Çevre Ödüllü Başkan Özer'den Çocuklarla Çevre Günü Etkinliği

Çevre Ödüllü Başkan Özer'den Çocuklarla Çevre Günü Etkinliği

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında EsenyurtBelediyesi Atık Getirme Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan BelediyeBaşkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, doğayı ve çevreyi korumanın önemine değindi.Özer, “Doğaya, çevreye karşı duyarlı olmamız lazım. Doğayı, çevreyi, hayvanlarısevmemiz lazım” dedi.

“Daha Yeşil ve Temiz Bir Esenyurt” mottosuyla yola çıkan Esenyurt Belediyesi,5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında belediye bünyesindeki AtıkGetirme Merkezi’nde farkındalık etkinliği düzenledi. Etkinliğe katılanöğrencilere atık odaları tek tek tanıtılarak kullanım amaçları anlatıldı.Programa katılan Başkan Prof. Dr. Ahmet Özer, naylon poşetler yerine çokkullanımlık ürünleri teşvik etmek amacıyla öğrencilerle birlikte bez torbalarıboyayarak farkındalığa katkı sağladı. Merkezde bulunan geri dönüştürebiliratıklardan yapılmış tasarımların sergilendiği Atık Getirme Müzesi’ni inceleyenöğrenciler, etkinliğin ardından Başkan Özer ile birlikte hatıra fotoğrafıçektirdi.

“1992Yılında Çevre Ödülünü Aldım”

Öğrencilerin çevre konusunda bilinç kazanması için GAP projesindeyer aldığı yılları anlatan Başkan Prof. Dr. Ahmet Özer, “Ben GAP'ta genelsekreterlik yaptım. Şimdi olduğu gibi o zaman da çevreye karşı çok duyarlıydım.Çevre sorunları ile ilgili çalışmalar yaptım ve 1992 yılında çevre ödülü aldım.Şu ana kadar aldığım en kıymetli ödül bu. Ebette ki bunu ödül almak için yapmadım,zaten çevre ile ilgili çalışmalar yapıyordum. Birileri de bunu gördü, değerlendirdive bu ödüle beni layık gördü. Ben sizlerin de çevreye sahip çıkmanızıistiyorum. Her biriniz çevre konusunda gelecekte mutlaka bir ödül sahibiolmalısınız. Bununla ilgili Birleşmiş Milletlerin, Gündem 21 ve Habitat toplantılarınakatıldım. Habitat toplantısının ilki 1976 yılında Kanada'nın Vancouverkentinde, ikincisi ise 1996 yılında İstanbul'da yapıldı. Ben bu toplantılarınTürkiye delegesi oldum ve ülkemi temsil ettim” şeklinde konuştu.

“21.Yüzyılın Gündemi Çevre Olacak”

Öğrencilere yaptığı konuşmada 21. yüzyılda dünya gündeminin çevretemizliği olacağını vurgulayan Başkan Özer, Esenyurt'u temiz tutarsak İstanbultemiz olacak dedi. Özer konuşmasında; “Biz o toplantıda Türkiye’yi temiztuttuğumuz takdirde dünyanın temiz olacağı bilincini dile getirdik. Otoplantının delegeleri dünyanın liderleriydi. Toplantıya katılan liderlerarasında Küba Başkanı Fidel Castro, ABD Başkanı Bill Clinton, Rusya Başkanı BorisYeltsin de bulunuyordu. Niye peki bu kadar lider burada bir araya gelmişti? Okadar çok tüketip atıkları çevreye attık ki dünyayı yönetenler baktılar kiböyle gidersek bu gemi batacak. Yani dünya bir gemi, biz de onun yolcularıyız.Gemi batarsa herkes batacak. Bu duruma bir dur demek için bir araya geldiler veadına “Gündem 21” dedikleri büyük bir konferans hazırladılar. Yani 21. yüzyılıngündemi çevre konusu oldu. Çünkü kalkınabilirsiniz, zengin olabilirsiniz, aradabatabilirsiniz ama eğer üstünde bunları yapacağınız bir dünya yoksa hiçbir şeyişe yaramaz. İşte onun için çevre bilinci çok büyük önem kazandı” ifadelerinikullandı.

