ABB SOSYAL MEDYA DAİRE BAŞKANI IŞIK "YUNUS EMRE" KİTABI HAKKINDA KONUŞTU: "BÜTÜN BU ÇALIŞMALARIMIZ KENTİN KÜLTÜREL VE SANATSAL ETKİNLİKLERİNİN YOĞUNLAŞTIRILMASI İÇİN"

ABB SOSYAL MEDYA DAİRE BAŞKANI IŞIK "YUNUS EMRE" KİTABI HAKKINDA KONUŞTU: "BÜTÜN BU ÇALIŞMALARIMIZ KENTİN KÜLTÜREL VE SANATSAL ETKİNLİKLERİNİN YOĞUNLAŞTIRILMASI İÇİN"

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Sosyal Medya Daire Başkanı Yüksel Işık, UNESCO’nun 2021 yılını Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran ve Yunus Emre yılı ilan...

Haber: CEM HAYAT - Kamera: FATİH NAZIM EFE

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Sosyal Medya Daire Başkanı Yüksel Işık, UNESCO’nun 2021 yılını Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran ve Yunus Emre yılı ilan etmesi sebebiyle bu üç şahsiyet hakkında kitap çalışmaları yaptıklarını belirtti. Yunus Emre kitabının çıktığını, Hacı Bektaş Veli kitabının basıma hazır halde olduğunu, Ahi Evran ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirten Işık, "Bütün bu çalışmalarımız, aslında kentin kültürel ve sanatsal etkinliklerinin daha yoğunlaştırılmasını ve böylece Ankaralıların zihinsel olarak da beslenmesini sağlamak için" dedi.

Yayınlanan Yunus Emre kitabı ve diğer çalışmalar hakkında ANKA Haber Ajansı'na konuşan Yüksel Işık, Yunus Emre kitabının Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından basıldığını ve vatandaşların bu kitabı ücretsiz olarak edinebileceğini söyledi. Işık'ın açıklaması şöyle:

"YUNUS EMRE'NİN ANKARALILAR TARAFINDAN BİLİNMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN ATILMIŞ BİR ADIMDI BU"

"Hacı Bektaş’ın ölümünün 750. yılı, Yunus Emre’nin ölümünün 700. ve Ahi Evran’ın doğumunun 850. yılı vesilesiyle 2021 yılı, UNESCO tarafından Hacı Bektaş, Ahi Evran ve Yunus Emre yılı ilan edildi. Cumhurbaşkanlığı da UNESCO’nun kararı doğrultusunda 2021 yılı başında genelgeler yayınladı. Kamu kurum ve kuruluşlarının Ahi Evran, Hacı Bektaş ve Yunus Emre ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlemesini istedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi de hem şubat ayında Yunus Emre ve Türk Dili Yılı nedeniyle hem de ağustos ayında saymış olduğum bu üç şahsiyetle ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenmesine ilişkin kararlar aldı. Bu etkinliklerden biri de Hacı Bektaş, Yunus Emre ve Ahi Evran’la ilgili kitaplar yayınlamaktı. Bu kitaplardan biri olan Yunus Emre, benim tarafımdan yazıldı ve basıldı. Hacı Bektaş Veli ile ilgili olan da basıma hazır, ocak ayı içerisinde yayınlanmış olacak. Sayın Başkanımız da (Mansur Yavaş) hem Yunus Emre’ye hem de diğer kitaplara birer ön söz yazmış oldu. Yunus Emre’nin Ankaralılar tarafından, özellikle Ankaralı gençler ve kadınlar tarafından bilinmesini sağlamak için atılmış bir adımdı bu kitap. UNESCO’nun kararı da bu süreci tetikleyen önemli bir etken oldu.

"BİZ BUNLARIN YENİDEN TOPLUMSAL BİLİNCE ÇIKMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Yunus Emre, hepimizi insan olmaya çağıran birisi. Yunus Emre aslında Anadolu’nun özeti gibi, Anadolu’nun kendisidir Yunus Emre. Bir eli işte, tarlada çalışırken görüyoruz; diğer tarafta Taptuk Emre’nin dergahına düzgün odun toplayan birisi. Diğer taraftan çiçeklerle, kuşlarla, ağaçlarla konuştuğunu görüyoruz. Bu aslında efsanevi bir durum ama esas olarak Yunus Emre’nin doğaya, insana, çevreye olan ilgisini, yakınlığını anlatan bir durum. Böylece aslında bizim Anadolu’muzda çevreye olan ilginin çok eski yıllardan beri var olduğunu gösteriyor. Yunus Emre gibi, Hacı Bektaş Veli gibi, Ahi Evran gibi Anadolu’nun gönül sultanları da Anadolu’nun bağrında doğanın tahrip edilmesine karşı uyarıları bulunan insanlar ve biz bunların yeniden toplumsal bilince çıkması için çalışıyoruz aslında.

"AHİ EVRAN AYNI ZAMANDA ESNAFI, TOPLUMU ÖRGÜTLEYEN DE BİRİSİ"

Ahi Evran üzerine de çalışıyorum. Ahi Evran, hakkında çok sayıda makale olmakla birlikte hemen hepsinin dayandığı noktalar sınırlı olduğu için ‘Hakkında çok fazla araştırma yok’ denilebilecek birisi. Biz, Yunus Emre’ye, Hacı Bektaş-ı Veli’ye, Mevlana Celaleddin Rumi’ye ve diğerlerine ‘Anadolu’nun Gönül Sultanları’ tanımlaması yapıyoruz. Ahi Evran da bunlardan biri ama Ahi Evran, yalnızca tekkesinde oturan, tekkesinde faaliyet yürüten ve tasavvufu yaygınlaştıran bir isim değil, aynı zamanda esnafı, toplumu örgütleyen de birisi.

"BÜTÜN BU ÇALIŞMALARIMIZ KENTİN KÜLTÜREL VE SANATSAL ETKİNLİKLERİNİN YOĞUNLAŞTIRILMASI İÇİN"

Ankara siyasetin başkenti konumunda, İstanbul da ekonominin başkenti konumunda. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Ankara, aynı zamanda kültür ve sanatın da başkenti olma konusunda iddialı adımlar atmış. Sonraki zamanlar içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı Ankara, kültür ve sanat açısından yoksullaşmış bir kent olmuş. Sayın Başkanımız Mansur Yavaş 2019 seçimlerinden sonra belediye başkanlığını aldığında, buraya geldiği vakit ilk söylediği sözlerden birisi de ‘Ankara’yı aynı zamanda kültür ve sanatın da başkenti haline getireceğiz’ demişti. Bütün bu çalışmalarımız, aslında kentin kültürel ve sanatsal etkinliklerinin daha yoğunlaştırılmasını ve böylece Ankaralıların zihinsel olarak da beslenmesini sağlamak için.

"HALKIMIZ ÜCRETSİZ OLARAK EDİNEBİLİRLER"

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin basmış olduğu kitaplar Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı’mız tarafından yayınlanıyor. Dolayısıyla Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairemizin telefonuna ve esas olarak Mavi Masa’ya ulaşıldığı vakit halkımız o kitaptan ücretsiz olarak edinebilirler. Okullar gibi, kurum ve kuruluşlar gibi yerlerin toplu talepleri ayrıca bir başvuru üzerinden sağlanıyor. Öyle bir talep olursa onları ilgili daire başkanlığımız temin ediyor, ilgili yerlere ulaştırıyor."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.