ÇERKES SOYKIRIM VE SÜRGÜN ANITI BEYLİKDÜZÜ’NDE AÇILDI
Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı, Beylikdüzü Belediyesi ve Çerkes Kültür Evi iş birliğiyle Yaşam Vadisi 2.etapta açıldı. Çerkeslerin 1864 yılında yaşadığı...
Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı, Beylikdüzü Belediyesi ve Çerkes Kültür Evi iş birliğiyle Yaşam Vadisi 2.etapta açıldı. Çerkeslerin 1864 yılında yaşadığı soykırımı unutturmamak için hazırlanan anıtın açılış töreninde konuşma yapan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Türkiye’deki Çerkesler bizim has vatandaşlarımız, kardeşlerimiz, milletimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu anıt, daimi birlikteliğimizin bir nişanesi olarak, dilerim çok uzun yıllar burada var olmaya devam eder” dedi.
Beylikdüzü Belediyesi tarafından 2019 yılında Yaşam Vadisi 2.etap hayata geçirilen Çerkes Kültür Evi’nde, “Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı” açıldı.
Eserin kompozisyonunu Keramettin Dönmez yaparken, uygulatıcı sanatçı Tayfun Karadeniz ve heykeltıraş Müslüm Özcan yürüttükleri çalışmalarla Çerkes halkının güçlü duruşunu temsil eden anıtı ortaya çıkardı. Açılış törenine; Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ile eşi Zehra Çalık, Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yıldız Şekerci, Çerkes Kültür Evi BaşkanıÖmer Çötok, STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
“ÇERKESLER MİLLETİMİZİN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR”
Törende konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık şunları söyledi:
“Tarihin en acı olaylarından birinin üzerinden 157 yıl geçti. 21 Mayıs 1864’te Çarlık Rusyası, topraklarını işgal ettiği Çerkes halkını sürgüne, yani ölüme gönderdi. 6 milyondan fazla Çerkes, dünyanın 40 ülkesine dağılmış durumdayken, ülkemiz, dünyadaki en kalabalık Çerkes nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Geldiklerinde henüz yabancı oldukları bu ülkenin bütün cephelerinde savaştılar; hep birlikte bir bütün olduk. Türkiye’deki Çerkesler bizim has vatandaşlarımız, kardeşlerimiz, milletimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Çerkes kardeşlerimizin bugün hâlâ taze olan acısını yürekten paylaşıyor, sürgünde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Bu anıt, ortak geçmiş ve ortak geleceğimizin; daimi birlikteliğimizin bir nişanesi olarak, dilerim çok uzun yıllar burada var olmaya devam eder. Beylikdüzü’nün kültürel zenginliğini korumak, herkesin eşit, kardeşçe ve barış içinde yaşamasını sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”
"BİRLİKTEYSEK GÜÇLÜYÜZ"
Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yıldız Şekerci de şöyle konuştu:
“21 Mayıs 1864 Çerkes soykırım ve sürgünü, bizim tarih ve kaderimizi bu kent ile bir kez daha bağlamıştır. Bugün önemli bir nüfus ile İstanbul’un yaşamına sosyal, ekonomik, kültürel, sanatsal ve sportif pek çok farklı alanda katkıda bulunuyoruz. İstanbul’a kazandırdığımız bu eserin hem kimliğimizi ve kültürümüzü hem de sanatımızın gücünü dünyaya anlatacağına içtenlikle inanıyorum. Gerek derneğimizin gerekse federasyonumuzun çalışmalarında her zaman güçlü desteklerini hissettiğimiz Beylikdüzü Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Birlikteysek güçlüyüz.” dedi.
"BEYLİKDÜZÜ'NE NASIL KATKI SAĞLAYABİLİRİZ SORUSUNA CEVAP ARAMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"
Çerkeslerin yaşadığı soykırım ve sürgünün acısını bir daha hiçbir toplumun yaşamamasını dileyen Çerkes Kültür Evi BaşkanıÖmer Çötok, “Tarihin en acımasız soykırım ve sürgününe maruz kalmış olan biz Çerkesler, kültürümüzü yaşatmak ve yaşadığımız coğrafyanın barışına katkı sunmak için mücadele ediyoruz” dedi. Çötok sözlerini şöyle sürdürdü:
“Soykırım ve sürgünün çok acımasız hatıraları hafızamıza kazınmış olsa da, hiçbir zaman inancımızı kaybetmeden varoluş mücadelemize devam edeceğiz. Beylikdüzü’ndeki diğer STK’lar ile birlikte Beylikdüzü’ne nasıl katkı sağlayabiliriz sorusuna cevap aramayı sürdüreceğiz. Bu anıt vesilesiyle İstanbul’a gelen her Çerkes, Beylikdüzü’nü ziyaret etmeden ayrılmayacaktır. Her zaman samimiyetiyle bizlere desteğini hissettiren Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ve çalışma arkadaşlarına gönülden teşekkür ediyorum.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.