BÜYÜKŞEHİR’DEN MERSİN’DE BİR İLK: YATAY SONDAJ ÇALIŞMASI
Mersin Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde uyguladığı otomatik sulama sistemlerinin ana besleme ve elektrik besleme hatlarını yatay sondaj çalışması ile...
Mersin Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde uyguladığı otomatik sulama sistemlerinin ana besleme ve elektrik besleme hatlarını yatay sondaj çalışması ile bağlıyor. Kazısız su borusu döşeme sistemi olan yatay sondaj çalışması, sağladığı zaman ve iş gücü tasarrufu ile üst yapıya zarar vermeden kısa sürede çalışmaların bitirilmesini sağlıyor. Kazı çalışması yapılarak 1 günde yapılabilecek boru döşeme çalışması, yatay sondajla yaklaşık 15-20 dakikada yapılıyor.
Büyükşehir Belediyesi, Mersin’de bir ilki gerçekleştirerek park, bahçe ve refüjlerin sulanması için döşenecek su borularını yönlendirilebilir yatay sondaj sistemi ile bağladığını açıkladı. Kazı yapılmadan yerin altından yapılan yönlendirilebilir yatay sondaj çalışması ile üst yapıya zarar vermeden sulama boruları döşeniyor. Park ve Bahçeler Dairesi’nin kent genelinde uyguladığı otomatik sulama sisteminin ana besleme ve elektrik besleme hatları, yönlendirilebilir yatay sondaj çalışması ile bağlanıyor.
KAZI İLE 1 GÜN SÜRECEK ÇALIŞMA YATAY SONDAJLA 20 DAKİKA
Yerin altından yatay ve yönlendirilebilir bir şekilde ilerleyerek yapılan sondaj çalışması ile belirlenen uzunluktaki sulama borusu, kazı yapılmadan ve üst yapıya zarar vermeden yerin altından gerekli noktalara bağlanıyor. Kazı çalışması ile 1 günde sürecek çalışma tek bir makine ile yapılan yatay sondaj sayesinde yaklaşık 15-20 dakikada gerçekleştiriliyor. Bu sayede hem zamandan hem iş gücünden tasarruf sağlanıyor. Ayrıca kazı çalışması yapılmadığı için gürültü ve görüntü kirliliğine engel olunuyor ve ulaşımda aksamaların önüne geçiliyor.
Otomatik sulama sistemlerinin uygulandığı noktalarda Park ve Bahçeler Dairesi ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında toplam 11 yerde yönlendirilebilir yatay sondaj yapıldı. Çalışmalar, ilerleyen zamanlarda kent genelinde sürdürülecek.
“İLK KEZ YAPILAN BİR ÇALIŞMA"
Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Projeler Şube Müdürü Peyzaj Yüksek Mimarı Alpagu İlter, yatay sondaj çalışmasını anlatarak, “Yatay sondaj çalışması üst yapıya zarar vermeden yeraltında yönlendirilebilir yatay olarak ilerleyen bir nevi kazı çalışması. Altyapı imalatlarında kullanılan bir çalışma. Yani su kuyuları açılırken dikine yapılan çalışmanın yer altındaki yönlendirilebilir yatay hali. Yaklaşık 200-250 metre kadar yatayda hareket edip parabolik hareketle kazıyı yapan bir makine, miller aracılığıyla. Biz daha önce yapmış olduğumuz otomatik sulama sistemi çalışmalarında ana besleme ve elektrik besleme hatlarını çekmek için çalışma yapıyoruz” dedi.
Yönlendirilebilir yatay sondajı tercih etme nedenlerini de sıralayan İlter, “Asfalt, bordür veya beton imalat gibi üst yapılara zarar vermeden yapmış olduğumuz bir çalışma. Belediyemizin AYKOME birimi ile koordineli olarak çalışıyoruz. Burada doğalgaz, temiz su, pis su, internet, fiber optik, elektrik hatlarına zarar vermeden, o birimlerden aldığımız bilgilerle kazı çalışmasını yürütüyoruz. Yer altında 2,5 metre ve daha üzerine çıkarak çalışma yapılabiliyor. Yönlendirilebilir yatay sondaj çalışması Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde ilk kez yapılan bir çalışma” diye konuştu.
“HEM İŞGÜCÜ HEM ZAMANDAN FAYDA SAĞLIYOR"
İlter, yönlendirilebilir yatay sondaj çalışmasının sağladığı faydaları da özetleyerek, “Ekonomik anlamda da hem iş gücünden hem zamandan fayda sağlıyor. 50-60 metrelik bir kazıyı yaklaşık 15 dakika civarında kazabiliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.