BERGAMA BELEDİYESİ, YURTTAŞLARIN TEPKİSİNE RAĞMEN KÖY MALLARINI SATMAYA BAŞLADI. MUHTARLAR BELEDİYEYE SİYAH ÇELENK BIRAKTI

BERGAMA BELEDİYESİ, YURTTAŞLARIN TEPKİSİNE RAĞMEN KÖY MALLARINI SATMAYA BAŞLADI. MUHTARLAR BELEDİYEYE SİYAH ÇELENK BIRAKTI

İzmir'in Bergama ilçesinde, 6360 sayılı Bütün Şehir Yasası ile mülkiyeti belediyeye devredilen ve "köy malları" olarak bilinen verimli tarım arazilerinin bir...

İzmir'in Bergama ilçesinde, 6360 sayılı Bütün Şehir Yasası ile mülkiyeti belediyeye devredilen ve "köy malları" olarak bilinen verimli tarım arazilerinin bir bölümü, yurttaşların tüm itirazlarına rağmen satıldı. Köylüler, Bergama Belediyesi’nin AKP'li başkanı Hakan Koştu'ya tepki gösterdi. Arazilerin bir bölümünün, AKP’li bir belediye meclisi üyesinin çalışanı tarafından alındığı ortaya çıktı. Köy muhtarları, satışın yapıldığı salona siyah çelenk bıraktı.

Bergama’da AKP ve MHP’li belediye meclis üyelerinin oylarıyla köylerdeki verimli tarım arazileri satışa çıkarılmıştı. Köylüler ve çevrecilerin karşı çıktığı, yargıya da taşınan satıştan geri adım atılmadı. Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu tarafından, köylünün açtığı davalar sonuçlanmadan arazilerin bir kısmı satıldı.

ONLARCA DÖNÜM ARAZİ AKP'Lİ MECLİS ÜYESİNİN ÇALIŞANINA

Ferizler, Aşağıkırıklar ve Kadıköy’de bulunan toplam 97 bin 386 metrekare büyüklüğündeki tarım arazisinin satışı, Bergama Belediyesi’ne ait Haluk Elbe Toplantı Salonu’nda yapıldı. Dönümü 77 bin TL’den satılan arazilerin ihalesine ilişkin çarpıcı bir detay da ortaya çıktı. Arazilerin 54 dönümünün, AKP'li Belediye Meclis Üyesi ve Bergama Belediyespor Başkanı Bilir Atalay’ın şirketinde çalışan Asil Dal’a satıldığı öğrenildi.

Bu satışların ‘talan’ ve ‘peşkeş’ olduğunu savunan Ferizler, Aşağıkırıklar ve Kadıköy köylerinin muhtarları ise satış işleminin tamamlandığı salonun kapısına siyah çelenk bıraktı. Muhtarlar ve köylüler, "köy malları" olarak bilinen verimli tarım arazilerinin satışını protesto etti.

Ferizler köyünden Mustafa Tezcan, “Burada sermayeye mi, kime hizmet ediliyor? Biz satarak değil, üreterek büyüyelim. Yıllarca bu köyler, bu tarlalarla idare olmuş. Şimdi sat. Sayın başkan şimdi vicdanen rahat mı? Değil benim köyümün, hiçbir köyün malını satmayın” dedi.

"BU HALK SİZDEN HESAP SORAR"

Çamköy Muhtarı Muammer Sezer ise şunları söyledi:

"Bunun adına ‘sat alma, yık yapma’ deniliyor. Sen şehre benim tarlamla mı yol yapacaksın, kaynak üret kardeşim, kaynak. Babanın malını mı satıyorsun? Satalım, peki yerine ne koyacağız? Asfalt koyacağız. Hani sen seçilirken kaynak buluyordun? Bakanların telefonu cebindeydi. Bir gün tarih sizden bunun hesabını sorar. Bu halk sizden hesap sorar. Sandıkla gelen sandıkla gider ve gitmek üzere.”

