Adana Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin İlk Halk Jürisi’ni Topladı

Adana Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin İlk Halk Jürisi’ni Topladı

 

ZeydanKaralar, önümüzdeki 5 yılda gerçekleştireceği hizmetlerde halkın önceliklerinibelirlemek için ülkede bir ilk olan Halk Jürisi ve Katılımcı Bütçe Oylaması’nıgerçekleştirdi. Gerçek bir katılımcı yöntemle halk jürisinden yüksek orandagüven oyu alan Adana Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı bu ay belediyemeclisine sunulacak.

 

AdanaBüyükşehir Belediyesi özgün bir yönteme dayanarak hazırladığı 2025-2029Stratejik Planı’nın son aşamasında Halk Jürisi oluşturdu ve oylamayla hizmetönceliklerini belirledi.

 

AdanaBüyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın seçim taahhütlerinden yolaçıkarak Adana’yı “Varsıl, Güvenli ve Keyifli” hale getirecek faaliyetler, öncebelediyenin tüm birimleri ile yapılan görüşmelerle belirlendi. Ortaya çıkantaslak plan iki farklı çalıştayda meslek kuruluşları, akademisyenler, siviltoplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensupları ile tartışmaya açıldı.

Çalıştaylarve çevrimiçi anketlerle geliştirilen taslağın nihai hali bu ay Belediye Meclisgündemine gelmeden önce, bilimsel yöntemlerle belirlenen ve toplumun herkesiminden temsilcinin bulunduğu Halk Jürisi’nin onayına sunuldu. Bağımsız,uzman bir kuruluş tarafından yaş, cinsiyet, meslek ve coğrafi temsilgözetilerek tamamen tesadüfi olarak belirlenen jüri üyeleri stratejik plantaslağını oyladı.

100 kişilikjüri; taslak stratejik plandaki 3 amaç ve 18 hedef maddeyi oylayarak, belediyemeclis toplantısından önce halkın önceliklerini belirledi.

Böylece,Türkiye’de ilk defa bir belediye gelecek beş yılın programını halk jürisi gibidaha önce hiç denenmemiş bir yöntemle, çok daha kapsayıcı ve katılımcı birşekilde geliştirme olanağı buldu.

NASIL BİRADANA İSTEDİĞİMİZİ HEP BİRLİKTE BELİRLEYECEĞİZ

AdanaBüyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen Halk Jürisi ve KatılımcıBütçe Oylaması öncesinde, 100 kişilik jüriyle bir araya gelen Adana BüyükşehirBelediye Başkanı Zeydan Karalar, “Bilimsel bir yöntemle 100 hemşehrimizitoplayarak onlarla çalışalım, fikirlerimizi paylaşalım, böylece halkımızınönceliğini sıralayalım istedik. Bugünkü konseptin aslında özeti bu. Biz bugünTürkiye şimdiye kadar yapılmayan bir işi yapıyoruz. Bir stratejik plan,katılımcı halk jürisi onayıyla 5 yıllık süreci belirleyecek. AdanalınınAdana’yı çok sevdiğini ve böyle bir girişime sahip çıkacağını bildiğimiz içinhalk jürisi oluşturduk. Nasıl bir Adana istediğimizi hep birliktebelirleyeceğiz” dedi.

 

DAHA ÇOKİŞ YAPMAK İÇİN EKONOMİK GÜCÜMÜZÜ ARTIRMAK ZORUNDAYIZ

Adana’dayapmak istedikleri çok iş bulunduğunu belirten Başkan Zeydan Karalar şöyledevam etti: “Geçmişte yapılmamış olan işler var ancak Adana’nın hakkının yenmişolması, kendisiyle eşit büyüklükteki şehirlerden daha az geliri bulunması dagerçekleştirilememiş işlerin nedenleri arasında sayılabilir. Bu kardeşiniz 5yılda olumsuz bütçeyi tersine çevirdi. Kentin gelirini artırma konusunda şu anakadar yaptıklarımızı ve başardıklarımızı biliyorsunuz ama istediğimiz durumagelene kadar bu çabayı artıracağız. Adana’nın gelirini artırmak zorundayız.Adana’yı varsıl, imkanı daha çok, daha çok iş yapabilen bir şehir halinegetirebilmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ekonomik güç yapılabilecekişlerin oranını belirler. Ekonomik gücümüz artarsa Adana daha çok hizmet alırve daha güzelleşir. Aynı zamanda istihdamın yüksek olduğu, insanların refahınınarttığı, bu amaçlara giderken zamanın iyi kullanıldığı bir şehir istiyoruz.”

 

GÜVENLİVE DİRENÇLİ ŞEHİR HALİNE GELMEK ÖNEMLİ

Bir şehringüvenlik, dirençli olmasının önemine de vurgu yapan Başkan Zeydan Karalar,şunları söyledi: “Adana’mızın güvenli bir kent haline gelmesini de istiyoruz.Depremden, selden ve diğer doğal felaketlerden en az şekilde etkilenen, can vemal kayıplarının en aza indirgendiği bir şehir arzuluyoruz.”

