BURSA DOĞADER: ODUN KÖMÜRÜİMALATI İÇİN KORUMA ALANINDAKİ AĞAÇLARI KESTİLER
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Sedat Güler, Bursa’da Garipçeteke Köyü’nde odun kömürü yapımı için seyreltme adı altında başlatılan...
HABER: ZEHRA DEĞİRMENCİ / KAMERA: SİBEL KAHRAMAN
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Sedat Güler, Bursa’da Garipçeteke Köyü’nde odun kömürü yapımı için seyreltme adı altında başlatılan ağaç kesimine tepki gösterdi. Güler, “Asıl kesilecek zayıf ağaçlar bırakılmış, güçlü ağaçlar kesilmiş” dedi.
Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı Garipçeteke Mahallesi’nde bulunan Doğal Nitelikli Koruma Alanı’nda ağaçlar, seyreltme adı altında kesildi. Kesimin, odun kömürü imalatında kullanmak için başlatıldığını ve zayıf ağaçlar yerine imalatta kullanılacak güçlü ağaçların kesildiğini iddia eden DOĞADER Başkanı Sedat Güler, şunları söyledi:
"KORUMA ALANINDA BÜYÜK TAHRİBAT YAŞANIYOR"
“Bugün Kemalpaşa İlçesi'nde Garipçeteke Köyü’nden gelen bir ihbar üzerine burada bulunuyoruz. Doğal Nitelikli Koruma Alanı’nda orman tahribatı yaşanıyor, geldiğimiz bölgede. Bursa'mızda ne yazık ki son yıllarda seyreltme çalışması altında, gençleştirme çalışması altında, kontrolsüz orman kesimleri yaşanıyor ve büyük tahribat ve yok oluş gözleniyor.”
"SEYRELTME ADI ALTINDA İŞLERİNE GELEN AĞAÇLARI KESİYORLAR"
DOĞADER Mustafakemalpaşa Temsilcisi Seyit Ali Geçici ise şöyle konuştu:
"Orman işletmesi son zamanlarda Sedat başkanımın da dediği gibi, seyrekleme adı altında ormanlarımızı düzensiz bir kesimle heba ediyorlar. Dikkatinizi çekmek isterim, burada şimdi anayol var. Anayolun altında bir kesim yapılmış. Anayolun altında hemen 10 metre, 15 metre altına bir yol daha açmış burayı kesen kişiler. Oysa bu yol açılmamalı, anayola taşınmalı bu ağaçlar. Şimdi bu yol üzerindeki ana ağaçlar kesilmiş, meşeler yok edilmiş. Ayrıca burası doğal nitelikli koruma alanı olarak ilan edilmiş.
Burada şimdi yapılmak istenen şey seyrekleme ise seyreklemenin nasıl yapılacağı ve bunun başında orman işletmesinden görevli bir ormancının bulunması gerektiğini düşünüyorum. Ama bakın, asıl seyreklenmesi gereken şu ağaçlar, davulga dediğimiz, maki türüne benzeyen şu ağaçlar kesileceği yerde bunları kesmemişler de işlerine gelen, işlerine yaracağı ağaçları kesmişler.
Bu alanı kime kesim olarak verdiniz? Yani bu alana, "Doğal Nitelikli Koruma Alanı’na çöp atmak, moloz atmak, madencilik yapmak her şey yasak. Peki bu bölge neden böyle kısa bir yer hemen kesilip sonra buradan bırakılıp gidilmiş ve düzensiz bir şekilde yapılmış. Asıl kesilecek zayıf ağaçlar bırakılmış, güçlü ağaçlar kesilmiş, bunların kökünden belli.
"ORMANLARDA PİKNİK YAPMAK YASAK, KÖMÜR YAKMAK SERBEST"
Nitelikli Doğal Koruma Alanı’nın hemen hemen en yüksek noktasındayız. Terk edilmişİnatlar Köyü yakınında, Çördük Köyü ile İnatlar Köyü arasındaki tepedeyiz. Bakın karşıda duman tütüyor. Son zamanda orman yangınlarıyla bir sürü ormanımızı, büyük alanları kaybettik. Ormanlık alanlarda piknik yapılması, mangal yakılması yasak ama kömür yakılması, torakçılık yapılması serbest, dumanı görüyorsunuz. Bu alanda ormanın içinde, Nitelikli Koruma Alanı’nın içinde mangal kömürü yapılıyor. Yani torakçılık yapılıyor, buna müsaade ediliyor. Bu alan artık koruma alanı. Burayı mutlaka kontrol edilip bu işe son verilmesi lazım. Buraları lütfen koruyalım."
Seyreltme adı altından yapılan çalışmalarda ehliyetsiz kişilerin çalıştırılmasına tepki gösteren Garipçeteke Mahallesi Eski Muhtarı Hüseyin Kurt ise tepkilerini şu sözlerle dile getirdi:
"SEYREKLEME DEĞİL ADETA KATLİAM"
"Ormanlarımız maalesef köy dışından kişilere kömür yapmak için, yakmak için veriliyor. İşte kesim gördüğünüz gibi hiç denetlenmiyor, ehliyetsiz kişilere veriliyor. Orman bakımı, seyreklemesi değil bu adeta bir katliam."
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
* Orman Alanından Görüntüler
* DOĞADER Başkanı Sedat Güler
* DOĞADER Mustafakemalpaşa Temsilcisi Seyit Ali Geçici
* Garipçeteke Mahallesi Eski Muhtarı Hüseyin Kurt
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.