BAKAN ELVAN: TAKİPTEKİ BORÇLARIN FAİZİNDE İNDİRİM TARAFLARCA YAPILAN SÖZLEŞMELERLE MÜMKÜN

BAKAN ELVAN: TAKİPTEKİ BORÇLARIN FAİZİNDE İNDİRİM TARAFLARCA YAPILAN SÖZLEŞMELERLE MÜMKÜN

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, takibe düşen borçların ana para veya faiz borçlarının indirilmesi ile bunlardan vazgeçilmesi suretiyle yeniden yapılandırılmasının...

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, takibe düşen borçların ana para veya faiz borçlarının indirilmesi ile bunlardan vazgeçilmesi suretiyle yeniden yapılandırılmasının taraflarca yapılan sözleşmeler çerçevesinde mümkün olduğunu bildirdi.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, 9 Şubat 2021 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’a bir soru önergesi yönelterek; takibe düşen borçların, uzun vadeye yayılarak ödenmesinin mümkün olup olmadığını sordu. 

"SÖZLEŞMELER ÇERÇEVESİNDE YAPILANDIRMA MÜMKÜN"

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Özkan'ın soru önergesine yanıt olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) gelen bilgileri iletti. Elvan, takibe düşen borçların faizleriyle, vergi, dosya, resim, harç gibi tüm mali yükümlülüklerinin zamana yayılarak tahsilinin mümkün olduğunu bildirdi. Bu ödeme şeklinin de taraflarca yapılan özel sözleşmelerle mümkün olabileceği belirtilen Elvan’ın yanıtı şöyle:

"Finansal sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması hakkında yönetmeliğin 5. maddesi uyarınca da Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Finansal Kiralama ve Factoring ve Finansman şirketleri Birliği’nin görüşleri de alınmak suretiyle Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlanan ve taraflarca imzalanan Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları (Küçük ve Büyük Ölçekli Uygulamalar) BDDK onaylamış olup, finansal yeniden yapılandırma kapsamına yeniden alınacak borçluların mali durumunun yeniden değerlendirilmesi ve bu kapsamda borçlarının yeniden yapılandırılması veya bir itfa planına bağlanması hususlarıyla ana para veya faiz borçlarının indirilmesi veya bunlardan vazgeçilmesi suretiyle yeniden yapılandırılması gibi hususlar taraflarca yapılan sözleşmeler çerçevesinde mümkün bulunmaktadır. Diğer taraftan Kanunun Geçici 32. maddesinde bu kapsamda gerçekleştirilecek yeniden yapılandırılmalara ilişkin vergi ve harç gibi mali yükümlülüklere muafiyet sağlanması amacıyla düzenlemelere de yer verilmiştir."  

ÖZKAN’IN SORULARI

Özkan, önergesinde Bakan Elvan’a şu soruları yöneltmişti:

"Bankalarda ve varlık yönetim şirketlerinde takibe düşenlerin, borç faizleri ile vergi, dosya, resim, harç gibi tüm mali yükümlülüklerini silerek, sadece ana para üzerinden borçlarının uzun vadeye yayılarak tahsili mümkün müdür? Buna yönelik bir çalışmanız var mıdır? Borçlandırmaya ve borç tüketimine yönelik bir ekonomik yapı yerine, yüksek gelirle tasarrufa ve üretime yönelik bir ekonomik yapı modeliniz var mıdır?"

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.