 

KÜLTÜR VESANAT KENTİ ADANA’NIN DAHA KEYİFLİ BİR KENT OLMA POTANSİYELİ YÜKSEK

Adana’nınaynı zamanda bir kültür ve sanat kenti olduğunu da ifade eden Başkan ZeydanKaralar, “Adana; sanatın birçok dalında sanatçılar yetiştirmiş bir kent. Onedenle Adana’nın daha keyifli bir kent olması önemli. Keyifli bir Adana içinde güçlü bir belediyeye ihtiyaç var” diye konuştu.

 

VARSIL,GÜVENLİ VE KEYİFLİ ADANA İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DEVAM

Adana’nıngeçmişte görmediği hizmetleri hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan ZeydanKaralar, çok çalışan, liyakatı önceleyen bir belediye yapısına sahipolduklarını, daha fazla hizmet için ekonomik olarak da idare olarak da güçlübir yapıya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, varsıl, güvenlive keyifli bir Adana için birlikte çalışmaya devam edeceklerini açıkladı. 

 

VERECEĞİNİZKARARLAR BİZE IŞIK TUTACAK

BaşkanZeydan Karalar sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bugün önemli bir gün. Bugün sizinvereceğiniz kararlar bizlere ışık tutacak. Bu 5 yıl belki bundan sonrakionlarca yılın öncüsü olacak. Hepinize inanıyoruz. Bu can bu bedende olduğu sürece,Adana’yı çok seven, sizleri çok seven biri olarak gece gündüz çalışmaya devamedeceğim.”

 

BaşkanZeydan Karalar’ın konuşmasının ardından Mersin Üniversitesi Kamu YönetimiBölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Bayraktar, halk jürisinin aldığı sorumluluğunönemini anlattı. Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Türkan Eşli,jüri üyelerine varsıl, güvenli ve keyifli Adana için neler yapılacağını 3 anaamaç ve 18 maddelik hedefler halinde, ayrıntılarıyla açıkladı.

 

Jürininoylaması için belirtilen eylem planı şu amaç ve hedeflerden oluştu:

 

Amaç 1:Varsıl Adana

Hedef 1:Yoksunlukla Mücadele

Hedef 2:Sosyo-Ekonomik Hayata Eşit Katılım

Hedef 3:Bilgiye Yaygın Erişim

Hedef 4:Vakit ve Nakit Tasarrufu Sağlayan Ulaşım

Hedef 5:Bereketli Tarım ve Hayvancılık

Hedef 6:Daha Fazla İş, Daha Tanınmış Markalar

Amaç 2:Güvenli Adana

Hedef 7:Afetsavar Kent

Hedef 8: ÇokYaşa Adana

Hedef 9:Temiz Adana

Hedef 10:Gezegeni Sakınan Adana

Hedef 11:Saran Sarmalayan Adana

Hedef 12:Otomobile Daha Az Bağımlı Adana

Amaç 3:Keyifli Adana

Hedef 13:Mazisine Yakışır Bir Kültürel Hayat

Hedef 14:Kadim Adana

Hedef 15:Bir Arada Adana

Hedef 16:Tabiatıyla Adana

Hedef 17:Güzel Adana

Hedef 18:Zinde Adana

 

Programınsonunda halk jürisi, 18 maddeyi önem sırasına göre oylayarak, 5 yıllıkStratejik Eylem Planı’nın önceliklerine yön verdi.

Jürininoylarına göre ilk sırayı birinci hedef olan; Yoksunlukla Mücadele, ikincisırayı dördüncü hedef olan; Vakit ve Nakit Tasarrufu Sağlayan Ulaşım, üçüncüsırayı dokuzuncu hedef olan; Temiz Adana, dördüncü sırayı ikinci hedef olan;Sosyo-Ekonomik Hayata Eşit Katılım, beşinci sırayı ise on altıncı hedef olan;Tabiatıyla Adana başlıkları aldı.

tsyzieh9rw2pxc6q1owdz4fn.jpg

7eIq2ghx9gm6dbywa4jbpcuh.jpg

20uaulwjx4dchkzzisn1ajev.jpg

27jtn8aejmuidzem43ufyqcw.jpg

eqxhnfgyrbezw4txw2yg6dkm.jpg

zvndtxccoaxhhv4dplrry5tm.jpg

yxnm5nb6cjzkuyglsvw1ihc9.jpg

0so9gokneujqr3ysxeud58fc.jpg

axz4jdmbi1uacnjsgfhhtyu7.jpg

zeIfneuyy8malp0zln31frdk.jpg

tp1ik3fv5z8e09c6owmergyy.jpg

8It3vflqxt7bagzcuez4oljd.jpg

cjhp1idrryex3xbgutg87ctl.jpg

yba6mrohsv4u3kfxmtl25enx.jpg

merchmyuvabdhoIusxdtbejo.jpg

ls3gmq1pnazyt57oy4ij9l6q.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.