ADANAGİAD ÜYELERİNE KRİPTO PARA SUNUMU: DÜNYADA 150 MİLYON KİŞİNİN KRİPTO PARA CÜZDANI VAR

ADANAGİAD ÜYELERİNE KRİPTO PARA SUNUMU: DÜNYADA 150 MİLYON KİŞİNİN KRİPTO PARA CÜZDANI VAR

Eski ABD Merkez Bankası (FED) araştırma direktörü Erkin Şahinöz, Adana Gençİşİnsanları Derneği (ADANAGİAD) üyelerine “Kriptopara, Blokzincir ve Merkeziyetsiz...

ALİ GÜRELİ

Eski ABD Merkez Bankası (FED) araştırma direktörü Erkin Şahinöz, Adana Genç İşİnsanları Derneği (ADANAGİAD) üyelerine “Kriptopara, Blokzincir ve Merkeziyetsiz Finans” konulu sunum yaptı. Şahinöz, "Dünyada 150 milyon kişinin kripto para cüzdanı var" dedi.

ADANAGİAD üyeleri; pandemi nedeniyle verilen 1.5 yıllık aranın ardından Adana Sheraton Oteli'nde Erkin Şahinöz Akademi Kurucu Ortağı ve eski FED Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz'ün sunum yaptığı toplantıda bir araya geldi.

Toplantıya ADANAGİAD Başkanı Halid Milli, yönetim kurulu ve üyeleri, ADANAGİAD'ın geçmiş dönem başkanları ile iş insanları katıldı.

Başkan Halid Milli, toplantının açılışında; “Dernek üyelerimizle bir arada olmanın heyecanını yaşarken yeni dönemde yapılması beklenen çalışmalar ve istenen konularda bizlere ulaşmanızı diliyoruz. Öneri, arzu ve talepleriniz konusunda her zaman olduğu gibi elimizden gelen gayreti göstereceğimizin bilinmesini istiyoruz. Yeni etkinliklerde buluşmak dileğiyle herkesi selamlıyoruz" dedi.

Şahinöz, “Kriptoparalar, Blokzincir ve Merkeziyetsiz Finans” başlıklı sunumunda; insanlığın tarih boyunca arzı sınırlı olmak kaydıyla altın ve deniz kabuğunu bile değişim aracı olarak kullandığını belirtti. Şahinöz, şunları söyledi:

“Günümüzde bunların arasına kripto para ve blok zincir gibi kavramlar da katıldı. Altının arkasında herhangi bir devlet yok ama insanlık para olarak kullanmış. İnsanlık, tarihte deniz kabuğunu bile para olarak kullanmış ama denize kıyısı olmayan yerlerde, yani arzının sınırlı olmasına dikkat etmiş. Altının da arzı sınırlı, deniz kabuğunun da arzı sınırlı. Şimdi Bitcoin'in de arzı sınırlı. Dünyada bütün kripto paraların büyüklüğü 1-1.5 trilyon dolar civarında."

Kripto paranın; Satoshi Nakamoto'nun da aralarında bulunduğu Siber Punk grubu tarafından 1985'ten beri çalışılan projenin sonucu olarak ortaya çıktığını anımsatan Şahinöz, finansal sistemde yeni bir dönem başlatan bu uygulamalar için dünyanın en iyi yazılımcıları, matematikçileri ve şifre uzmanlarının çalıştığını aktardı. Kripto paraların klasik banka sisteminden farkını da anlatan Şahinöz, "Burada kayıtları bir banka, devlet ya da noter tutmuyor, herkes tutuyor. Her şey kayıtlı ama sadece bu hesabın kime ait olduğunu bilmiyoruz. Şu anda dünyada kripto para kayıt defteri tutanların sayısı 11 bin 600" dedi.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Şahinöz; finansın geleceğinde, şirketlerin ve devletlerin paralarına ek olarak arkasında herhangi bir şirket olmayan bitcoinlerin paralarının da olacağını da belirtip, şunları söyledi:

"Bu üçü uzun bir süre bir arada olacak. Hangisinin ipi göğüsleyeceğine insanın bizzat kendisi karar verecek. Ayrıca bütün bu kripto paraların çok azı ayakta kalacak ama ayakta kalacaklar arasında yarının Google'ları Amazon'larıçıkacak. İçinde bulunduğumuz dönemde blokzincir dostu olmamız gerek. Turizm istiyoruz mesela. İzmir'imiz, Çeşme'miz, Antalya'mız var ama artık doldu taştı, kişi başına 650 dolar harcayan turist geliyor, bin 200 dolar harcayan turist gelmiyor. Bu ünlü yerlerimizden birisini bitcoin ya da kriptopara merkezi yapalım.

"150 MİLYON KİŞİNİN KRİPTO PARA CÜZDANI VAR"

Şu anda dünyada 150 milyon kişinin kripto para cüzdanı var. Alanya'da sadece kripto paralar ile alışveriş yapabilirsiniz desek, bu insanların sadece yüzde 1'i turist olarak gelse, ortaya farklı bir durum çıkar. Yani ne kadar blokzincir dostu ya da düşmanı olduğumuz çok önemli. Çünkü dünyanın en iyi yazılımcıları, en iyi kripto uzmanları, en iyi matematikçileri şu anda bu dünyada çalışıyor. Bu zeka, bu sermaye nereye gidecek? Bu işe yatırım yapan, bu işe sıcak bakan, blokzincir dostu olan ülkelere gidecek. Devletin kripto para borsası kurulumu konusunda mutlaka lisanslamaya gitmesi gerek. Yatırım açısından sorulara gelirsek, tasarrufun yüzde 5'inden fazlasını düşünmemek gerek. Bunu da soğuk cüzdan hesaplarında saklama gerekiyor."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.