ÇCSİB’DEN ÇAĞRI: "ÜRETİM ARTIŞINI CEZALANDIRAN KADEMELİ DOĞAL GAZ FİYATLAMASINDAN VAZGEÇİLSİN"
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, enerji maliyetlerine dikkat çekerek, kasım...
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, enerji maliyetlerine dikkat çekerek, kasım ayı itibarıyla uygulamaya konulan kademeli doğal gaz fiyatlamasından vazgeçilmesini istedi.
ÇCSİB tarafından 3. İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni düzenlendi. Törene Ticaret Bakan Yardımcısı Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ve ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz'in yanı sıra sektör temsilcileri de katıldı. Açılış konuşmasını yapan Ticaret Bakan Yardımcısı Tuna Turagay, Türkiye'nin genel ihracatının yüzde 60'ını deniz yolu, yüzde 30'unun da karayoluyla yapıldığına dikkat çekerek, demir yolundan daha fazla yararlanılması gerektiğini söyledi.
Turagay şöyle konuştu:
“Avrupa Birliği ile olan ihracatımız ise yüzde 38'i karayoluyla yapılıyor. Karayolu denilince karşımıza Kapıkule, Hamzabeyi ve İpsala geliyor. Kapıkuleden günde ortalama bu sene bin 138 araç çıkartmışız. Bu rakam 2018 yılında 808'di. Bizim hedefimiz bunları bin 400'lere taşımak. Bulgarlardan da söz almak için uğraşıyoruz. Bu rakam yüzde 20'lik bir artışı gösteriyor. Alternatif yolları da aktif hale getirmemiz gerekiyor. Bunlar ise RO-RO'lar, ve Demir yolu. Demir yolundan daha fazla yararlanmamız lazım. Önümüzde ki dönemlerde bunlara da çalışacağız.”
“ÜRETİM ARTIŞINI CEZALANDIRAN UYGULAMADAN VAZGEÇİLSİN”
ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, birlik bünyesinde faaliyet gösteren sektörlerin pandemi döneminde Türkiye’yi dünyanın en başarılı ülkelerinden biri haline getirdiğini söyledi. 2020 yılında yüzde 8 büyüme ile 4 milyar dolarlık ihracata ulaştıklarını ifade eden Çenesiz, bu yıl hedefi büyüttüklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Pandeminin ilk yılında yakaladığımız başarı, daha büyük hedefler belirlememizin önünü açtı. Bu yılın ilk 10 ayı itibarıyla 4 milyar dolar ihracata ulaşmış bulunuyoruz. Son 2 ayda büyümemize büyüme katarak, 5 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz. Diğer taraftan çimento, cam ve seramik sektörlerimizin ürettiği yerli katma değer, Türkiye ortalamasının üç katına yükseldi. Bu yıl sonu itibarıyla 3,3 milyar dolarlık yerli katma değer yaratacağımızı öngörüyoruz. Böylece son 10 yılda ülkemize sunduğumuz net döviz 25 milyar dolara yaklaşacak. Enerji maliyetlerinin sanayiciler üzerinde ciddi bir yük oluşturmakta. Kasım ayı itibarıyla uygulamaya konulan ve üretim artışını cezalandıran kademeli doğal gaz fiyatlamasından vazgeçilmesi gerekmektedir.”
“12 AYDA İHRACATTA 215 MİLYAR DOLARI AŞTIK”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 2020’nin Türk ihracatının istikrar ve dirayetini gösteren bir yıl olduğunu, ihracatçıların 2020 yılında “adeta tarih yazdığını” ifade etti. Gülle şöyle konuştu:
“Gerçekleştirilen performansın değeri, belki de on yıllar sonrasında bile hatırlanacak. Özellikle yılın 2. yarısından sonra, rüzgarı arkamıza iyiden iyiye aldık. Bu rüzgar bize, 2021’i ihracatın yılı yapma cesaretini verdi. Tüm bu başarıların neticesinde son 12 ayda ihracatımızda 215 milyar doları aşmayı başardık. Aylık ihracatta 20 milyar doları aşmak, artık yavaş yavaş alıştığımız bir başarı. İhracatımıza, bu milli zenginliğimize değer kattığımız için oldukça gururluyuz. Çünkü biliyoruz ki, Yarının Türkiye’si ancak ve ancak üretimle, ihracatla yükselecek.”
11 ALT SEKTÖRDE 71 ÖDÜL
Açılış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi ve 11 alt sektörde 71 ödül verildi. Törende “En Fazla İhracat Yapan Firmalar”, “En Yüksek İhraç Birim Fiyatına Sahip Firma” ve “İhracatını En Fazla Artıran Firma” kategorilerinde ödüller verildi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.