ADIGÜZEL: "FATSA'DAKİ ALTIN MADENİ KAÇAK BİR İŞLETMEDİR. ÇED SÜRESİ DOLMUŞTUR"

ADIGÜZEL: "FATSA'DAKİ ALTIN MADENİ KAÇAK BİR İŞLETMEDİR. ÇED SÜRESİ DOLMUŞTUR"

Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürlü altın ayrıştırması yapan maden şirketine 2013 yılında verilen 'çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu' raporunun iptali...

Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürlü altın ayrıştırması yapan maden şirketine 2013 yılında verilen "çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu" raporunun iptali istemiyle açılan davanın duruşması Ordu İdare Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmayı izleyen CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "Fatsa'daki altın madeni kaçak bir işletmedir. ÇED süresi dolmuştur. Taahhüt ettiği su, toprak ve kimyasal kullanımının hepsi bitti. Bunun bittiğini kendisi taahhüt edip yeni ÇED'e başvurmuştur" dedi.

Fatsa'nın Yukarıbahçeler mevkiinde faaliyet yürüten altın madeni şirketinin aldığı ‘ÇED olumlu’ raporunun iptali istemiyle davaya Ordu İdare Mahkemesi'nde bugün devam edildi.

Duruşmayı, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Fatsa Çevre Derneği, sivil toplum kuruluşları ve Ordulu doğaseverler de takip etti. Maden şirketine karşı açılan davaya ilişkin konuşan avukat Nur Hilal Gündüz, "Bugün, ÇED iptal davasının duruşması vardı. Fatsa Çevre Derneği ve oradaki Fatsalı köylülerle ile birlikte açtığımız bir davaydı. Bugün, kalabalık bir şekilde, davada bizi desteklemeye geldiler. Fatsa Atatürkçü Düşünce Derneği, milletvekilimiz sayın Adıgüzel, avukat arkadaşlarımız, Üçpınar Köyü Derneği, Ordu Çevre Derneği (ORÇEV)... Burada hep bereber bir dayanışma örneği sergiledik" dedi. 

Avukat Gündüz, "Umarım iyi bir sonuç çıkacak. Biz, burada yaptığımız tüm açıklamalarda, şirketin ÇED süresinin taahhüdünün dolduğunu ve çalıştıkları 2013 menşeili ÇED'in bize büyük zarar verdiğini bütün bilgi ve belgeleriyle ortaya koyduk. Umarım iyi bir sonuç alırız" diye konuştu. 

Mücadele veren herkese teşekkürlerini ileten CHP'li Adıgüzel ise "Fatsa'daki altın madeni kaçak bir işletmedir. ÇED süresi dolmuştur. Taahhüt ettiği su, toprak ve kimyasal kullanımının hepsi bitti. Bunun bittiğini kendisi taahhüt edip yeni ÇED'e başvurmuştur. Mahkeme heyetine bunu çok güzel bir şekilde ifade ettiler" dedi. 

Adıgüzel, madenin tarım üzerindeki etkilerine ilişkin, "Fındığımız tehdit altındadır. Havamız, suyumuz, toprağımız tehdit altındadır. Benim verdiğim önergelerde, Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin Fatsa için kullandığı su havuzlarının bu alandan beslendiği net bir şekilde ifade edilmiştir. Sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz. "Ben hakimi, mahkeme kararlarını tanımam" şeklindeki tavırları da göreceğiz. Buradan belki ilk defa ifade ediyorum. Aldığım bilgiler, bu çetenin, bu siyanür ve sülfirik asit çetesinin devletten, bürokrasiden ve Ordu yerel yönetiminden destek aldığının bilgisi var. Bunun da önüne geçeceğiz, halktan büyük güç yoktur" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.