ÇELİK SEKTÖRÜ DÜNYADA DARALIRKEN TÜRKİYE'DE BÜYÜDÜ
Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı KPMG Türkiye’nin hazırladığı Demir Çelik Sektörü raporuna göre; ABD ve AB’nin uyguladığı ihracat kotaları ve pandemi sebebiyle...
Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı KPMG Türkiye’nin hazırladığı Demir Çelik Sektörü raporuna göre; ABD ve AB’nin uyguladığı ihracat kotaları ve pandemi sebebiyle küresel çelik sektörü yüzde bir daralırken Türkiye çelik sektörü yüzde 6’lık büyüme gerçekleştirdi. Sektör, 2021’in ilk 6 ayında da yüzde 20 civarında büyüdü ve ihracat değerini yüzde 50 artırdı.
KPMG Türkiye’nin hazırladığı Demir Çelik Sektörü Raporu yayımlandı. Raporu değerlendiren KPMG Türkiye Metal ve Maden Sektör Lideri Burak Yıldırım, “Türkiye çelik sektörü esnek yapısıyla hem pandemiye çok hızlı adapte oldu hem de ABD ile AB’nin düşürdüğü ihracat kotalarına yeni pazarlar bularak çözüm üretebildi. 2020 yılında dünya çelik üretimi yüzde bir civarında daralırken Türk ham çelik üretimi yüzde 6 artış ile 35,8 milyon tona ulaştı" dedi.
"ÇİN HARİÇ DÜNYA GENELİNDEKİ DARALMA YÜZDE 8"
Rapora göre; en büyük çelik üreticisi Çin hariç bakıldığında dünya genelinde sektörün 2020 yılında yaklaşık yüzde 8 daraldığının görüldüğünü belirten Yıldırım, bu dönem ABD’nin üretiminin bir önceki yıla göre üretiminin yüzde 17 gerilediğini, Almanya'daki daralmanın ise yüzde 10’dan fazla olduğunu, AB genelindeki düşüşün de yüzde 12’yi bulduğunu söyledi. Burak Yıldırım, diğer büyük çelik üreticileri olan Hindistan ve Japonya’da geçen yıl sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 16 civarında düşüş yaşadığını vurguladı. Pandemi ve beraberinde korumacılık gölgesinde geçen bu zorlu yılda hem uygulanan teşvikler hem de Türk çelik üreticisinin hızlı hareket kabiliyetiyle Türkiye çelik sektörünün büyümeyi sürdürebildiğini belirten Yıldırım şunları söyledi:
"2021 yılına güçlü bir ivme ve yüksek beklentiler ile başlayan Türk çelik sektörü, yılın ilk 6 aylık döneminde üretim ve ihracatta yüzde 20 civarında büyüme gerçekleştirdi. Çelik fiyatlarında bu dönemde gerçekleşen astronomik artışlar ile ihracat bir önceki yıla göre değer olarak yüzde 50 artış kaydetti. Dünya genelindeki parasal genişleme, teşvik paketleri ve Covid-19 aşısının yaygınlaşmasıyla başlayan normalleşme nedeniyle hem global hem de yurt içinde olumlu rüzgarlar esiyor. Bu dönemde global çelik sektörü de baz etkisi ile yüzde 15 dolaylarında büyüdü.”
"UZAK DOĞU, GÜNEYDOĞU ASYA, AFRİKA VE GÜNEY AMERİKA ALTERNATİF PAZARLAR OLDU"
“Türkiye, ihracatta AB ve ABD pazarlarındaki daralmayı yeni pazarlara ulaşarak veya zayıf olduğumuz pazarlarda varlığımızı artırarak telafi etmeye çalıştı. Uzak Doğu, Güneydoğu Asya, Afrika ve Güney Amerika son dönemde Türk çelik ihracatçısı için alternatif pazarlar oldu” diyen Burak Yıldırım, "2020 yılında çelik üretiminde dünya küçülürken büyük üretici ülkelerden Türkiye dahil sadece 5 ülke (Çin, Vietnam, Rusya, İran) büyüme gösterebildi. Diğer büyükler ABD, Japonya, Almanya, İtalya ve Hindistan yüzde 10-20 dolaylarında daralma yaşadı. Türkiye, 2020’yi çelik üretiminde Avrupa birincisi olarak tamamladı" diye konuştu.
"TÜM DÜNYADA KORUMACILIK ARTTI"
Pandemiyle beraber tüm dünyada korumacılığın bir adım daha öne çıktığını dile getiren Yıldırım, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Son 3 yıldır Türk çelik sektörü de en büyük paydaşlarımız ABD ile AB’nin başınıçektiği gümrük engelleri, yükselen gümrük tarifleri ve kotalar ile zorlu mücadeleler veriyor. ABD, Mart 2018’de tüm ülkeleri çelik ithalatında yüzde 25 ek vergiye tabi tutmuş, Ağustos 2018’de ise Türkiye özelinde bu ek gümrük vergisini iki katına çıkarmıştı. 2019 Mayıs ayında Türkiye özelindeki ek vergi kaldırılarak tekrar yüzde 25’e indirilse de bu uygulamalar sonucunda 2019 yılında ABD’ye çelik ihracatımız bir önceki yılın neredeyse beşte birine düştü. 2020 yılında ABD’ye ihracatımız önceki yıla göre biraz artış gösterse de 2018 seviyelerinin ancak yarısı yakalanabilmiş durumda. AB de geçtiğimiz yıllarda çelik sektöründe dış pazarımızın yüzde 50’sini oluşturuyordu. Tüm bu kota uygulamaları ve gümrük vergilerinden sonra sektörün AB ve ABD’ye olan ihracatının toplam içindeki payı yüzde 35 seviyelerine geriledi.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.