ASMMMO'DAN GİB TEBLİĞİNE TEPKİ: FİRMALARIN ARKA PLANDAKİ YÖNETİCİSİNİ VE ORTAĞINI BİLMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bir tebliğ yayınlayarak mali müşavirlere, şirketlerin gerçek faydalanıcılarına (arka plandaki ortağı ya da yöneticisi) ilişkin...
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bir tebliğ yayınlayarak mali müşavirlere, şirketlerin gerçek faydalanıcılarına (arka plandaki ortağı ya da yöneticisi) ilişkin bilgileri bildirme zorunluluğu getirdi. Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Turgut Bahadır, MASAK'ın görevi alanına giren "gerçek faydalanıcı bilgisinin’ mali müşavirlere yüklenmesini eleştirerek, "Bizlerin herhangi kolluk gücü istihbarat faaliyeti olmadığı gibi firmaların arka plandaki yöneticisini ve ortağını bilmemiz mümkün değildir" dedi.
ASMMMO, GİB'in yayınladığı tebliği, bugün kitlesel bir basın açıklamasıyla protesto etti. ASMMMO Başkanı Turgut Bahadır, "MASAK, tüzel kişiliğin yüzde 25'i aşan hissesine sahip gerçek kişi ortak bilgilerine MERSİS, Ticaret Sicili üzerinden kolayca ulaşabilecekken bu bilginin tüm kurumlar vergisi mükellefleri için ayrıca istenmesi, devletin arşiv yükünü artırmaktan öte bir yarar sağlamayacağı gibi mali müşavir için de ek bir angaryadır. Gerçek faydalanıcı bilgisi zaten mali müşavire verilen bilgi değildir. Bizlerin herhangi kolluk gücü istihbarat faaliyeti olmadığı gibi firmaların arka plandaki yöneticisini ve ortağını bilmemiz mümkün değildir" dedi.
"VARLIK BARIŞLARI HANGİ MANTIKLA İZAH EDİLEBİLİR"
Hükümetin kara para ile mücadelesini de eleştiren Bahadır, 2006'dan itibaren önce Bakanlar Kurulu, 2018 Anayasa değişikliğinden bu yana da Cumhurbaşkanı tarafından vergi cennetleri listesinin yayımlanmadığını hatırlatarak şunları ekledi:
"Kara paranın aklanmasını suç kabul edip ve terörün finansmanının önlenmesi yönünde yasal düzenlemeler yapıp, sonra varlık barışı düzenlemelerini yapmak hangi mantıkla izah edilebilir? Üstelik yurt dışından getirilecek paralar konusunda hiçbir suretle vergi incelenmesi ve tarhiyat yapılmaması güvencesi vermeyi nasıl izah edebiliriz? Bu paralar üzerinden vergi alınamıyor.
Vergi cenneti ülkeler listesi 15 yıldır yayınlanmadığı için vergi cenneti ülkelere Türkiye'den yapılan ödemelerden yüzde 30 tevkifat yapılamamaktadır. Konu vergi cenneti ülkeler olunca 15 yıldır hiçbir girişimde bulunulmadışimdi de mali müşavirlerden ‘gerçek kullanıcı formu’ adı altında gerçek faydalanıcı bilgileri isteniyor. Bu düzenleme, mali müşavirler için çerçevesi çizilmemiş mükerrer bildirimlerden başka bir şey olmadığı gibi bir yüktür."
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.