ANADOLU MUHTARLAR VE MAHALLİİDARELER DERNEĞİ BAŞKANI ALİ BURUL: MUHTAR ADAYLARI BİRLEŞİK OY PUSULASI İLE SEÇİME KATILMALI

ANADOLU MUHTARLAR VE MAHALLİİDARELER DERNEĞİ BAŞKANI ALİ BURUL: MUHTAR ADAYLARI BİRLEŞİK OY PUSULASI İLE SEÇİME KATILMALI

Kayseri Anadolu Muhtarlar ve Mahalli İdareler Derneği Başkanı Ali Burul, muhtarların haklarının iyileştirmesini istedi. Muhtarların, yetkilerinin artırılması...

DAVUT GÜLEÇ

Kayseri Anadolu Muhtarlar ve Mahalli İdareler Derneği Başkanı Ali Burul, muhtarların haklarının iyileştirmesini istedi. Muhtarların, kanun, tüzük ve yönetmeliklerde toplam 332 maddeden sorumlu olduklarına dikkat çeken Burul, “Muhtarlar, mahallelerin ihtiyaçlarını yerel yönetimlere söylemekten başka yaptıkları bir iş yok. Geçmişteki muhtarlarımızın çalışmaları ve bürokrasi işlemleri kendilerine yeniden iade edilmeli” dedi.

Kayseri Anadolu Muhtarlar ve Mahalli İdareler Derneği Başkanı Ali Burul şunları söyledi:

“MUHTARLAR 332 MADDEDEN SORUMLU”

“Kayseri’de şu anda 714 tane muhtarımız var. Bunun 20 tanesi bayan. Türkiye genelinde de 52 bin muhtarımız var. Türkiye’de muhtarların haklarının iyileştirilmesiyle alakalı muhtarlarımıza yönelik birtakım isteklerimiz vardır. Bugün 82 değişik kanun, yönetmelik ve tüzükte olmak üzere toplam 332 madde ile sorumluluk verilmiş olan muhtarların bu sorumlulukları daha iyi yerine getirebilmeleri için yetkilerinin artırılması zaruridir.

“YENİ BİR KÖY VE MAHALLE KANUNU ÇIKARILMALI”

Muhtarlarımızın 21. Yüzyıla yakışır bir şekilde hizmet edebilmesi, yeni bir köy ve mahalle kanunu çıkarılmalı ve muhtarlık seçim sisteminde de bir takım değişiklik yapılmalıdır. Muhtar adayları birleşik oy pusulası ile seçime katılmalıdır. Muhtarlar adaylık müracaatı ile seçimlere katılmalıdır.

“MUHTARLARA İNTERNET, TELEFON, SU, ELEKTRİK, YAKACAK YARDIMI YAPILMALI”

Ve 5393 sayılı kanunun 9. Maddesi değiştirilmek suretiyle muhtarlara imkânlar ölçüsünde ayni yardımla birlikte maddi yardımda yapılmalıdır. Yerel yönetimlerde muhtarlarımızın istifade edeceği ve elzem olan İnternet, telefon, su ve elektrik gibi hizmet bedellerinin belediyeler tarafından ödenmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı ve bütün muhtarlarımıza yakacak yardımı da yapılmalıdır.

“HER MUHTARA YAYRI BİR BÜTÇE”

Nüfusça kalabalık olan mahallelerde olan muhtarlarımıza yardımcı büro personeli tahsis edilmelidir. Kaldırılan köy tüzel kişilikleri konusu tekrar gözden geçirilmelidir. Her muhtarlığın ayrı bir bütçesi oluşturulmalı. Belediye Meclislerinde alınan kararlarda, muhtarların mahalleleri ile ilgili kararın görüşüldüğü toplantılara katılmak suretiyle toplantıda söz sahibi olabilmesi konusunda muhtarlarımıza imkân sağlanmalıdır.

“MAHALLEDE BULUNAN İŞ YERLERİ MUHTARLIK KAYITLARI ALTINA ALINMALI”

Muhtarlarımıza, belediyeler ile birlikte sosyal projelere geliştirme hususunda imkân sağlanmalıdır. ‘Türkiye’de Muhtarlar Birliği’ kurulmalı, Türkiye’de yeknesak tek bir muhtarlık müessesesi derneği olmalıdır. Adres değişikliği kayıtlarının mahallelerin en iyi tanıyan kişi olarak muhtarların yapması sağlanmalıdır. Mahallede bulunan iş yerlerinin de muhtarlık kayıtlarının altına alınması sağlanmalıdır.

“TÜZEL KİŞİLİĞİ KALDIRILAN MAHALLELERE BEKÇİ TALEBİ”

Her ilçe merkezine taşradan gelen mahalle muhtarlarımızın müşterek kullanımları için muhtarlık merkezleri yapılmalı onlara tahsis edilmelidir.  Taşradaki muhtarlıklara bilgisayar ve yazıcı verilmeli kullanımı konusunda eğitim verilmelidir.  Büyükşehir kanunuyla tüzel kişiliği kaldırılan mahallelere emniyet ve asayiş açısından bekçilik ihdas edilmeli ve kamera sistemi kurulmalıdır.

“MUHTARLARA YILLIK İZİN, YEREL SEÇİMDE MUHTAR İÇİN AYRI BİR ZARF İSTEĞİ”

Muhtarlarımıza yıllık izin hakkı sağlanmalı, izin ve raporlu olmaları halinde maaşları kesilmemelidir. Muhtarlık seçimleri Yerel seçimlerle beraber yapılmalı ve muhtar pusulası için ayrı bir zarf verilmeli ayrı bir zarfta oy kullandırılmalıdır. Meclisimizin yasa çalışmalarında bu konularda desteklerinizi bekliyoruz şu anda muhtarların yaptıkları pek bir iş yok. Ancak mahallelerin ihtiyaçlarını yerel yönetimlere söylemekten başka yaptıkları bir iş yok. Geçmişteki muhtarlarımızın çalışmaları ve bürokrasi işlemleri kendilerine yeniden iade edilmeli.

 

“TAŞRADAKİ MUHTARLAR CEBİNDEN PARA HARCIYOR”

Mesela bir de taşrada olan muhtarlarımızı düşünelim. Taşrada olan muhtarlarımız aldıkları bugün ki muhtarlık bu ödenekle kendilerini aya kadar maddi hususta yetiştirememekteler. Bu da muhtarımız mahallemizin mahallelerinin işlerini taşraya, taşradan merkeze taşıyabilmesi için kendi arabasıyla gelmektedir. Ya başkalarının arabasıyla binmek suretiyle cebinden para harcamak suretiyle gelmektedir. Bu da bütçesini zorlamaktadır.

“KÖYLERDE MUHTARIN YAPTIKLARINA ÖRNEK”

Eskiden muhtarlarımızın bütçesi vardı. Bekçi tutabiliyordu. Şu anda köylerde bekçi yok. Bekçinin yapabileceği işleri muhtarlarımız yapıyor. Gerekiyorsa gidip şalter açıyor, su depolarına bakıyor, gerekiyorsa birtakım tarlalarda bazı olumsuz olaylara kendisi gidiyor. Ama bunlar daha önce köy tüzel kişiliği olan mahallelerde veya köylerde bu hizmetleri bekçi yapıyordu. Ama şu anda bekçi ihdas edilmediği için, bekçilik ve köy tüzel kişiliği olmadığından dolayı muhtarımız hiçbir kimseden ne yardım alabilmekte ne de yapmış olduğu hizmetin karşılığında para alabilmektedir.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.