BAKAN DERYA YANIK: ŞİDDET, KADINLARIN HAK VE FIRSATLARDAN YARARLANMALARININ ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGEL
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; "Kadına yönelik şiddet; kadınların sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamda hak ve...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; "Kadına yönelik şiddet; kadınların sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamda hak ve fırsatlardan adil olarak yararlanmalarının önünde en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadının insan hak ve özgürlüklerini yok sayan, onurunu hiçe sayan, aileye, kadına ve çocuklara yönelik her türlü şiddeti buradan bir kez daha kınıyorum" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesini görüşmek üzere toplandı.
Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, toplantıda; Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 83'üncü yıl dönümü nedeniyle, Atatürk'ü ve şehitleri anarak sözlerine başladı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta usule yönelik aldığı sözde, dünkü komisyon toplantısında, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, vekillere; "edepli olmalarını" söylediğini anımsattı. Usta, şunları söyledi:
“Bu, çok kırıcı bir sözdür, hiçbir şekilde kabul edilemez. Bunu kınadığımı ifade etmek istiyorum. On saattir bizi dinliyor olması, bize her türlü sözü söyleme hakkını ona vermez. Böyle bir şey kabul edilemez. Çünkü sonrasında bizim artık, söz hakkımız da yok. Hani sorulara cevaplar, şunlar bunlar… Bunları çok tartıştık, artık oralara girmeyeceğim, çoğu zaman sorularımıza cevap verilmiyor. Ancak, burada Bakanların daha dikkatli olması lazım."
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da sözlerine Atatürk'ü anarak başladı. Ardından Malatya'da bir binanın çökmesi sonucu yaralanan yurttaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulundu ve sunumuna geçti.
"DEZAVANTAJLI KESİMLER ÖNCELİKLİ"
Bakanlığın, 21 Nisan 2021 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden teşkilatlandırıldığını söyleyen Bakan Yanık, şöyle konuştu:
"Bakanlığımız, dinamik yapısı ve yenilikçi yaklaşımıyla, dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere, tüm toplumu hedefleyerek 83 milyon vatandaşımıza hitap eden sosyal hizmet ve sosyal yardım faaliyetleri yürütmektedir. Kapasite ve hizmetlerimizi iyileştirerek, yeni hizmet modelleri ile alanımızı geliştirerek yola devam edeceğiz. Bu bağlamda, önümüzdeki dönemdeki misyonumuz, Bireyin, ailenin ve toplumsal değerlerimizin korunması, güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik bütüncül ve adil sosyal hizmet modelleri geliştirmek ve uygulamak olacaktır.”
"48 BİN 850 PERSONELLE HİZMET VERİYORUZ"
Yanık, “Bakanlığımızda, merkez teşkilatımızdaki 18 birimimizde ve taşra teşkilatımızda 48 bin 850 personelimizle hizmet veriyoruz. Darülaceze Başkanlığı da bağlı kuruluşumuz olarak Bakanlığımız bünyesinde hizmetlerini sürdürmektedir” dedi.
Yanık’ın sunumundan öne çıkan başlıklar şöyle:
“MUTLU BİREYLER...: Aile toplumun kilit taşıdır. Bakanlığımız, bireyin güçlenmesini önemsemekte, aile değerlerini öncelemekte ve güçlü bir milletin, güçlü bir neslin, güçlü bir geleceğin hem bireyin hem de ailenin güçlenmesinden geçtiğine inanmaktadır. Birey ve aile birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır. Adını aileden alan Bakanlığımızın temel yaklaşımı, mutlu bireylerden oluşan, uyumlu ve huzurlu bir aile birlikteliğini güçlendirmek; sosyal riskleri önleyen, koruyucu-önleyici yaklaşımla sosyal hizmetler geliştirmek ve uygulamaktır.
