ADİL PELİSTER, İKMİB BAŞKANLIĞI’NA YENİDEN ADAY OLDUĞUNU AÇIKLADI

ADİL PELİSTER, İKMİB BAŞKANLIĞI’NA YENİDEN ADAY OLDUĞUNU AÇIKLADI

Türk kimya ihracatının çatı kuruluşu İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nde (İKMİB) yeni dönem için BETA Kimya AŞ Yönetim Kurulu...

ESRA ALUS

Türk kimya ihracatının çatı kuruluşu İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nde (İKMİB) yeni dönem için BETA Kimya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister yeniden adaylığını açıkladı. Pelister, Türk kimya sektörünü küresel ticarette geleceğe taşıyacak ve sanayide dijital dönüşüme öncülük edecek yeni bir ekosistem kuracaklarını belirtti.

İKMİB'de yeniden başkan adaylığını açıklayan Adil Pelister, 40 milyar dolarlık ihracat hedefi ile yeni bir rekora hazırlandıklarını söyledi.

Adil Pelister’in adaylığı, 4 yıllık görev süresi ve hedefleriyle ilgili şunları söyledi:

PANDEMİYE RAĞMEN MAHCUP OLMADIĞIMIZ4 SENE BOYUNCA BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞTUK: Evet bizler, yola birlikte çıkan ve gücünü birbirinden alan kader yoldaşlarıyız. Kader yoldaşlığı diyorum. Çünkü biz kaderlerimizi birbirine kenetledik. Kader yoldaşları, kavilleşen, yani birbirine söz veren yol arkadaşlarıdır. Yolda, hangi güçlü rüzgâr eserse essin, yalpalamayan önlerine hangi engel çıkarsa çıksın aşmasını bilen ve birbirinin arkasından gizli saklı işler çevirmeyen düzgün karakterli, dürüst ve özü sözü bir olan güvenilir insanlardır. Böyle yol arkadaşları olunca, gerçekten de çalışınca başardık. Zorlu bir seçim sürecinden sonra 16 Nisan 2018 tarihinde yapılan İKMİB seçimlerini kazanarak hep birlikte kimya sektörümüze ve ülke ekonomimize, hizmet etmek için aldığımız bayrağı çok daha yükseklere çıkarmak için yola çıktık. Çok şükür pandemiye rağmen mahcup olmadığımız gibi başarılı bir dönem geçirdik. Biz de çalıştık ve başardık. 4 sene boyunca başarıdan başarıya koştuk.

UYUM İÇİNDE ÇALIŞTIK: 2017 yılı sonu itibariyle 16 milyar dolar seviyesinden aldığımız kimya sektörü ihracatının 2021 yılı sonu itibariyle, 25,4 milyar dolar seviyesine ulaşmasında hepimizin İKMİB Yönetimimizi oluşturan 50 yürekli insanın, komitelerimizin çalışma gruplarımızın, genel sekreterliğimiz ve kimya şube çalışanlarımızın uyum içinde çalışmasının payı olduğunu ifade etmek isterim.

İKİNCİ DÖNEM İÇİN İKMİB BAŞKANLIĞINA YENİDEN ADAY OLUYORUM: Bizler, 21 Eylül 2021 tarihinde düzenlediğimiz, İKMİB Yönetim Kurulu Toplantımızda, yeni dönemi müzakere ettik. Başardıklarımız ve başarmamız gerekenler konusunda birlikte istişare ettik. Kimya sektörümüz ve ülkemiz için hayallerimizi ve hedeflerimizi ortaya koyduk. Sektörümüzü küresel boyutta hak ettiği konuma yükseltmek için yapmamız gerekenleri konuştuk. Bugün bütün dünya ile gerek fiyat gerekse kalite bakımından, rahatlıkla rekabet edebilen Türk kimya sektörünü çok daha ileri noktalara taşımamız gerektiği konusunda aynı düşünceye sahip olan bizler, aynı istek, aynı arzu ve artan çalışma azmimizle yeni dönemde de birlikte yol arkadaşlığına karar verdik. Bu karar doğrultusunda da Yönetim Kurulu üyelerimizin tam desteği ile ikinci dönem için İKMİB başkanlığına yeniden aday oluyorum.

HEDEFİMİZ 2030 YILINDA 40 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARMAK: Yol arkadaşlarım hedefimiz büyük. Hedefimiz kimya sektörümüzün ihracatını 2030 yılında 40 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır. Geçtiğimiz yıllarda küresel boyutta yapılan çeşitli gelecek araştırması ve 2030 vizyonu çalışmalarında Asya merkezli bir küresel kimya endüstrisi büyümesi öngörülürken, koronavirüs salgını dolayısıyla değişen küresel dengeler ve kurulmakta olan küresel düzen bütün hesapların yeniden yapılmasına sebep oldu. Gelecek, yalnızca Asya merkezli olmakla kalmayıp Orta Doğu bölgesinin de yeni düzende yer alacağı çok farklı bir dönüşüme doğru eviriliyor. Yine uluslararası araştırma kuruluşlarının raporlarına göre, kimya sektörü özelinde oluşturulan uluslararası yeni çevreci anlaşmalar, norm ve standartlar, Avrupa bölgesinde yüzde 30’lara varan işgücü kaybına sebep olabilecek. İşte biz bu noktada, yeni çevreci düzeni anlayarak, bu yeni norm ve standartları benimseyip, geliştirebilirsek 40 milyar dolarlık ihracat hedefimizin çok üstüne çıkacağımıza eminiz.

