AVRUPA PARLAMENTOSU, AB'DEN 'TÜRKİYE'NİN TAM ÜYELİK MÜZAKERELERİNİ ASKIYA ALMASINI' İSTEDİ, DIŞİŞLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

AVRUPA PARLAMENTOSU, AB'DEN 'TÜRKİYE'NİN TAM ÜYELİK MÜZAKERELERİNİ ASKIYA ALMASINI' İSTEDİ, DIŞİŞLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’ne (AB) “Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alması”çağrısı yapılan raporu kabul etti. Dışişleri Bakanlığı karara tepki gösterdi....

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’ne (AB) “Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alması” çağrısı yapılan raporu kabul etti. Dışişleri Bakanlığı karara tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İlişkilerin AB’ye üyelik temelinde olumlu bir gündem çerçevesinde yeniden canlandırılmasına yönelik çaba harcandığı bir dönemde, nesnellikten uzak söz konusu tavsiye kararının kabul edilmesi mümkün değildir" denildi. AB üyeliğinin, Türkiye için stratejik bir hedef olduğu belirtilen açıklamada, "Ülkemiz bu hedef doğrultusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir" denildi.

Avrupa Parlamentosu, Türkiye raportörü İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlanan Türkiye raporunu kabul etti.

Raporda, temel haklar, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları konularında Türkiye'ye sert eleştiriler yapılırken, "Türkiye'nin AB değerlerinden gün geçtikçe ve hızlıca uzaklaştığı" belirtilmişti. 

Kabul edilen raporda, "Parlamento, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerinin resmi olarak askıya alınmasıçağırısı yapıyor" denilerek şu gerekçeler gösterildi:

"Parlamento bir önceki yıllık raporunda Türkiye'deki gelişmeler ve ciddi gerileme konusundaki endişelerini vurgulamış ve Türkiye'den AB Üye Devletlerinin egemenlik ve egemenlik haklarını ihlal edecek her türlü eylemden ve beklentiyi zedeleyecek her türlü provokasyondan kaçınmasını istemiştir. AP, Türkiye'ye temel haklar, demokrasinin gerilemesi, hukukun üstünlüğüne uymadaki yetersizlik, insan hakları konularında defalarca çağrıda bulundu." 

BOĞAZİÇİ PROTESTOCULARININ SERBEST BIRAKILMASI İSTENDİ

Boğaziçi Üniversiteleri protestoları da raporda ele alındı. Raporda, konuya ilişkin şu sözlere yer verildi:

"Parlamento, Boğaziçi Üniversitesi rektörünün hükümet tarafından atanması ile ilgili protestoların Türk makamlarının şiddetli baskısını, öğrencilerin kitlesel gözaltına alınması, polisin barışçıl gösterilerde aşırı güç kullanması, İstanbul valisinin üniversiteyi çevreleyen alanda her türlü toplantı ve gösteriyi yasaklama kararını kınıyor. Protestocuların (öğrenciler, mezunlar, akademisyenler) terörist olarak tanımlanması ve LGBTI grupların hedef alınmasını kınayarak, keyfi olarak gözaltına alınan, barışçıl toplanma hakkını kullanan kişileri serbest bırakmaya çağırıyor."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: KARARIN KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR

Dışişleri Bakanlığı, AP'nin Türkiye raporu kararına tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İlişkilerin AB’ye üyelik temelinde olumlu bir gündem çerçevesinde yeniden canlandırılmasına yönelik çaba harcandığı bir dönemde, nesnellikten uzak söz konusu tavsiye kararının kabul edilmesi mümkün değildir" denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamanın satır başlarışöyle:

"İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, yönetim yapımıza ve siyasi partilere ilişkin gerçek dışı iddialar içeren, ülkemizin etkin, çözüm odaklı, insani ve girişimci dış politikasını tehdit olarak gören, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında tamamen haksız, yanlı Yunan ve Rum tezlerini yansıtan ve 1915 olaylarına ilişkin tek taraflı tutarsız Ermeni anlatılarına dayanan önyargılı bu yazımı reddediyoruz.

"AB ÜYELİĞİ TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK BİR HEDEF"

Raporda, Türkiye’nin katılım müzakereleri sürecinin geleceğini tartışmaya açmaya yönelik ifadeleri vizyonsuzluk ve ahde vefa ilkesinden sapma çabası olarak görüyoruz. Ülkemizin katılım müzakereleri sürecinde yaşanan duraksamanın, Türkiye’nin reform iradesinin eksikliğinden veya AB müktesebatınıüstlenme yetersizliğinden değil, bazıçevrelerin en başından bu yana, üyelik sürecini Türkiye aleyhinde siyasi istismar vesilesi olarak kullanmış olmasından kaynaklandığını en iyi AB kurumları ve AP üyeleri bilmektedir.

AB üyeliği, Türkiye için stratejik bir hedeftir ve tüm Avrupa ve ötesi için bir kazanç olacaktır. Ülkemiz bu hedef doğrultusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.