2 MİLYON 296 BİN 126 KİŞİYE ULAŞTIK: Bakanlık olarak, ‘Eğitim ailede başlar’ ilkesinden hareketle vatandaşlarımıza farklı projelerle ulaşmaktayız. Aile fertlerine yönelik Aile Eğitim Programlarımız ülkemiz genelinde yaygınlaşarak devam etmekte. Bu eğitimler vasıtasıyla 2013 yılından itibaren 2 milyon 296 bin 126 kişiye ulaştık. Yine Evlilik Öncesi Eğitim Programı ile bugüne kadar toplam 1 milyon 216 bin 971 gencimize ve çiftimize ‘Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri’, ‘Aile Hukuku’, ‘Evlilik ve Sağlık’ alanlarında eğitimler verdik.
76 BİN 472 BAŞVURUYA AİLE DANIŞMANLIĞI HİZMETİ VERDİK: 2012 yılından itibaren toplam 76 bin 472 başvuruya aile danışmanlığı hizmeti verdik. 2022 yılında, tüm bu eğitim ve danışmanlık hizmetlerimizin vatandaşımıza daha etkin sunulması amacıyla, eğitmen ve danışmanlarımızı eğitim programları ile destekleyecek, aile danışmanlığı hizmetimizi daha da yaygınlaştıracağız.
BOŞANMA ARAŞTIRMASI: 2022 yılında, Türkiye Üniversite Gençliği Profil Araştırması’nın üçüncüsü gerçekleştirilecek olup, boşanma nedenlerini incelemek üzere Türkiye geneli nicel bir ‘Boşanma Araştırması’ da yapılacaktır. Bu çalışmalarla sosyolojik değişimi ve dönüşümü takip ediyor, hizmetlerimizin etki analizleriyle birlikte yoğunlaşmamız gereken hizmet alanlarını ve yeni sosyal politikalarımızın ana fikirlerini belirliyoruz.
KIRMIZI YELEKLİLER: Afet ve acil durumlardan etkilenen vatandaşlarımızın bir an önce normal hayatına dönmesi için psiko-sosyal destek ekiplerimiz en kısa sürede sahaya inmektedir. 2013 yılından bu yana, ‘Kırmızı Yelekliler’ olarak bilinen 8 bin 509 meslek elemanımız 154 ayrı afet ve acil duruma müdahale etmiştir. Afet ve acil durum dönemlerinde, Bakanlığımızın koordinasyonunda STK ve meslek kuruluşlarının da desteğiyle 142 bin 222 hanede 564 bin 611 vatandaşımıza psiko-sosyal destek hizmeti verilmiştir.
ÇOCUKLARIN HER TÜRLÜ RİSKTEN KORUNARAK GELİŞİMİNİ SAĞLAMAYI ANA HEDEF BELİRLEDİK: Ülkemizin çocuk hizmetleri alanındaki köklü geçmişi malumunuzdur. Asırlık bir geçmişe dayanan Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 100. yılını haziran ayında idrak ettik. Bu güçlü mirası bugün Bakanlığımız taşıyor. Bu miras üzerine inşa ettiğimiz çocuk hizmetlerimiz ile çocukların her türlü riskten korunarak sağlıklı gelişimini sağlamayı ana hedef olarak belirledik. Çocuklarımızın farklı ihtiyaçlarını gözeterek, koruyucu önleyici hizmetlerimiz başta olmak üzere çeşitlendirilmiş hizmet modellerimiz ile onların yanında olmaya devam ediyoruz.
18 YILDA 651 BİN ÇOCUK…: Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetimizden 18 yılda 651 bin çocuğumuz yararlanmıştır. 2021 yılı Eylül ayı itibarıyla bu destekten aktif olarak yararlanan çocuk sayımız 138 bini aşmıştır. Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetinden faydalanan çocuklarımız, aynı zamanda, Okul Destek Projesi ile okulda ve okul dışı zamanlarda, ilgi ve yeteneklerine uygun sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılmaktadır. 81 ilde 23 bin 148 çocuğumuzun faydalandığı bu etkinliklere daha çok çocuğumuzun katılımını sağlamak üzere projeyi yaygınlaştıracağız.
