BAKAN GÜL: UZUN YARGILAMADAN KAYNAKLI ZARARLAR YÖNÜNDEN İNSAN HAKLARI TAZMİNAT KOMİSYONU’NA BAŞVURU İMKANI GETİRECEĞİZ
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Uzun yargılamadan kaynaklı zararlar yönünden bakanlığımız nezdinde İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’na başvuru imkânı...
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Uzun yargılamadan kaynaklı zararlar yönünden bakanlığımız nezdinde İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’na başvuru imkânı getireceğiz. Yani davası çok uzun sürdüğü için mağdur olan vatandaş bir daha, ‘Ben mağdur oldum tazminat almak için mahkemeye başvurmak zorunda kalıyorum’ demeyecek artık” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı 2022 bütçeleri ve 2020 kesin hesapları görüşülüyor. Milletvekilleri bütçe ve kesin hesap üzerine söz aldı.
Adalet Bakanlığı’nın bütçesine ilişkin konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “İyi kanun iyi uygulama ile hayat bulur. En iyi reform en iyi uygulamadır” diyerek, 2017 yılında Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan lekelenmeme hakkına ilişkin düzenlemeyi anımsattı.
Gül, “482 bin ihbar işleme konulmadı. 482 bin vatandaşımın hakkında ihbar olduğuna dair haberi olmamıştır. 482 bin vatandaşımızın işyerine ve dairesine polis gitmemiştir. Bu düzenlemeyi getirmeseydik binlerce vatandaşımız ya kişisel ya da diğer husumetler sebebiyle mağdur olacaktı” dedi.
Bakan Gül, kaliteli hukuk sisteminin kaliteli hukukçularla oluştuğuna inandıklarını kaydederek, “Hukuk fakültelerinin gerek kontenjanı gerek sayısı konusunda niceliğe değil niteliğe önem veren tutumumuzu sürdürüyoruz” dedi.
Bakan Gül, Ankara’ya yeni bir adliye binası yapacaklarını bildirerek, “Cumhuriyetimizin yeni yüz yılına girerken, Cumhuriyetimizin başkenti Ankara’ya da yeni adliye binasını yapıyoruz. Bu konudaki proje çalışmalarımız nihayete erdi” diye bilgi verdi. Bakan Gül, şunları söyledi:
“Önümüzdeki dönemde gecikmeyen adalet ve kolaylaştıran hukuk için yeni adımlar atacağız. Örneğin uzun yargılamadan kaynaklı zararlar yönünden Bakanlığımız nezdinde İnsan Hakları Tazminat Komisyonuna başvuru imkânı getireceğiz. Yani davası çok uzun sürdüğü için mağdur olan vatandaş bir daha, ‘Ben mağdur oldum tazminat almak için mahkemeye başvurmak zorunda kalıyorum’ demeyecek artık. Mahkemeden kaynaklı bir eğer uzama, makul süre aşıldıysa devlet olarak, yürütme olarak ‘Biz bunu kabul edemeyiz’ diyerek Bakanlıkta, bu tazminat komisyonunda bu anlamda vatandaşımızın mağduriyetini giderecek bir düzenleme yapacağız.
Yine, üst mahkemelere başvuru hususunda itiraz, temyiz, istinaf gibi konularda çok farklı süreler var. Uygulayıcıların bile karıştırdığı, zorlandığı konuda vatandaşlarımızın daha da bu konuda mağdur olduğunu ve hak kayıplarına maruz kaldığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu çerçevede bu sürelerle ilgili de bir yeknesaklık sağlayacak düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Yine, boşanma davalarının uzun sürmesinden kaynaklı mağduriyetleri ortadan kaldıracak bir usul üzerinde çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz.”
Gül, “2022 yılı içerisinde düzenlenecek 3600 ek gösterge dâhil tüm iyileştirmelerden adliye ve CTE personelimizin de yararlanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sözleşmeli personelin kadroya geçmesi hususunda da somut neticeleri 2022’de alacağımıza inanıyoruz. Fazla mesai ücretinin kapsamı ve miktarını artıracağız. Yine, 675’deki düzenlemeyle ‘adalet hizmetleri sınıfı’ oluşturarak bu konuda yeni bir hizmet sınıfının oluşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2022’de 12 bin yeni personel alacağız” diye konuştu.
“HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK OLSA, BU REFORMLARI NİYE YAPALIM?”
Adalet Bakanı Gül, daha sonra milletvekillerinin sorularına yanıt verdi. Gül, yargı kararları ile ilgili eleştirilere şu yanıtı verdi:
“Kimsenin yargı adına konuşmaya yetkisi yok. Yargıyı yargıya bırakmamız lazım. Eksiklik hata varsa, mekanizması içinde düzeltilecektir. Yanlış, eksik yok mu, var. Eğer her şey güllük gülistanlık olsa bu reformları niye yapalım? 19 milyon, yargının elinden geçen dosya var. Bunların içinde 100 tane hatalı karar söyleyin, ben daha fazla geldiği için 500 karar, ‘bu nasıl karar’ diyeyim. Ama bunlarla ilgili eksik varsa, istinaf, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, bağlı olduğumuz uluslararası hukuk anlamında bunların hepsinin değerlendirilmesi mümkündür.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.