkmasıyla taşlar yerinden oynuyor. Ancak yerinden oynayan taşlar bizim başımıza düşüyor. Suriye’den sonra bizi düzensiz Afgan göçü ile karşı karşıya bırakıyor. Genç Afgan erkeklerinin geldiğini gördükçe, Ankara’da yaşananları gördükçe yaşanılanlar bizleri endişelendiriyor. Afganistan bağımsızlık sürecinde Atatürk’ü örnek aldı. Ancak yapısı gereği Atatürk’ün devrimlerini orada hayat geçirmeleri mümkün olmadı” dedi.
Orman yangınlarının söndürülmesi sürecindeki tartışmaları da değerlendiren Meydan, “Atatürk’ün kurduğu Türk Hava Kurumu ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nü koruyamadık. THK’nin 1938 yılında elinde 350 uçak vardı. Bugün THK’yi koruyabilseydik. Ormanlarımız daha az yanardı” diye konuştu.
YANARDAĞ: "DEĞİŞTİRMEK BİZİM ELİMİZDE"
Yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle fuara uydu üzerinden katılan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Necdet Saraç’ın sunduğu söyleşide, yaşanan yangın ve sel felaketlerinde gerekli müdahalelerin yapılamamasında, akıl, bilim ve planlamadan uzaklaşmanın rolü olduğunun altınıçizdi. Yanardağ, “Ülkemiz NATO tarafında sol korkusu ile formatlandı, bu nedenle de ilerlemedi, geriledi. Dünyada çöken Siyasal İslamın Türkiye’de başarılı olma şansı yok. Bu iktidarın siyasi ömrü bitti, Türkiye’de demokrasiyi öne çıkaracak yeni bir dönemi kurmak elimizde” dedi.
SUNAY AKIN: "DEMOKRASİ BİR ORKESTRADIR"
Fuarda yaptığı söyleşide, en önemli özelliğinin “okur yazar”lık olduğunu belirten, yazar ve şair Sunay Akın, hayata, eğitime, cumhuriyete ve insana ilişkin düşüncelerini paylaştı. Sunay Akın, öykülerle beslediği anlatımında “Hayatın renklerini kitap okumaya borçluyuz. Farklı düşünce bizi farklı kılar. Demokrasi farklı düşüncelerle kurulan bir orkestradır” diye konuştu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.