BAKAN YANIK: NAFAKA KONUSUYLA ALAKALI VERİLMİŞ BİR KARAR YOK, NİHAİ BİR DEĞERLENDİRME YOK

BAKAN YANIK: NAFAKA KONUSUYLA ALAKALI VERİLMİŞ BİR KARAR YOK, NİHAİ BİR DEĞERLENDİRME YOK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, nafaka süresinin sınırlandırılması ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Yanık, “Nafaka konusuyla alakalı verilmiş...

Haber: TAMER ARDA ERŞİN – Kamera: FATİH NAZIM EFE

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, nafaka süresinin sınırlandırılması ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Yanık, “Nafaka konusuyla alakalı verilmiş bir karar yok. Herhangi bir nihai değerlendirme yok” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, perşembe günü Ankara'daki 75'inci Yıl Huzurevi'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Yanık, ekonomik durumu kötü olan aileler için doğal gaz desteğiyle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüştüğünü aktardı. Yanık, şu açıklamayı yaptı:

“Artık son rötuşlara yaklaştık. Açıklamıştık zaten. Isınma desteği almaya hakkı olan vatandaşlarımızın bir kısmı bunu kömür olarak kullanıyorlar, bir kısmı da doğal gaz olarak bu ısınma desteğinden yararlanmak istediklerini… Bu anlamda altyapısı mümkün olan yerlerde bunu sağlayabileceğimizi fark ettik. Bununla ilgili Enerji Bakanlığımızla da hızlıca çalışmaları başlatıp hemen hemen sonuna doğru artık geldik.

Şubat ayının ikinci yarısı başvuruları, mart ayının ikinci yarısından itibaren de ödemeleri yapmaya başlayacağız. Sosyal yardım başvurularının tamamını e-Devlet üzerinden yapmak mümkün. e-Devlet kullanan, kaydı olan vatandaşlarımız başvurularını oradan yapabilirler. Değilse, daha önce olduğu gibi sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek başvurularını yapabilirler. Ona da eğer ulaşamıyorlarsa, kendilerine en yakın Sosyal Hizmet Merkezlerimize müracaat ettiklerinde arkadaşlarımız gerekli yönlendirmeleri yapıyorlar.

“PTT KARTINA YATIRACAĞIZ”

Hak sahipliği alan kişinin PTT kartına destek ödemesini yatıracağız. Doğrudan doğruya kişinin hesabına. Kişi faturasını götürerek, PTT’deki hakkı ile ödemesini geri almış olacak.

“450-1150 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR”

Arkadaşlarımız ısıl harita çalıştılar. Bu tamamen teknik ve bilimsel bir çalışma. Buna göre de hane başına yıllık 450 lira ile 1150 lira arası bir destek sağlayacağız. İki eşit taksitte yapacağız bu ödemeleri. Mart ve ekim aylarında yapıyoruz. Hedefimiz 4 milyon haneye ulaşmak. Senelik 3 milyar liralık destek öngörüyoruz. Isıl haritaya göre belirlenmiş 450 ile 1150 lira arası değişiyor.”

“NAFAKADA NİHAİ KARAR YOK”

Nafaka süresinin sınırlandırılmasıyla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığı yönündeki soruyu da yanıtlayan Yanık, şunları söyledi:

“Gelinen bir nokta yok. Bu nafaka konusunda çok uzun zamandır kamuoyunda da çeşitli gruplarda da birtakım konuşmalar, tartışmalar, talepler vesaire var. Bizim kamu tarafı olarak kuşkusuz bu tartışmaları izlememiz, taleplere dikkat kesilmemiz ve eğer ortada bir problem varsa bunu çözümünü de sağlamamız gerekir.

Fakat şimdi basında ben de zaman zaman görüyorum, bizim çok dışımızda; Bakanlığın bilgisinin çok dışında birtakım yorumlar ve tahminler konuşuluyor. Biz bakanlıklar olarak her zaman her türlü, kendi çalışma alınıza giren konularla alakalı her türlü çalışmayı yaparız. Görüşmeleri de yaparız. Bu ayrı bir şey.

Nafaka konusuyla alakalı verilmiş bir karar yok. Herhangi bir yapılmış nihai bir değerlendirme yok. Bizim Bakanlığımız açısından temel hareket noktası şudur: Aile çatısı, genel anlamda Aile ve Toplum Hizmetleri diye bir genel müdürlüğümüz var. Aile çalışan; öbür tarafta kadın hakları, kadının statüsü çalışan, kadının sosyal, siyasal, ekonomik haklarını, kişi haklarını, insan haklarını takip eden, geliştirmeye uğraşan bakanlığız.

Dolayısıyla bu denge içerisinde ne ailenin zarar görmesi, ne kadınların edindikleri müktesep haklarını kaybedecekleri bir yeni düzenlemeye kapı aralamayız.

“ASIL OLAN DENGELİ OLMASIDIR”

Boşanma, boşanmaya bağlı sonrası mali, ekonomik haklar. Bunlarla ilgili süreç içerisinde, toplumun gelişme ve dönüşme, bireylerin gelişme, ekonomik durumları vs. göre yeni düzenleme olur. Hukuk dinamiktir, bir yere çakamazsınız. Burada asıl olan şey o yeni durumun hakkaniyeti, tarafların haklarını, hak temelli edinimlerini kaybetmemeleri ve dengeli bir şey olmasıdır.

Tartıştığımız konuştuğumuz, sivil toplum kendi içinde tartışır, kamudan talep eder, bireyler talep eder. Bunlar son derece normaldir. Bu meselelerin kamuoyunda çok tartışılmasını önemserim.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.