İSTANBUL SÖZLEŞMESİ MECLİS’TE TANSİYONU YÜKSELTTİ

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ MECLİS’TE TANSİYONU YÜKSELTTİ

İstanbul Sözleşmesi’nin feshi Meclis Genel Kurulu’nda iktidarla, muhalefet partileri arasında tartışma yaşanmasına neden oldu.

MEHTAP BELEN

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıkması Meclis Genel Kurulu’nda iktidarla, muhalefet partileri arasında tartışma yaşanmasına neden oldu.

CHP Grup Başkanvekili, İstanbul Milletvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet tarihinde kadın erkek eşitliğine inanmayan tek cumhurbaşkanı olduğunu belirterek, Atatürk’ün sözlerini örnek göstererek şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti'nde 12 Cumhurbaşkanı doksan sekiz yıl boyunca görev yaptı. Ben 1'inci Cumhurbaşkanından bir söz okumak istiyorum: "İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen 2 cins insandan oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin? Kadınımızın, kızımızın yeri medeniyetin emrettiği, medeniyetin getirdiği yeniliklerin yeridir." diyor Gazi Mustafa Kemal Atatürk. (CHP sıralarından alkışlar) Şimdiki Cumhurbaşkanımız da şöyle söylüyor: "Ben zaten kadın-erkek eşitliğine inanmıyorum." Yine, şimdiki Cumhurbaşkanımız "Kadın cinayetleri abartılıyor'dedi. Ben bunu aziz milletimizin ve 42 milyon kadının takdirine havale ediyorum.”

AKP’Lİ AKBAŞOĞLU, “ KADINLARIN HAK VE HUKUKUNU AK PARTİİKTİDARLARI KORUDU”

AP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise iktidarının kadınların hak ve hukukunu koruma, ilerleme ve ilerletme noktasında Erdoğan’ın önderliğinde önemli çalışmaların altına imza attığını iddia ederek,  “Kadın okur yazarlık oranı 2002'de yüzde 79,9'ken yüzde 95,3'e; kız çocukları okullaşma oranı ortaöğretimde yüzde 45,2'ken yüzde 84,8'e; kız çocukları okullaşma oranı yükseköğretimde yüzde 13,5'ken yüzde 46,3'e çıkartan iktidar AK PARTİ iktidarıdır. Bu gerçeği ortaya koyalım. Kadınlarımızın her alanda, özellikle kamu da istihdamı noktasında yüzde 40'lara çıkaran parti AK Parti'dir” dedi.

AKP’Lİ AKBAŞOĞLU: “AHLAKSIZLIK VE SAPKINLIK MEŞRULAŞTIRILMAYA ÇALIŞILDI ”

İstanbul Sözleşmesinin arkasına gizlenen bazı marjinal gruplar bulunduğunu kaydeden Akbaşoğlu, “Ahlaksızlık ve sapkınlık meşrulaştırılmaya çalışıldı” diyerek şunları söyledi:

“Sayın liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, on sekiz yıllık iktidarımız döneminde kadına şiddete sıfır toleransla yaklaşarak, her türlü pozitif ayrımcılığı kadınlar lehine ortaya koyan bir anlayış iktidardadır. Bu noktadan asla geri adım atılmayacaktır bundan herkesin emin olması gerekir. İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili şunu ifade etmek isterim ki: Evet, 2011 yılında bu sözleşme imzalanmış ancak on yıla yakın uygulamalar neticesinde görülmüştür ki birtakım marjinal grupların kendilerini meşrulaştırmaya ilişkin, bu sözleşmenin arkasına gizlenildiği bir zemin oluşmuştur.

AİLEYİ DAĞITMAYA DÖNÜK SONUÇLAR GÖRÜLDÜ

İstanbul Sözleşmesi dünyadaki uygulamalarıyla birlikte ele alındığında aileyi dağıtmaya ve ortadan kaldırmaya dönük sonuçları görülmüştür. Sözleşmenin arkasına gizlenerek her türlü sapkınlığı meşrulaştırmaya, ahlaksızlığı meşrulaştırmaya kadını, erkeği, çocuğu, genciyle birlikte toplumların inanç, örf âdet ve geleneklerini, toplumsal değerlerini tamamen yozlaştırmaya ve ortadan kaldırmaya dönük; ayrıca, gelecek nesillerimiz dâhil olmak üzere zarar verici sonuçlarının net bir şekilde ortaya çıkması nedeniyle toplumsal talep doğrultusunda Cumhurbaşkanımız tarafından sözleşmeden çıkıldı. Bizim toplumumuz aileerkil bir toplumdur. Başta kadınlarımız olmak üzere kadını, erkeği, çocuğu, genci, yaşlısıyla bütün ailelerimizin, bütün milletimizin hak ve hukukunu titizlikle gözetecek; mutlu, huzurlu, özgür, güvenli ve müreffeh bir birey, aile ve toplum için samimiyetle çalışmaya devam edeceğiz. İstiklal ve istikbal yüce milletimizindir" anlayışıyla, yepyeni bir başlangıçla topyekûn dirilişi gerçekleştireceğiz. Bu konuda, kadın hakları, kadına şiddetin önlenmesi noktasında sıfır toleransla mücadeleye devam edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi bulunmasın.”

ALTAY, "'ADAM KÖTÜYE KULLANDI DİYE NAMAZIDA MI YASAKLAYACAKSINIZ?”

CHP Grup Başkanvekili Altay ise, “Cumhurbaşkanı bir gecede bunu iptal ediyorsa onayı da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılsın, Meclisi yormayın. Kötüye kullandı diye bir sözleşmeden geri çekilinir mi? Lütfi Bey güzel bir şey söyledi: Adam kötüye kullandı, siz şimdi namazı da mı yasaklayacaksınız? Ne ayıp şey ya!” diye konuştu.

TÜRKKAN, “BOŞU BOŞUNA MESAİ HARCIYORUZ, GÖNDERİN BEŞTEPE’YE ONAYLASIN”

İYİ Parti Grup Başkanvekili, Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’da, "'Gündemimizde uluslararası anlaşmalar var. Niye bu kadar insan buraya geldik? Gönderin Beştepe'ye onaylasın gelsin kardeşim, ne işimiz var burada ya? Boşu boşuna duruyoruz yani, boşu boşuna mesai harcıyoruz'" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.