CAM SEKTÖRÜ, İHRACATA YÖNELİK ÜRETİMDE KULLANILAN ENERJİNİN UCUZLATILMASINI İSTEDİ
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tansu Kumru, cam sektörünün daha fazla desteğe...
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tansu Kumru, cam sektörünün daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, “Öncelikle ihracata yönelik yapılan üretimde daha ucuz enerji kullandırılması, sektörümüzün çok daha iddialı ihracat hedefleri koyabilmesini sağlayacaktır” dedi.
ÇCSİB'in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda sektör temsilcileri bir araya geldi. Toplantıya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tansu Kumru ile kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 2021 yılının değerlendirildiği toplantıda konuşan ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tansu Kumru, özellikle ihracata yönelik üretimde kullanılan elektriğin ucuzlatılması talebini dile getirdi.
Tansu Kumru'nun açıklamaları şöyle:
CAM SEKTÖRÜ EKONOMİYE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLIYOR: “Türkiye genelinde temel cam üretimi yapan 29 tesis ve bu ürünleri işleyerek katma değerli ürün haline getiren 10 binin üzerindeki firma ile toplamda 50 binden fazla kişiye istihdam sağlayan bir sektör konumundayız. Sektörümüz 175 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Cam sektörü olarak genel ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 25 artarken bu oran emniyet camları, yalıtım camları, ayna gibi işlenmiş camlarda ise yüzde 40’a ulaştı. Bununla birlikte sektörümüz, yüzde 79 yerli katma değer oranıyla yani yaptığı her 100 dolarlık ihracatın 79 dolarını ülkemizde bırakarak ekonomimize çok önemli katkılar sağlıyor. Özellikle pandemiyle birlikte tüm dünyada tedarikçi değişimlerinin yaşandığı bir dönemde Türk cam sektörü, üretim ve yatırım gücü, yenilikçi ürünleri ve markalaşma yolundaki adımlarının yanı sıra ülkemizin coğrafi konumunun avantajını da kullanarak, ihracatını her geçen gün artırmaya devam edecek.
ÜRETİM GÜCÜMÜZ SINIRLARI AŞTI: Pandemi döneminde hem Türkiye’de hem de dünya genelinde her alanda cama yönelik talep arttı. 29 tesiste yapılan toplam cam üretimi, 2021 yılında 4 milyon tonu aştı. Türkiye dışında da cam üretim tesisi sayımız artarken gerek Türkiye’den ihracatı gerekse artan iç talebi karşılamak ve bu bağlamda ihracat yapan firma taleplerini karşılamak için yatırımlar hız kesmeden devam ediyor.
2022'DE DÜNYA ÇAPINDAKİ İDDİAMIZI ARTIRACAĞIZ: 2022 yılı, Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Cam Yılı" olarak ilan edilecek. 2022 Uluslararası Cam Yılı’nda dünya çapındaki iddiamızı artıracağız. Cam, sonsuz kez geri dönüştürülebilmesi, en sağlıklı ambalaj malzemesi ve ev eşyası olması, binalarda enerji tasarrufu sağlaması, güneş panellerindeki varlığıyla sürdürülebilirlik konusuna doğrudan çözüm sunması ve hatta salgın ile baş etmek için geliştirilen aşı şişelerinde varlığını göstermesiyle bizim ‘şeffaf mucize’ olarak adlandırdığımız çok özel bir malzeme. Uluslararası Cam Yılı’nda dünya bu özel malzemeyi ve bizim inovatif ürünlerimizi çok daha yakından tanıyacak.
CAMI GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR: Sektörümüz, virüs ve bakterilere karşı etkili özel bir kaplama teknolojisi geliştirerek, dünyada ilk kez bunu cam ev eşyası ürünlerine uyguladı. Bu özel kaplamanın camın farklı alanlarında da uygulanması için çalışmalar devam ediyor. Bununla birlikte cam ambalajda daha az hammadde ve enerji kullanımını destekleyen hafif şişe üretimi, cam ev eşyasında da çok fonksiyonlu ve dayanıklılığı artırılmış estetik ürünler geliştirmeye odaklanıyoruz. Düz camda ise maksimum düzeyde enerji tasarrufu sağlayan kaplamalı camlar, cam yokmuş hissi veren antireflektif camlar ve güneşe göre gün içinde hangi saatte nasıl davranması gerektiğini bilen akıllı pencere camları gibi yaratıcı çözümlerle dünya çapında iddiamızı artırmaya devam ediyoruz.
PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NDAKİ HEDEFLERE ULAŞILABİLMESİ İÇİN ADIMLAR ATILIYOR: Enerji tasarrufu sağlayan mimari camları iklim değişikliği ile mücadelede çok önemli bir rol üstleniyor. Binalarda kaplamalı cam kullanımı ile sağlanacak enerji tasarrufu, Paris İklim Anlaşması’ndaki hedeflere ulaşılabilmesi ve küresel ısınmanın kontrol altına alınması açısından kritik önem taşıyor. Öte yandan, bu konuda sektörümüzün çabalarını da son derece önemsiyoruz. Çünkü cam, enerji yoğun bir sektör. Sürekli yatırım ihtiyacı nedeniyle teknolojik modernizasyonlara da elverişli. Son teknolojilerin kullanımı, otomasyon, dijitalleşme, cam kırığı kullanımının artması, Endüstri 4 uygulamaları ile verimlilik sürekli olarak artırılabiliyor. Sektörümüzün oyuncuları da bu alanlardaki geliştirme çalışmalarıyla üretimde karbon emisyonunu azaltarak hem gezegenimizin korunması hem de karbon vergisinden en az düzeyde etkilenmek için gerekli önlemleri almaya çalışıyor.
DAHA FAZLA DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR: İhracat iddiamızı sürdürmek için gerekli motivasyona sahip olan cam sektörünün daha fazla desteğe ihtiyacı var. Öncelikle ihracata yönelik yapılan üretimde daha ucuz enerji kullandırılması, sektörümüzün çok daha iddialı ihracat hedefleri koyabilmesini sağlayacaktır. Haksız rekabet yaratan ithalata karşı korunma önlemleriyle yerli üretimin desteklenmeye devam edilmesi bir diğer önemli konumuz. Bununla birlikte ülkemizdeki kanun, yönetmelik ve teşviklerle enerji tasarrufu sağlayan mimari cam ürünlerinin kullanımının artırılmasıyla hem iklim değişikliğiyle mücadeleye ülke olarak daha fazla katkı sağlayabilir hem de nitelikli camların üretim ve ihracatını destekleyebiliriz. Cam ambalaj geri dönüşümünün desteklenerek üretimde enerji tüketiminin azaltılması ve çok çeşitli sektörlere girdi veren, değer zincirinin her katmanına Türk markalarını taşıyan cam sektörünün Turquality desteklerinden daha çok marka ve teşvik edici çözümler getirilerek yararlanmasının sağlanması da sektörümüzün öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.