BİR GRİ PASAPORT VAKASI DA SAMSUN’DA YAŞANDI: 68 KİŞİ GİTTİ 63’Ü DÖNMEDİ
Samsun'un AKP'li Yakakent Belediyesi tarafından hizmet pasaportu (gri pasaport) temin edilen 70 kişiden 68'i yurt dışına çıktı. Giden 68 kişiden 63'ünün Türkiye'ye...
BERKAY VAROL
Samsun'un AKP'li Yakakent Belediyesi tarafından hizmet pasaportu (gri pasaport) temin edilen 70 kişiden 68'i yurt dışına çıktı. Giden 68 kişiden 63'ünün Türkiye'ye giriş yapmadığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AKP'li Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yiğit hakkında soruşturma izni verdi.
AKP'li bir belediyede daha gri pasaport skandalı ortaya çıktı. Belediye tarafından temin edilen gri pasaport ile yurt dışına çıkan 63 kişinin ön inceleme raporunda geri dönmediği tespit edildi. Nüfusu 8 bin olan ilçede 2020 yılının Mart ve Aralık ayları arasında yaşanan olayın ardından Bakan Soylu soruşturma izni verdi. Bakanlık, AKP'li Yakakent Belediye Başkanı ve Başkan Yardımcısı hakkında soruşturma izni verirken "göçmen kaçakçılığına sebebiyet vermek" iddiasıyla inceleme başlattı.
Yurt dışına çıkan 68 kişiden 48'inin Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'ndan, 17'sinin İstanbul Havalimanı'ndan, 2'sinin Sabiha Gökçen Havalimanı'nından, 1'inin de Bodrum Milas Havalimanı'ndan çıkış yaptığı belirtildi.
Söz konusu 68 kişiden 63'ünün halen yurt dışında olduğu, 4 kişinin Türkiye'ye giriş yaptığı, 1 kişinin de sınır dışı edilerek Türkiye'ye gönderildiği vurgulandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun altında imzasının bulunduğu ve soruşturma izni verdiği kararda, şu ifadeler yer aldı:
"Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma’nın 3 Mart 2020 tarihli ve 06 sayılı Belediye Meclis Kararıyla yurt dışı gezilerine katılacak kişileri belirleme yetkisine sahip olması, gezilere katılmak üzere hazırlanan listelerin altında imzasının bulunması, yurt dışı görevlendirmeler ile ilgili Samsun Valiliğine yazılan yazıları Belediye Başkanı olarak imzaladığı,
Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yiğit’in; Belediye Başkanlığı adına yetkilendirildikten sonra hizmet damgalı pasaport taleplerini imzalayarak İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine vermesi, (28) kişilik katılımcısı belirlenen 09-18 Kasım 2020 tarihleri arasında başına dönmesi, Yakakent Belediye Başkanlığı adına İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine ve çoğunluğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ikamet eden şahısların yurt dışına çıkma amaçlarını anlaması ve müdahale etmesi gerektiği halde görevinin yerine getirilmesinde gerekli özeni göstermeyerek göçmen kaçakçılığına sebebiyet verdiği anlaşıldığından Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yiğit hakkında soruşturma izni verilmesine…"
"HANGİ KRİTERLER GÖZETİLEREK HİZMET DAMGALI PASAPORT VERİLDİ?"
Yaşananların ardından gelişmeleri ANKA Haber Ajansı'na değerlendiren CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, "Bu olay düpedüz "organize insan kaçakçılığı'dır ve belediyeler üzerinden temin edilen hizmet pasaportlarıyla yapılan insan kaçakçılığı faaliyetlerine Samsun'un, Yakakent ilçemizin de adının karışması gerçekten çok üzücüdür. Olayı daha da vahim kılan şey ise devlette kontrol, denetim mekanizmalarının yok edilmiş olmasıdır. Kimlere, hangi kriterler gözetilerek hizmet damgalı pasaport verildi? Belli değil, zaten izahı da yok" diye eleştirdi.
"KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ"
Pasaportların Samsun Yakakent'te düzenlendiğini anımsatan Hancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama kimi İstanbul'dan kimisi Edirne’den, kimisi Bodrum'dan çıkış yapmış, bu nasıl bir organizasyon diye soran yok! "Bugün Türkiye yönetilemiyor" derken, işte tam da bunu kastediyoruz. Devletin kurumları, kuralları yok edildi. Liyakat ayaklar altına alındı. Tek bir beklentimiz var, soruşturmanın en ayrıntılı biçimde yapılması ve bu organize suç faaliyetine karışan herkesin cezalandırılmasıdır. Konunun takipçisiyiz ve İçişleri Bakanlığına da Bilgi Edinme Kanunun kapsamına sorularımızı yönelttik, soruşturmanın seyri hakkında güncel durumun paylaşılmasını istedik.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.