AHMET AKIN AÇIKLADI: 46 MİLYON ELEKTRİK ABONESİNİN SADECE 156'SI 'YEŞİL TARİFE' KULLANIYOR

AHMET AKIN AÇIKLADI: 46 MİLYON ELEKTRİK ABONESİNİN SADECE 156'SI 'YEŞİL TARİFE' KULLANIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye’de peş peşe yaşanan orman ve sel felaketlerine ilişkin iklim değişikliğiyle mücadelede önem taşıyan yenilenebilir enerjinin kullanılması...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye’de peş peşe yaşanan orman ve sel felaketlerine ilişkin iklim değişikliğiyle mücadelede önem taşıyan yenilenebilir enerjinin kullanılması için başlatılan uygulamanın bir yıl içinde çöktüğünü belirtti. Akın; “46 milyon elektrik abonesinin yalnızca 156’sı YETA’yı (yeşil tarife) kullanıyor. Yeşil enerjide yeni dönem söylemiyle başlayan uygulama bugün tam anlamıyla bir fiyaskoya dönüştü” dedi.

CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 1 Ağustos 2020 tarihinde tüketicilerin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi kullanmalarını teşvik edilmesi amacıyla uygulamaya koyduğu yeşil tarife (YETA) sisteminin bir yılda tam bir fiyaskoya dönüştüğünü ifade etti.

İklim krizi gerçeği dikkate alındığında yeşil enerji kullanımının özendirilmesi ve teşvik edilmesinin şart olduğuna ifade eden Akın, YETA uygulaması kapsamında mesken; sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatma için yeşil tarife başlığında tek bir tarife hazırlandığını belirtti.

YEŞİL TARİFEYE YAPILAN ZAM DAHA FAZLA

Uygulanmanın hayata geçtiği bir yıl içerisinde YETA’nın normal tarifenin yaklaşık iki katına çıktığına işaret eden CHP’li Akın, son olarak 1 Temmuz’da elektrikte normal tarifelerde yüzde 15 oranında zam yapılırken, yeşil tarifenin ise yüzde 24 oranında zamlandığını anımsattı. Akın; meskenlerde normal abonelere göre yüzde 98 oranında çok daha pahalı olduğunu belirtirken, YETA’nın uygulama amacı olan teşvikten söz edilemeyeceğine ifade etti.

CHP’li Akın; bir yıl boyunca uygulanan YETA’yla ilgili Bilgi Edinme Yasası kapsamında Cumhurbaşkanlığıİletişim Merkezi’ne başvurdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan gelen yanıt, YETA’nın bir yıl içinde adeta iflas ettiğini belirten Akın, Bakanlığın yanıtında teşvik amacıyla ve gönüllülük esasıyla başlayan uygulama kapsamında kaç abonenin YETA’yı kullandığı açıklandı. Yanıtta; Ağustos 2020’den bu yana 100 mesken abonesi ve 56 ticarethane abonesinin YETA’yı kullandığı belirtildi. Yanıtta; bir yıl içinde YETA uygulamasından 30 bin 102 lira tutarında gelir elde edildiği ifade edildi.

Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verdiği yanıta karşışu değerlendirmeyi yaptı:

İKTİDAR FAHİŞ ZAMLARLA VATANDAŞIN KAÇMASINA NEDEN OLDU:İklim krizi bugüne kadar iktidarın yıllardır görmezden geldiği bir sorun olurken; bugün artık yaşadığımız felaketlerle artık en öncelikli sorunların başında geliyor. Ülkemizde felaket üstüne felaket yaşıyoruz. YETA uygulaması iklim kriziyle mücadele için yeşil enerjinin kullanımının özendirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla başlatıldı. Ancak iktidar bir yıl içinde yaptığı fahiş zamlarla vatandaşların tercih etmesi yerine neredeyse bu uygulamadan kaçmasına neden oldu.

BİR YILDA YETA’DAN ELDE EDİLEN GELİR 30 BİN 102 TL OLDU: Bugün yaklaşık 39 milyon mesken abonesinin yalnızca 100’ü; yaklaşık 7 milyon ticarethane abonesinin ise 56’sı YETA’yı kullanıyor. YETA uygulamasının tanıtımı ve sistemin hayata geçmesi için muhtemelen milyonlarca lira harcanırken; uygulamanın hayata geçtiği bir yıl içinde YETA’dan elde edilen gelir ise 30 bin 102 lira oldu. Nereden bakarsanız tam bir başarısızlık örneği. İktidarın iklim kriziyle mücadeleyi de dikkate alarak YETA’yı ulaşılabilir seviyeye getirmesi gerekiyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.