ANKARALI DÖVİZCİ, “KİMLİK İBRAZ ZORUNLULUĞUNU” DEĞERLENDİRDİ: “YASTIK ALTI BİRİKİMLERDE ÇEKİNGENLİK OLABİLİR, ‘İLERİSİNDE NE OLACAK’ DİYE”

ANKARALI DÖVİZCİ, “KİMLİK İBRAZ ZORUNLULUĞUNU” DEĞERLENDİRDİ: “YASTIK ALTI BİRİKİMLERDE ÇEKİNGENLİK OLABİLİR, ‘İLERİSİNDE NE OLACAK’ DİYE”

Ankara’da dövizci Yahya Yıllık, döviz bürolarındaki tüm alım ve satım işlemlerinde kimlik ibrazının zorunlu tutulmasında “yastık altı” birikimlere...

HABER: CANSU TİMUR / KAMERA: NAİF KAÇMAZ

Ankara’da dövizci Yahya Yıllık, döviz bürolarındaki tüm alım ve satım işlemlerinde kimlik ibrazının zorunlu tutulmasında “yastık altı” birikimlere dikkat çekti. Yıllık, “Kimlik verme zorunluluğu geldiği için… Bununla ilgili tabi insanların çekingenliği olabilir, ‘ben yastık altında birikim yapacağım, ilerisinde ne olacak’ diye çekincesi olabilir” dedi.

Resmi Gazete’de dün yayımlanan “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun Kapsamında Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelik’in” 32. maddesinde; döviz bürolarında yapılacak tüm işlemler için kimlik tespiti zorunluluğu getirildi. Buna göre; döviz büroları, müşterinin TC kimlik numarası, pasaport numarası veya vergi kimlik numarasını kayıt edecek.

"OLUMLU TEPKİ VEREN VATANDAŞ DA VAR OLUMSUZ TEPKİ VEREN DE"

Ankara'da döviz esnafı olan Yahya Yıllık, bu düzenlemenin üzerine yeni eklemeler olacağını da düşündüklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bu sistem bankalarda da böyleydi biliyorsunuz. Şimdi döviz bürolarında da oldu. Olumlu tepki veren vatandaş da var olumsuz tepki veren vatandaş da var. Yastık altı dediğimiz birikimlerde kimlik verme zorunluluğu geldiği için o bilinen bir para değil, bilinen bir yatırım tarzı değil. Devletin de ya da bankaların da bildiği. Bununla ilgili tabii insanların çekingenliği olabilir ben yastık altında birikim yapacağım ilerisinde ne olacak diye çekincesi olabilir" dedi. 

Yıllık, düşük miktarlardaki işlemlerde de kimlik ibraz zorunluluğu olmasının işlem süresini uzattığını kaydederek, "Daha önce müşteriyle işlem yaparken sadece parayı alıyorduk faturamızı kesip hemen teslim edebiliyorduk. Bu işlem yaklaşık 15-20 saniye sürüyordu ama şu anki işleyişte kimlik bilgilerini almamız onu sisteme işlememiz biraz daha vakit kaybı oluyor" diye konuştu. 

"SEMTLERDE OLAN KUYUMCULARIN İŞLERİNİ ARTTIRACAĞINA EMİNİM"

Kuyumcu esnafı olan Fatih Aydoğan ise, alım satım işlemlerinin kuyumcu esnafı tarafından kayıt altına alındığını belirtti. Aydoğan vatandaşın yatırımlarının kimlik ibrazı nedeniyle döviz yerine altına yönlenmesine ilişkin ise, "Kuyumcuların işini arttırır ama yasal değildir kuyumcuların döviz alıp satması yasal değildir ama döviz büroları altın alıp satabilirler çünkü onlar devlete ciddi anlamda güvenceler veriyor. Semtlerde olan kuyumcuların işlerini arttıracağına eminim ben. Herkes her altın aldığı kişisinden TC Kimlik numarasını alırsa bir daha hırsızlık yapan kişi satamadığı için belki de o işten vazgeçecek" dedi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.