 

 

“Dünyanın KurtuluşuArtık Sizlerin Elinde”

Öğrencilere “Dünyanın kurtuluşu artık sizlerin elinde” diyen Özer,geri dönüşümün önemine değinerek şöyle devam etti: “Bu kadar hızlısanayileşmenin, çevreyi kirletmenin kimseye bir yararı olmayacağını, bizi hastaedeceğini, hasta toplumun da zengin olmasının bir öneminin olmadığının farkınavardık. Onun için çevreye dört elle sarıldık. Birleşmiş Milletler, 5 Haziran'ıDünya Çevre Günü olarak ilan etti. Özellikle de sizin çağlarınızdaki öğrencileriçin farkındalık etkinliği oluşturduk. Çünkü biz şimdi başlasak sizinle ancakon sene, yirmi sene sonra bu dünyayı temizleyebiliriz. Bu bir günde, üç gündeolacak bir şey değil. Bunun için önce zihniyetimizi değiştirmemiz lazım.Kesinlikle doğaya, çevreye karşı duyarlı olmamız lazım. Doğayı, çevreyi,hayvanları sevmemiz lazım. Tükettiğimiz şeylerin atıklarını da geri dönüşümünolduğu yerlere vereceğiz. Bazı atıklardaki gazlar ozon tabakasına çok büyükzararlar veriyor. Dolayısıyla dünyamız hızla ısınıyor, buzullar eriyor.  Buzullar eriyince denizlerin seviyesiyükseliyor, iklim değişiyor ve giderek dünyamız ısınıyor. Böyle giderse 20-30sene sonra dünya yaşanamaz hale gelecek. Onun için bu dünyanın kurtuluşu artıksizlerin elinde.”

“Dünyayı SizeEmanet Ediyorum”

Konuşmasında sürdürülebilirlik çalışmalarına da dikkat çeken Prof.Dr. Ahmet Özer sözlerini şu cümlelerle noktaladı: “Temiz çevre bilinciylehareket ederseniz Esenyurt'u, İstanbul'u, Türkiye'yi ve dünyayı kurtarabilirsiniz.Biz de sizin ağabeyleriniz olarak bu dünyanın bizim atalarımızdan mirasaldığımız bir dünya değil, sizden emanet aldığımız bir dünya olduğununbilinciyle hareket edeceğiz. Ve özellikle sürdürülebilirlik denilen bir kavramvar. Bunun olması için de iki şeye dikkat edeceğiz. Bir toprağı kirletmeyeceğizçünkü toprak konusu çok önemli. Bilim her şeyi yapıyor ama toprağı üretemiyor. İkisuyu çok iyi kullanacağız çünkü su kaynaklarımız da çok kısıtlı. Doğayıkorumanın en büyük yolu toprağa saygı göstermek, suyu iktisadi kullanmak. Sizlerinçok duyarlı olacağınızı biliyor, önceki nesillerden devraldığımız dünyayı sizeemanet ediyorum. ”

a5gkn6uyfeldIpqmchxvzptm.jpg

bdlscsbtzcjpyo05hquxdnva.jpg

uvx1hz9Ip8asplxwj4gtyc5d.jpg

fg1plo2cvuj0u8grlIpnesbq.jpg

lksb3dxoghsmi4do19npIpre.jpg

1psweq8l0gxcdty9abfu2fos.jpg

y8pucylbv5nxgqmrnw3usr9d.jpg

qsvobkzkegmjqilp4wyn16du.jpg

s6xglq3mu5z1dq4rtv0cyonp.jpg

x8fczdlb0yvgro9mwuyzovnn.jpg

ir4kemzqfn1p9Iacp7qvnfdy.jpg

edsh16lbfngIpchedqjzkxmw.jpg

pcrd3bfItzqxvvz6uyr5wud2.jpg

mhijkfytlbaopssn9veu07x6.jpg

e4dhgrr3pqe8vctbcnpmzta0.jpg

qtjx3dbilopoxrnkhgmasd2e.jpg

nkizeuvg68Ipnjat7othlcux.jpg

dlhesptmawdvtjonceskizky.jpg

9rqsqovwIh0feka1yomsu7rm.jpg

zk17vtcbkrwbumyc6laxqs4f.jpg

yslreuIhk7jz4f32ygkp8tc5.jpg

db0n5zym1vIa2sptyq7w4tzh.jpg

aeqfypfzqkuihd7yg2u8Ij9m.jpg

kyh5nhx6cbzucvprbmj9q7gd.jpg

xoIszw8yp25bmjtdykpgw9vc.jpg

4uhpd5qcy9xkqhpzfa7jxbir.jpg

hfyjlipkno6ngdlc94tx1fzt.jpg

rp4cvwhjebyzIoetmw7umx8l.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.