"KÖYLÜLÜĞÜMÜZ KALMAZ"

Çitköy Muhtarı Zeki Boz, “Bu topraklar bizim için bir değer. Benim köyüm 1453 yılından bu yana var olan bir köy. Bu topraklar bize atalarımız tarafından bırakıldı. Biz, bu satışa köylü olarak karşıyız. Ne kadar kırsal mahalle deseler de biz köylüyüz. Köylülüğümüzden de vazgeçmiyoruz. Bizleri köylü yapan bu topraklardır. Eğer bu topraklar olmazsa, bu topraklarda üretim yapamazsak bizim köylülüğümüz kalmaz” dedi.

"BELEDİYE KENDİ GELİRİNDEN DE OLUYOR"

Kadıköy Muhtarı Orhan Tural da “Bizim köyümüzde 600 dekar yerimiz var. Belediye buradan 1 milyon 200 bin lira gelir elde ediyor. Kendi gelirinden de oluyor. İlla bir yerleri satacaksa verimli tarım arazilerini değil kendi mülklerini satsınlar” diye konuştu.

"BU ÜLKE AÇ KALIR"

Köylüye destek için Bergama'ya gelen CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Özcan Durmaz ise şunları söyledi:

"İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde köylüyü tarımsal üretimden koparacak, ülkenin tarımsal üretim potansiyelini aşağıya çekecek, mülkü sermaye guruplarının elinde toplayacak satış sürecinin yanlış olduğunu buradan söylüyoruz. Köylüyü topraktan kopartırsanız, üretimden kopartırsanız bu ülke aç kalır.”

"BU YANLIŞTAN DÖNÜN"

Köy mallarının satışına karşı çıkan CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz da “Bu tarlaların satılmasını doğru bulmuyoruz. Köylülerimizi destekliyoruz. Zaten üretim maliyeti artan, şimdi ekim zamanında traktörlerine mazot almakta zorlanan, gübre almakta zorlanan köylüye üretim tarlalarını satarak darbe indirmek kabul edilebilir değildir. Yol yakınken bu yanlıştan belediye yönetiminin dönmesini talep ediyoruz” dedi.

"YARGI SÜRECİ BEKLENMEDİ, HUKUKEN YANLIŞ YAPILDI"

Bergama Belediye Meclisi Üyesi İYİ Partili Olgu Altuğ Kemaller ise şöyle konuştu:

"Bu arazilerin satışı konusunda yargı sürecini başlatmıştık. Yargı kararları henüz sonuçlanmadı. Sabah itibariyle mahkemeyle görüştüğümüzde dosyanın karar aşamasında bulunduğunu öğrendik. Yargı süreci beklenmeden alınmış bu kararı, hukuki olarak büyük bir yanlış olarak değerlendiriyoruz. Zamanında atalarımız tarafından köyün ihtiyaçları karşılansın diye vakfedilmiş bu yerlerin satılmasını kabul etmiyoruz.”

"KÖYLÜNÜN DAHA DA YOKSULLAŞMASINA SEBEP OLACAK"

CHP’li Meclis Üyesi Ali Bor ise halen devam etmekte ve karar aşamasına gelmiş davanın beklenmeden bu satışların gerçekleştirilmesini doğru bulmadığını söyledi. Bor, “Bu tarlaların satılması köylünün topraksızlaşmasına, üretim yapamamasına ve daha da yoksullaşmasına sebep olacaktır” dedi.

"HALKIN ARAZİLERİNİ ÜÇER BEŞER ELDEN ÇIKARIYORLAR"

CHP Kınık İlçe Başkanı Ahmet Kanat da “Belediye başkanlarının yalnızca isimleri farklı. Ülkenin birçok yerinde halkın arazilerini üçer beşer elden çıkarıyorlar. Bu satışların karşısındayız. Köylünün malı köylüde kalmalıdır” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.