ADANA "MISIRLI HEMŞİRE'Yİ" GERİİSTİYOR
Adana’da Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Haluk Uygur; kentin en eski yerleşim yerlerinden Tepebağ Mahallesi’nde 1882 yılında bulunan ve New York...
ALİ GÜRELİ
Adana’da Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Haluk Uygur; kentin en eski yerleşim yerlerinden Tepebağ Mahallesi’nde 1882 yılında bulunan ve New York Metropolitan Müzesi’ne hediye edildiği iddia edilen Mısırlı Hemşire Satsneferu Heykeli için “Adana’da bulunan en eski buluntulardan biri olan Satsneferu heykeli, maalesef hala Metropolitan Müzesi’nde. Satsneferu’nun artık kentimize gelmesi gerekmiyor mu? Belgelerden yola çıkarak resmi müracaatların yapılması gerekiyor. Acaba kent yöneticilerimiz bu müracaatı yapma konusunda bizlerle iş birliğine girer mi?” açıklamasını yaptı.
Adana’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Tepebağ Mahallesi’nde 1882 yılında bir binanın inşaat kazısı sırasında bulunan, yasa dışı yollarla patates çuvalı içinde yurt dışına götürüldüğü ve New York Metropolitan Müzesi’ne hediye edildiği iddia edilen “Mısırlı Hemşire Satsneferu Heykeli'nin”, Türkiye’ye getirilmesi isteniyor. Heykel, o tarihlerde Mısırlı bir bilim insanına inceletilmiş, ön bölümündeki bir yazıya göre heykelin Mısırlı bir hasta bakıcıya ait 4 bin yıllık bir eser olduğu belirlenmişti.
Heykelin Türkiye’ye iade edilmesi için 2012 yılında “13 Kare Sanat Festivali” etkinliklerinde bir imza kampanyası düzenlenmişti. Toplanan imzalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletilmişti.
Bu etkinliğin koordinatörü Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Haluk Uygur, süreci ANKA Haber Ajansı’na aktardı. Yurt dışına götürülen 30 santimetre uzunluğundaki granit “Mısırlı Hemşire Satsneferu Heykeli’nin”, New York Metropolitan Müzesi'ne getirilişinin, yine müzenin 1921 yılında aylık yayımlanan dergisinde anlatıldığına belirten Uygur, şunları söyledi:
“Heykel, müzede ‘Güney Anadolu işi’ olarak sergileniyor. 1882 yılında Amerikalı misyonerler tarafından yaptırılan bir binanın inşaatında bazı mezarlara rastlanıyor. Daha sonra kazı yeri genişletiliyor ve söz konusu heykel bulunuyor. Bu heykel patates çuvalı içinde yasa dışı yollarla yurt dışına götürülüyor. Bir Mısır bilimcisine inceletilen heykelin, ön kısmındaki yazıya göre, Mısırlı hasta bakıcıya ait 4 bin yıllık bir heykel olduğu ortaya çıkıyor. Bu heykel bizim için önemli. Tepebağ'dan 4 bin yıllık heykel çıkıyorsa, bu höyüğün altında daha neler var neler.”
Uygur, heykelin ait olduğu topraklara dönmesi için başlatılan girişimlerin de sonuçsuz kaldığını vurguladı. Bu konuda yetkililerden destek istediğini dile getiren Uygur, şöyle konuştu:
"Satsneferu Heykeli, insanlık tarihinde böylesine önemli bir yere sahip Tepebağ’ın değerini ortaya koyabilecek bir tarihi buluntu. Misis, Anavarza, Tatarlı gibi, Magarsus ve Tepebağ’ın da kazılmasıyla çok daha eskilerine ulaşabileceğimizi düşünmemize rağmen, bugün itibariyle Adana’da bulunan en eski buluntulardan biri olan Satsneferu heykeli, maalesef hala Metropolitan Müzesi’nde. İzinli olmayan bir kazıdan, yasadışı yollarla çıkarıp, yine yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılan Satsneferu’nun artık kentimize gelmesi gerekmiyor mu? Elimizdeki belgeler onun yurtdışına çıkışının tüm aşamalarının yasadışı olduğunu, hiç tereddüt bırakmadan ispatlayacak durumda. Sadece bu belgelerden yola çıkarak resmi müracaatların yapılması gerekiyor. Acaba kent yöneticilerimiz bu müracaatı yapma konusunda bizlerle iş birliğine girer mi? Veya bu konuda daha önceleri açmış olduğumuz imza kampanyasını yeniden gündeme getirsek, kentimizdeki belediyeler, değerli milletvekillerimiz, Adana Valiliği veya Müze bize destek olur mu?"
CHP'Lİ TÜMER DE KONUYU TBMM'DE GÜNDEME GETİRMİŞTİ
CHP'nin önceki dönem Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer de, heykelin Türkiye’ye iade edilmesinin sağlanması amacıyla, konuyu; üyesi olduğu TBMM Kültür Varlıkları Araştırma Komisyonu’nda gündeme getirmişti.
Söz konusu heykelin yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılmasının, Adana sevdalıları Dr. Haluk Uygur ve Mehmet Emin Arıcı tarafından kanıtlandığını belirten Tümer, şu açıklamayı yapmıştı:
“Tepebağ Ortaokulu olarak bilinen binanın temel kazısında bulunup patates çuvalları içinde bir gemiye konularak kaçırıldığı bilgisi verilen heykelin getirilmesi, hukuken sağlanabilir. Heykelin 4 bin yıllık yaşı göz önüne alınırsa, kentimizin tarihi açısından ne kadar önemli olduğu da görülür. Geçtiğimiz yıllarda imza toplayan tüm hemşehrilerimiz gibi ben de yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin geri getirilmesini istiyorum.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.