BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI YÜKSELDİ, YÜK YERLİ YATIRIMCININ SIRTINA BİNDİ

BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI YÜKSELDİ, YÜK YERLİ YATIRIMCININ SIRTINA BİNDİ

Uzmanlar halka arz ve bedelli sermaye artırımının son dönemde yükselerek geçen 4 yılı geride bıraktığına dikkati çekti. Son 4 yılın toplamında yaklaşık...

Uzmanlar halka arz ve bedelli sermaye artırımının son dönemde yükselerek geçen 4 yılı geride bıraktığına dikkati çekti. Son 4 yılın toplamında yaklaşık 8 milyar TL’lik şirket, halka arzı gerçekleşirken, 2021 yılının 15 Eylül tarihine kadar yaklaşık 8,1 milyar TL’si ortak satış olmak üzere toplamda 15,4 milyar TL’lik halka arz yapıldığı belirtildi.

Şirketlerin bedelli sermaye artırımı yoluyla 2021 yılı temmuz ayı sonu itibarıyla 8,7 milyar TL fon sağladığı bilgisini paylaşan uzmanlar, yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisinin azaldığı bu dönemde sadece yerli yatırımcıyla sürecin sürdürülebilir olmadığını vurguladılar.

“YABANCILARIN HİSSE SENEDİ STOKUNDA DRAMATİK DÜŞÜŞ”

Uzman değerlendirmelerine yer verilen açıklama şöyle:

"01 Eylül 2017 tarihinde yaklaşık 55,7 milyar USD olan yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stokunda, 30 Temmuz 2021 tarihinde 21,3 milyar USD düzeyine kadar dramatik bir düşüş gözlemlenmiştir. 2005 – 2019 yılları arasında yüzde 65 düzeyinde seyreden yabancı takas oranı ise son dönemde yüzde 42 seviyesindedir. Bu göstergeler açıkça pay piyasasında yabancı yatırımcının yerini yerli yatırımcının aldığını ispatlamaktadır. Burada söz konusu olan en önemli husus da bu yerli yatırımcıların kaynaklarının sınırı ve yatırım ufkunun genişliğidir. Yabancı yatırımcıların 2021 yılındaki halka arzlarda da katılımcı olmadığı, tahsis edilen payların büyük bölümünün yerli bireysel ve yurt içi kurumsal yatırımcılar tarafından satın alındığını gözlemliyoruz. Özellikle yabancı yatırımcının olmadığı mevcut yatırım ortamında, yüksek ortak satışı oranıyla gerçekleşen halka arzlara ilave olarak Şirketlerin sermaye artırımına yönelmesi de yerli yatırımcının sırtına ayrı bir yük bindiriyor.”

"TEMMUZ AYI İTİBARİYLE SON 3 YILIN SERMAYE ARTIRIMI ORTALAMA TUTARI YÜZDE 64"

2021 yılı temmuz ayı itibarıyla sermaye artırım tutarının 8,7 milyar TL’ye ulaştığı belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) yayınlamış olduğu verilerden 2018 yılında Yapı ve Kredi Bankası ile 2019 yılında gerçekleşen Akbank sermaye artırım tutarları düşüldüğünde; 2018 yılında 5,4 milyar TL, 2019 yılında 4,1 milyar TL tutarında sermaye artırışı gerçekleşmiştir. 2020 yılında ise Halkbank ve Vakıfbank’ın tahsisli sermaye artırımları hariç tutulduğunda 6,4 milyar TL tutarında sermaye artırımı gerçekleşmiştir. 2021 yılı temmuz ayı itibarıyla sermaye artırım tutarı 8,7 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2021 yılının daha temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 36 oranında artış görülmektedir. 2021 temmuz ayı itibariyle son 3 yılın sermaye artırımı ortalama tutarının yüzde 64 oranında bir artış gerçekleşmiştir.

Diğer yandan 2021 yılında gerçekleşen bedelli sermaye artırımlarının yaklaşık 5,3 milyar TL’si fiili dolaşım oranı yüzde 55’nin üzerinde olan şirketlerden oluşmaktadır. Ayrıca söz konusu sermaye artırım süreçlerinde dikkat çeken örnekler de ortaya çıkmıştır. Gerek sermaye artırımları gerekse de halka arzlar yoluyla piyasadan çekilen para miktarına dikkat çeken haberler de geçtiğimiz aylarda basında yayınlanmış yatırımcılar uyarılmıştır. İlgili yazılarda Nisan ayında yılın ilk 100 gününde piyasadan 4 milyar TL çekildiği haberinde bedelli sermaye artırımı yoluyla piyasadan en fazla sermaye çeken şirketin İhlas Holding olduğu belirtilmiştir."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.