BÜYÜKADA'DAN MARMARA'YA DALAN CHP'LİŞEVKİN: MÜSİLAJ YÜZEYDEN TEMİZLENDİ ANCAK DENİZ DİBİNDE CANLILARIN ÜZERİNİ KAPLAMIŞ DURUMDA

BÜYÜKADA'DAN MARMARA'YA DALAN CHP'LİŞEVKİN: MÜSİLAJ YÜZEYDEN TEMİZLENDİ ANCAK DENİZ DİBİNDE CANLILARIN ÜZERİNİ KAPLAMIŞ DURUMDA

Marmara Denizi ve kıyısında çalışma yapan CHP Adana Milletvekili, TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Üyesi Müzeyyen Şevkin, İstanbul Büyükada civarında yaptıkları dalışta, yüzeyin...

Marmara Denizi ve kıyısında çalışma yapan CHP Adana Milletvekili, TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Üyesi Müzeyyen Şevkin, İstanbul Büyükada civarında yaptıkları dalışta, yüzeyin temizlenmesine rağmen deniz dibinde müsilajın deniz çayırlarının üzerini kapladığını ve kabuklu deniz canlılarının yaşamını yitirdiğini gözlemlediklerini aktardı.

TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu üyeleri, müsilaj sorununun gözlemlenmesi ve konuyla ilgili yürütülen faaliyetler ile alınması gereken tedbirlerin değerlendirilmesi amacıyla Marmara Denizi'nde ve buraya kıyısı olan illerde incelemelerde bulundu.

Komisyon üyesi CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, İstanbul Büyükada civarında yaptıkları dalışta, yüzeyin temizlenmesine rağmen deniz dibinde müsilajın deniz çayırlarının üzerini kapladığını ve kabuklu deniz canlılarının yaşamını yitirdiğini gözlemlediklerini aktardı.

"YALNIZCA ÖN ARITMA YAPILMASINDAN MUHAKKAK VAZGEÇİLMELİ"

Şevkin, müsilajla mücadele kapsamında açıklanan eylem planı doğrultusunda gözden geçirilen bütün arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtmaya dönüştürülmesi konusunda ortak bir karar olduğunu söyledi. Yalnızca ön arıtma yapılmasından vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Şevkin, şöyle konuştu:

"TBMM Komisyon üyelerimizle birlikte üç gündür Marmara Denizi etrafındaki büyükşehir belediyeleri ve il belediyelerinin atık arıtma tesislerini geziyoruz. Burada müsilajdan sonra alınan eylem planı doğrultusunda ön arıtma, biyolojik arıtma ve ileri biyolojik arıtma tesisleri yeniden gözden geçiriliyor. Mümkün olduğu kadar tamamen ileri biyolojik arıtmaya dönüştürülmesi konusunda bir eylem planı var. Çünkü ön arıtmada sadece katı atık maddeleri alınarak direkt derin deniz deşarjı yapılmakta birçok yerde. Dolayısıyla yalnızca ön arıtma yapılmasından muhakkak vazgeçilmesi gerekiyor. 25 milyon insanın yaşamakta olduğu Marmara Denizi çevresinde mümkün olduğu kadar bütün komisyon üyelerimizin ortak kararı bu. Aslında bu deniz deşarjı zorunlu olmakla birlikte, bundan bir an önce vazgeçilerek, farklı alternatifleri, yani tarımsal sulamada kullanmak, peyzajda kullanmak ya da yeraltına vermek gibi farklı alternatiflerin de değerlendirilmesi, bu yapılamıyorsa ileri biyolojik arıtmayla derin deniz deşarjının gerçekleştirilmesi önem taşımakta."

"MARMARA'YA ÇÖP MUAMELESİ YAPILMAKTAN VAZGEÇİLMELİ"

CHP'li Şevkin, müsilajın deniz dibinde varlığını devam ettirdiğine dikkat çekerek, atıkların Marmara Denizi'ne akıtılmasından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Eylem planıçerçevesinde atıkların denetlenmesinin önemini vurgulayan Şevkin, şöyle konuştu:

"Bu üç günlük süreç içerisinde Büyükada civarında dalış yaptık. Yapmış olduğumuz dalışta, deniz dibinde kabuklu deniz canlılarının yaşamını yitirdiğini, yine buradaki deniz çayırlarının üzerini kaplayan müsilaj nedeniyle fotosentez yapamaması nedeniyle bunların kuruduğunu gözlemledik ne yazık ki. Evet yüzeyde müsilaj temizlenmiş durumda ama bundan sonrası için bu eylem planıçerçevesinde mutlaka tüm evsel atıkların, sanayi atıklarının, denizlere sintine sularını bırakmakta olan gemilerin denetlenmesi son derece önem taşımakta. Kıyı yağmasına bir an önce son verilmesi gerekmekte. Stabilize atıkların Marmara’ya atılmasından, daha doğrusu can çekişmekte olan Marmara’ya tıpkı bir çöp muamelesi ve atık deniz muamelesi yapılmaktan bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Marmara’yı hep beraber kurtarmamız lazım."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.