HAMMADDE BAĞIMLILIĞINI AZALTACAK, PETRO KİMYA VE SIRALI TÜREV YATIRIMLARA OLAN İHTİYACIMIZIN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI: 2020 yılı hepimiz için gerçekten çok zorlu geçti. Mart 2020’den itibaren ülkemizde de görülen korona vakaları sebebiyle, bütün dünyada yaşanan küresel salgına karşı, hepimiz çok zorlu bir mücadele verdik. Küresel ekonomik zincirin halkaları ciddi manada zedelendi. Üretimden tüketime, bütün bir zincirde yer yer kırılmalar da yaşadık. En büyük sektörel kırılma, ulaşım, turizm ve imalat sektörlerinde yaşandı. İkinci büyük kırılım eğitim, perakende ve enerji sektörlerinde oluştu. En az etkilenen sektörler ise kamu hizmetleri, bankacılık ve finans sektörlerinde gerçekleşti. Kimya endüstrisi özelinde bakıldığında firmaların küresel çaptaki en büyük ham madde üreticisi olan Çin ile yine en büyük ara mamul üreticisi olan Hindistan pazarlarına, büyük ölçüde bağımlı olmaları nedeniyle tedarik zincirinin oldukça etkilendiği görülmektedir. Bu açıdan baktığımızda ülkemizde, ham madde bağımlılığını azaltacak, petro kimya ve sıralı türev yatırımlara olan ihtiyacımızın önemi, daha net ortaya çıkmıştır. İşte tam da bu öngörüyle ve Türk kimya sektörünün ham madde ve yarı mamul bağımlığından bir an önce kurtulması gerekliliğinden hareketle, biz de İKMİB olarak 2019 yılında başlattığımız bir çalışmayı hızlıca bu salgın döneminde tamamlayarak, tam 103 kimya ürün grubunu inceledik.

ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞLANGICA İMZA ATTIĞIMIZA İNANIYORUZ: Kimya sektörümüzün ham madde ve yarı mamul ihtiyacını ithal bağımlılığından kurtarmak ve sektörümüz için yerli ve milli üretimi artırmak amacıyla, ‘Türk Kimya Sektörü - Yatırım Öncelikli Ürünler" raporumuzu kamu yöneticilerimize ve sektörümüze sunduk. Bu ürün gruplarından 98’inin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi, Sağlık ve Kimya Ürünleri Destek Programına’ alınmasını da sağladık. Kimya sektörümüzün yatırımlarının desteklenmesi amacıyla, çok önemli bir başlangıca imza attığımıza inanıyoruz.

İKMİB OLARAK BU SANAL EVREN’E İLK ADIMIMIZI ATIYORUZ: Yeni dönemde de kimya sektörümüzün bütün paydaşlarına desteğimizi artırarak devam ettirmekte kararlıyız. Size büyük bir hayalimizin, bizim büyük bir rüyamızın gerçekleşmekte olduğu müjdesini veriyorum. 2018 seçimlerinde gelecek planlarımızdan ikisi dijital dönüşüm ve dijital ihracat portalı yapısı oluşturmaktı. Bu iki birbirine bağlı başlığı bir gelecek öngörüsü olarak ortaya koymuştuk. Bugün küresel korona salgınıyla beraber dünya son derece hızlı bir dijital dönüşümü gerçekleştiriyor. Gelecek, yüksek teknolojik bir devrime hazır. Bu yüksek teknolojik devrim ulaşım ve haberleşme altyapısındaki olağanüstü gelişmelerle birlikte kendini gösteriyor. Dijitalleşme artık, metavörs (sanal) evreni ile yepyeni bir evrim geçiriyor. Artık sanal evren, 3 boyutlu ve artırılmış gerçekliklerle sosyal yaşamdan -ekonomik ilişkilere kadar hayatımızın her alanına nüfuz ediyor. İşte biz de İKMİB olarak bu sanal evrene ilk adımımızı atarak kimya teknoloji merkezi projemizi hayata geçiriyoruz. 4 ana başlıkta yepyeni bir kimya eko sistemi kuruyoruz.

YEŞİL MUTABAKAT UYUM İÇİN ÇALIŞILACAK: Ayrıca sürdürülebilirlik merkezi kurarak burada firmalarımıza karbon ayak izi ölçüm hizmeti vereceğiz. Yeşil mutabakat uyum hizmet merkezi kuracağız. Müsilaj ve döngüsel ekonomi başta olmak üzere çevre ve doğa sorunları araştırma ve destek hizmeti vereceğiz. İnovasyon, Girişimcilik ve AR-GE Merkezi, girişimcilik kuluçka merkezi kuracağız. Amacımız Türkiye’de yeni ve gelişmiş bir kimya ekosistemi oluşturmak. Kimya sektörümüzün yüksek teknolojili ve yüksek katma değer üreten buluşları ile üretimi ve ihracatı arasındaki bağı güçlendirmek istiyoruz. Böylece ham madde bağımlılığımızı da azaltabileceğiz. Kimya Teknolojisi ihraç edebileceğiz. Bütün bu yenilikleri metavörs, yani sanal evrene aktararak dijital küresel dönüşüme de öncülük edeceğiz. 21. Yüzyılın Türk Kimya Eko Sistemini oluşturacağız. Kararlıyız bunu da başaracağız. 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.