BÜTÇE KOMİSYONU'NDA 'SAYIŞTAY RAPORU' TARTIŞMASI

BÜTÇE KOMİSYONU'NDA 'SAYIŞTAY RAPORU' TARTIŞMASI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda bakanlığıyla ilgili Sayıştay raporundan hiç söz...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda bakanlığıyla ilgili Sayıştay raporundan hiç söz etmemesi tartışmalara neden oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, "Geçen sene de böyle cevap verdiniz. Bu sene de dediniz ki "Akşama kadar bu Sayıştay raporlarıyla mı uğraşacağız’. Yapmamız gereken bu. Oradaki bulgular, iddialar, yolsuzluklarla ilgili cevap vereceksiniz. Denetim yapmak demek, sizin sunum yapmanız demek değil" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi görüşülüyor. Bakan Karaismailoğlu, Komisyon’da sunum yaptı. Sunumun ardından söz alan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Karaismailoğlu'nun sunumunda Sayıştay’ın bakanlığına yönelik denetim raporuna hiç değinmediğine dikkat çekti ve Karaismailoğlu'ndan bu duruma açıklık getirmesini istedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, Bakan Karaismailoğlu’nun günün sonunda açıklama yapabileceğini söylemesi üzerine toplantıda tartışma çıktı. CHP'li Kuşoğlu, gün içerisindeki konuşmalarda Sayıştay raporlarının da gündeme geleceğini belirterek Bakan Karaismailoğlu'na ek süre verilmesini talep etti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da toplantının gündeminin "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçe kanun teklifi ve kesin hesap, 2020 yılı Sayıştay denetim raporu" olduğunu hatırlattı. 

"VERDİĞİNİZ CEVAP BENİ GÜLDÜRDÜ"

Tekrar söz alan Bülent Kuşoğlu, "Verdiğiniz cevap beni güldürdü. Geçen sene de böyle cevap verdiniz. Bu sene de dediniz ki "Akşama kadar bu Sayıştay raporlarıyla mı uğraşacağız’. Yapmamız gereken bu. Oradaki bulgular, iddialar, yolsuzluklarla ilgili cevap vereceksiniz. Denetim yapmak demek, sizin sunum yapmanız demek değil. Millet adına bizi bilgilendirmeniz gerekiyor" diye konuştu. 

Komisyon Başkanı Yılmaz'ın "Kitapçıkta yer alıyor" demesi üzerine Kuşoğlu, "O zaman sunum da yapmayın. Kitapçıkta var zaten" karşılığını verdi. Bakan Karaismailoğlu ise "Sayıştay bulguları bizim için çok değerli. Bulgular önemsiz gibi algılanmasın" dedi.

Bakan Karaismailoğlu’nun sunumundan öne çıkan başlıklar şöyle:

PROJELERİMİZLE ÜLKEMİZİ DAHA İLERİ TAŞIMAYA GAYRET EDİYORUZ: “Bundan 19 yıl önce, 2002 yılında, AK Parti iktidarıyla ülkemizde başlayan ‘yeni ulaşım ve iletişim çağı’, yenilenme ve dönüşüm süreciyle devam ediyor. Bu dönüşüm, ulaşım ve haberleşme alanlarında bütünsel kalkınma odaklı mobilite, dijitalleşme ve lojistik dinamikleriyle şekillenen yeni, etkin ve dünyayı bu coğrafyaya entegre etmeyi hedefleyen iddialı bir sürece işaret ediyor. Bu iddialı hedefe odaklanıp, projelerimizle ülkemizi daha ileri taşımaya gayret ediyoruz.

KANAL İSTANBUL: Temel politika alanlarımızda belirlenen hedeflerimizi kısa, orta ve uzun vadede gerçekleştirmek üzere çalışacağız. Bu hususları kısaca şöyle sıralayabiliriz: Planlı bir yaklaşımla sürdürülebilir ulaşım ve iletişim yapısının oluşturulması, yatırımlara KÖİ modelleriyle alternatif finansman sağlanması, ulaşım yatırımlarının lojistik koridor oluşturma yaklaşımı ile önceliklendirilmesi ve uluslararası bağlantıların güçlendirilmesi, demiryolu yük ve yolcu taşımacılığının artırılarak çok modlu ve dengeli ulaşımın desteklenmesi, uluslararası tehditlere karşı Türkiye’nin siber güvenliğinin sağlanması, fiber iletişim altyapısı ve geniş bant iletişiminin yurt genelinde yaygınlaştırılması, dünyada büyüyen ve gelişen, ülkemiz üzerinden geçen ekonomik ulaşım koridorlarını geliştirecek Kanal İstanbul gibi denizyolu ve liman atılımlarının gerçekleştirilmesi.

