Büyükşehir Belediyesi Hollanda’nın Nüfusu Kadar Yerel Tohum Dağıttı
‘Yerel Tohum Ulusal Güç’ sloganı ile yola çıkan ve Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezlerinden birisine sahip olan Muğla Büyükşehir Belediyesi yerel ata tohumlarına sahip çıkmaya devam ediyor. Yerel Tohum Merkezi’ni 29 Ekim 2016 yılında kuran Muğla Büyükşehir Belediyesi, bünyesine bugüne kadar incelenmiş 918 yerel tohum kazandırdı.
17 Milyon Yerel Tohum dağıtıldı
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttığı yerel tohumlar sayı olarak 17 Milyon olan Hollanda’nın nüfusuna eşit. Alan olarak dikimi yapıldığında 150 futbol sahasını kaplayacak olan yerel tohumlar Türkiye’nin tüm illerine ulaştırıldı. Kısa sürede stoklarını tüketen ve Türkiye’nin 80 iline tohum gönderen Muğla Büyükşehir Belediyesine gelen en fazla tohum talebinin ise domates, biber, salatalık, fasulye, havuç ve bezelye olduğu öğrenildi.
Yerel Tohumlar Eksi 198 Derecede Korunuyor
Muğla'ya has yerel tohumların, bölgeye ait endemik bitkilerin ve Muğla'nın değerli meyve türlerinin yüzyıllar boyunca koruma altına alınması amacıyla kurulan 'Kriyoprezervasyon ve Doku Kültürü Laboratuvarı'nda ata tohumları dondurularak yüzyıllar boyunca saklanıyor. 'Dondurarak Koruma' anlamına gelen Kriyoprezervasyon işlemi, bitki meristem dokularının tamamen kontrollü şartlarda özel işlemlere tabi tutularak canlılıklarını kaybetmeyecek şekilde dondurulması ve eksi 198 derecedeki sıvı azot içinde yüzyıllarca ölümle yaşam arasında tutulması prensibine dayanıyor. Ultra soğuk şartlarda saklanan bu bitki dokuları istenildiği zaman tekrar hayata döndürülüyor ve yaşamının devamı sağlanıyor.
Gelecek Nesillere Organik Tohumlar Bırakmak İstiyoruz
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz olarak dağıtılan yerel tohumlardan alan üretici İsmail Kın “yerel tohumlardan üretim yapmaya çalışıyoruz. Gelecek nesillere yararlı organik tohumlar bırakmak istiyoruz. 10 çeşit yerel tohum aldım. 2 yıldır aldığım tohumlarla üretim yapıyorum. Ürettiğim mahsullerden aldığım tohumları büyükşehir belediyesine veriyorum” dedi.
Üretici Elif Altaş ise “ Tohumlarımızı Muğla Büyükşehir Belediyesinden alıyoruz. Domatesimizi, biberimizi her şeyimizi kendimiz üretiyoruz. Hepsi organik. Atalarımızdan kalmış tohumlarımızdan üretimimizi gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.