ALAŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖKÜZCÜOĞLU: "BİZİM İKTİDARIMIZDA BİR BAŞKA TARIM MÜMKÜN OLACAK"
Manisa’nın Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, köyden kente göçlerin engellenmesi için çiftçinin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Öküzcüoğlu,...
Haber: EDDA SÖNMEZ / OKTAY YILDIRIM - Kamera: ADEM KARABAYIR
Manisa’nın Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, köyden kente göçlerin engellenmesi için çiftçinin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Öküzcüoğlu, "Biz çiftçinin desteklenmesini, tarımın yeşermesini ve köyden kente göçlerin azalmasını, köydeki topraklarımızın bir karış dahi olsa fazla ekilip biçilmesini arzu ediyoruz. İnşallah bizim iktidarımızda bir başka tarım mümkün olacak” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Avrasya Gösteri Merkezi'nde düzenlenen CHP'li Belediyeler Tarımsal kalkınma Zirvesi'ne katılan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, ANKA Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı. Belediye BaşkanıÖküzcüoğlu, şunları söyledi:
YEREL ÜRÜNLERİÖN PLANA ÇIKARMA GAYRETİİÇERİSİNDEYİZ:“Biz, fuarda Alaşehir’imizin yöresel ürünlerini ön plana çıkarma gayreti içerisindeyiz. Alaşehir’imiz, 105 bin nüfuslu, tarıma dayalı bir ilçemiz ve ana kalem ürünümüz gördüğünüz gibi Sultaniye yaşüzümümüz ve kuru üzümümüz. Biz, yaşüzümde iddialıyız, 7 bin TIR ihracatımız var. Yurt dışı ihracatımız var. Ayrıca iç piyasaya da günde yüzlerce kamyonla sevkiyatımız var. Sarıgöl Alaşehir Ovası olarak 100'ün üzerinde soğuk hava, yaş meyve, sebze paketleme tesisimiz var. Kuru üzümde bildiğiniz gibi 280 bin ton rekoltemiz var. Türkiye rekoltesinin yarısını bizim bölgemiz karşılıyor.
ÜRÜNLERİMİZ EL EMEĞİ GÖZ NURU: Kuru üzümde, Sultaniye kuru üzümü ve Antep karası kuru üzümü var. Red Globe, Michael Palıeri, Mevlâna ve Superyol gibi erken cinsler var. Krimson gibi değişik cinslerimiz var. Yaklaşık 15 değişik üzüm türüyle bölgemiz tarımda faal halde, aktif halde. Biz de bu ürünlerimizi, stantlarımızda üzüm ve yöresel ürünlerimizden Alaşehir Sarıkız maden suyunu ikram ederek tanıtıyoruz. Kadınlarımızın el emeği, göz nuru dediğimiz ürünleri var. Yaprak sarması bizim olmazsa olmazlarımızdan. Kadınlarımız burada yaprak sarması ikram ediyorlar.
ÜZÜM KÖFTESİNİ BAŞKA BÖLGEDE BULMAK İMKÂNSIZ: Yöresel ürünlerden kaybolmaya yüz tutmuşürünlerimizden bazıları, mesela üzüm köftemizi başka bir bölgede bulmanız imkânsız. Bu üzüm köftesini kışın çiftçilerimiz ceviz gibi ceplerine koyarlar. Enerji vermesi amacıyla çalışmaya gittiklerinde, ceplerinde her zaman üzüm köftesi ve ceviz olur. Bu da bölgesel ürünlerimizden. Ayrıca yaprak salamuramız var. Kadın kooperatiflerimiz faaliyette. 44 tane kadınımız burada salamura gıdalar üretiyorlar, üzüm ayıklıyorlar, üzüm üretiyorlar ve üç tane de sosyal tesisimizde yöresel yemeklerimizi, keşkekten tutun diğer yemeklerimize kadar olan o kültürü yaşatıyorlar tesislerimizde.
KÖYDEN KENTE GÖÇÜN AZALMASINI ARZU EDİYORUZ: Başarılı buluyorum fuarı. Fuarda bütün bölgeler kendi ürünleriyle sahada. Biz, tarımın önemini pandemiyle beraber bir kez daha anladık. ‘Bir başka tarım mümkün’ diyor, bakın konferans var. Biz de bir başka tarımın mümkün olacağını iddia ediyoruz. Tarım girdilerinden, geçen yıl 150 liraya aldığımız gübre bu sene 285 lira. Geçen sene 140 liraya aldığımız zirai ilaçlar bu sene 275 lira. Mazot fiyatları da bildiğiniz gibi 4,80’lerden, 7,40’lara kadar çıktı. Biz, çiftçinin desteklenmesini, tarımın yeşermesini ve köyden kente göçlerin azalmasını, köydeki topraklarımızın bir karış dahi olsa daha fazla ekilip biçilmesini arzu ediyoruz. Küresel iklim değişikliğiyle beraber en önemli sorunlardan birisi de su problemi. İnşallah bizim iktidarımızda bir başka tarım mümkün olacak.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.