2003 YILINDAN BU YANA 1 TRİLYON 131 MİLYAR 400 MİLYON TL YATIRIM YAPTIK: Bakanlığımızın faaliyet alanlarının tümü, Türkiye’nin bütünsel kalkınması için gereken altyapının temel ayaklarını oluşturuyor. Bu sorumluluğumuzun farkında olarak, 2003 yılından bu yana, ulaşım ve iletişim alanında çok büyük ve önemli projeleri 1 trilyon 131 milyar 400 milyon TL yatırım yaparak hayata geçirdik.

DEMİRYOLUNDA GÜVENLİĞİ ATIRMAK ÜZERE SİNYALLİ HATLARIMIZI YÜZDE 172 ARTIRDIK: Son 19 yılda, demiryollarına toplam 220,7 milyar TL yatırım yaptık. Ülkemizi YHT işletmeciliği ile tanıştırdık. Bin 213 kilometre YHT hattı inşa ettik. Demiryolu ağımızı yüzde 17 artışla 12 bin 803 kilometreye ulaştırdık. Demiryolunda verimliliği ve güvenliği artırmak üzere sinyalli hatlarımızı yüzde 172, elektrikli hatlarımızı ise yüzde 180 artırdık.

MOBİL ABONE SAYISI 28 MİLYONDAN 84 MİLYON'A ULAŞTI: Haberleşme sektöründe, bilgi ve iletişim altyapısının güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasını, genişbant altyapısının ve kullanımının yaygınlaştırılmasını, sektörde etkin rekabetin ve tüketici refahının geliştirilmesini, yerli ve milli üretimin desteklenmesini, siber güvenliğin geliştirilmesini hedefleyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektörün serbestleşmesi sayesinde ve yapılan yatırımlarla pazarda istikrarlı bir büyüme sağladık. Sektör büyüklüğü, geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre yüzde 22 artarak yaklaşık 186,3 milyar TL’ye erişti. Mobil abone sayısı 28 milyondan 84,6 milyon seviyesine ulaştı. Vatandaşın hizmetine sunduğumuz 4,5G hizmetinden faydalanan abone sayısı 78,5 milyonu aştı. 

FALİYETLERİMİZİ UZAYDA DA SÜRÜDÜYORUZ: Haberleşme alanındaki faaliyetlerimizi uzayda da sürdürüyor ve geliştiriyoruz. Türksat, yapılan yatırımlar sayesinde Asya, Avrupa ve Afrika’da 118 ülkede yaşayan 3 milyar insana ulaşan uydu kapasitesine erişti. Uydu haberleşme hizmetleri, dışa bağımlı olmadan, kesintisiz ve güvenli şekilde sağlanıyor. Uydu haberleşme kapasitemizi geliştirmeye devam ediyoruz. 8 Ocak 2021 tarihinde uzaya gönderdiğimiz Türksat 5A’yı 28 Haziran 2021 tarihinde hizmete aldık. 5B’nin de üretimini tamamladık, 2021 yılı sonunda uzaya göndereceğiz. Türkiye’nin en büyük Ar-Ge projelerinden biri Yerli Haberleşme Uydusu Türksat 6A’yı da 2023 yılında uzaya fırlatmayı planlıyoruz. 

13,4 MİLYAR DOLAR TASARRUF ETTİK: 2003-2020 yılları arasında bu yatırımların gayri safi yurtiçi hasılaya toplam 409,7 milyar dolarlık, üretime de 869 milyar dolarlık etkisi oldu. Bu yatırımların toplam istihdama etkisi ise yıllık ortalama 705 bin kişi olarak gerçekleşti. Yatırımlarımız sayesinde ülkemizin hem beşerî hem de maddi kaynaklarının verimli kullanılması sonucu, sadece 2020 yılında 13,4 milyar dolar tasarruf elde ettik.

AVRUPA'NIN EN İYİ PERFORMANS SAĞLAYAN ÜÇÜNCÜ ÜLKESİYİZ: Küresel olarak altyapı yatırım ihtiyacı, 2040 yılına kadar toplam 94 trilyon dolara ulaşacak. O nedenle son 30 yılda kamu-özel sektör iş birliği yöntemine ciddi bir eğilim söz konusu. Bugün 134 ülkede KÖİ modeli farklı sektörlerde tercih ediliyor. Başta havalimanları olmak üzere, ulaştırma projelerindeki KÖİ projeleri büyük ilgi topluyor. Son 20 yılda, 37,5 milyar dolarlık yatırımla havalimanları, limanlar ve bin 250 kilometre otoyol altyapısı tamamladık. KÖİ modelinin yeniden gelişmesinin öncüsü İngiltere’den ve Avrupa Birliği fonlarıyla hibrit KÖİ modelini son derece etkin kullanan Fransa’dan sonra Avrupa’da en iyi performans sağlayan üçüncü ülke Türkiye’dir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.