2021 YILINDA 338 ÇOCUĞUMUZ EVLAT EDİNDİRİLDİ: Evlat edinme uygulamamızı titizlikle yürütmeye devam etmekteyiz. 2021 yılında 338 çocuğumuz evlat edindirildi. 2021 yılı Eylül ayı itibarıyla evlat edinme hizmetinden yararlanan çocuk sayımız 18 bin 234’e ulaştı.
İSTİSMARA MÜDAHALE AMACIYLA 81 İLDE 315 PERSONEL: Çocuğa yönelik ihmal, istismar ve şiddet vakalarında müdahale etmek amacıyla, 81 ildeki 315 personelimizden oluşan Uzman Müdahale Ekiplerimiz mağdur çocuk ve ailesine hizmet vermektedir. Çocuklarımızın dijital risklerden korunmasına ilişkin çalışmalarımız da yoğunlaştırılmıştır.
23 KİTAP KÜÇÜKLER İÇİN ZARARLI: Bakanlığımız bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu; o kitapların küçüklerin psikolojik ve manevi gelişimleri üzerinde olumsuz etki yapıp yapmayacağına karar vermekte, o müstehcenlik suçuyla ilgili adli yargı organlarına bilirkişilik yapmaktır. Bu kapsamda, Kurul tarafından bugüne kadar 16 bin 914 süreli yayın ile 30 kitap değerlendirilmiş ve 23 kitap hakkında küçükler için zararlı olduğu yönünde karar verilmiştir. Buna ilaveten, müstehcenlik suçu ile ilgili 6 bin 653 adet adli bilirkişi raporu hazırlanmış ve adli makamlara gönderilmiştir.
ENGELLİ VE YAŞLILARA YÖNELİK HİZMETLERİ İNSAN ODAKLI YÜRÜTÜYORUZ: Bakanlığımız, engelli ve yaşlı bireylere yönelik hizmetlerini insan odaklı ve hak temelli politikalar çerçevesinde yürüttüğünü söylemeliyim. Vizyonumuz, erişilebilir ve içermeci bir toplumdur. Bakanlığımız, engelli ve yaşlı bireylerin toplumsal hayata tam ve etkin katılımı ile bağımsız bir şekilde yaşayabilmeleri için eğitimden sağlığa, ekonomiden sosyal hayata her alanda engelli ve yaşlılarımızın yanındadır. Bakanlığımız, engellilerin haklarını geliştirmek ve güçlendirmek için 2020’den 2030’a kadar ülkemizin yol haritasını belirlemiş ve Engelsiz Vizyon Belgesini hazırlamıştır.
58 BİN 520 ENGELLİ MEMUR ATANDI: 2002 yılından bu yana kamuda engelli istihdamında 10 katı aşan bir artış sağlanmış olup kamu kurumlarına engelli memur statüsünde 5 bin 777 atama yapılmışken bugüne kadar 58 bin 520 engelli memurun ataması gerçekleştirildi.
KADINLAR KARAR MEKANİZMALARINDA YER ALMAYA BAŞLADI: Kadınların eğitim imkânlarına erişimi arttıkça hem iş gücüne katılım oranları artmış, hem de karar alma mekanizmalarında daha çok yer almaya başlamışlardır. Bunun bir yansıması olarak, TBMM’de kadın temsili oranı 2002 yılında yüzde 4,4 iken 2021 yılında bu oran yüzde 17,3’e yükselmiştir.
KADINA VE ÇOCUKLARA YÖNELİK ŞİDDETİ KINIYORUM: Kadına yönelik şiddet, kadınların sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamda hak ve fırsatlardan adil olarak yararlanmalarının önünde en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadının insan hak ve özgürlüklerini yok sayan, onurunu hiçe sayan, aileye, kadına ve çocuklara yönelik her türlü şiddeti buradan bir kez daha kınıyorum. 6284 sayılı Kanunun etkin uygulanması kapsamında kadına yönelik şiddetle mücadelede Bakanlığımızın kurumsal sorumluluklarının yer aldığı genelge, 16 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe konmuştur.”
Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçe teklifinin 66 milyar 131 milyon 543 bin TL olduğunu söyledi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.