CHP ESENYURT GENÇLİK KOLLARI: "İSTANBUL’DA BİR YATAĞA 44 ÖĞRENCİ DÜŞMEKTEDİR"
İstanbul’da CHP Esenyurt Gençlik Kolları, KYK yurtlarının kapasitesini protesto etti. Açıklamada, “İstanbul’da bir yatağa 44 öğrenci düşmektedir. 1...
İstanbul’da CHP Esenyurt Gençlik Kolları, KYK yurtlarının kapasitesini protesto etti. Açıklamada, “İstanbul’da bir yatağa 44 öğrenci düşmektedir. 1 milyonu aşkın öğrencinin bulunduğu İstanbul’da devlet yurtlarının kapasitesi 25 bin dolayındadır” denildi.
CHP Esenyurt Gençlik Kolları, İstanbul Esenyurt’ta bulunan KYK Kız Öğrenci Yurdu önünde, “Öğrenciyiz Sığıntı Değiliz” yazılı pankartla öğrenci yurtlarının kapasitesini, hijyen, yemekhane ve denetim koşullarını protesto etti. CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın şunları söyledi:
Türkiye çok derin bir ekonomik ve siyasal krizin içerisinden geçiyor. İktidardakiler çözüm üretebilmek bir yana, çözüm üretmeye dahi çabalayamaz bir noktaya gelmiş durumdadır. Böylesi bir tablo içerisinde bu koşullardan olumsuz yönde en çok etkilenen grupların başında, çoğunluğu düzenli bir gelire sahip olmayan üniversite öğrencileri gelmektedir. Öğrenci arkadaşlarımızın yaşadığı bir diğer sorunu daha yüksek sesle dillendirmek ve arkadaşlarımıza umut olmak adına, bugün burada açıklamamızı gerçekleştiriyoruz.
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ve basında Esenyurt Kız KYK yurdunun yemekleri ile ilgili haberler yapıldı. Haberleri ya da paylaşımları görmeyenler için kısaca bahsetmek gerekirse yemeklerden saç, taş çıktığı, küflü yiyecekler verildiği, tepsilerin yıkanmayıp sadece silindiği, durumdan şikâyet eden öğrencilere ise şükredin denildi. En son söyleyeceğimizi burada tekrar etmekte yarar var; güvenilir ve sağlıklı barınma öğrencinin hakkıdır. En başta bu yurtta yaşanan bu vahim olay üniversiteli arkadaşlarımızın sağlığını açıkça hiçe saymaktır.
Ülkeyi yönetemedikleri gibi, iktidar en basit beslenme ihtiyacını dahi sağlıklı bir şekilde karşılayamaz hale gelmiştir. Öte yandan hakları olmalarına rağmen devlet yurtlarında kalmaları onlara bir lütuf olarak sunulmuş düşüncesiyle, öğrencilere şükretmelerini söylemek vicdani ve insani olarak kabul edilir bir durum değildir. İlgili yöneticiler hakkında gereğinin yapılması şiddetle istiyoruz.
Bir diğer örnek ise geçtiğimiz Ekim ayında Başakşehir’deki KYK yurdunda gerçekleşen öğrenci protestosuydu. Hatırlayalım öğrenciler yurda giden metro yolunda bıçaklı gasp olaylarının yaşandığını, güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu dile getirmişlerdi. Ayrıca yemeklerin kalitesinin insani düzeye getirilip fiyatlarının düşürülmesini, kotasız ve kaliteli internet haklarını talep etmişlerdi. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz bu konuya elinden geldiğince destek olmuş; otobüs seferlerini arttırıp yurdun çevresine ücretsiz İBB wifi kurulumu gerçekleştirmişti. Aynı hassasiyeti yurtlardan sorumlu kurumlardan da beklememize rağmen olumlu yönde hiçbir aksiyon alınamadı. Yemekhane ve yurt koşullarıyla ilgili benzer protestolar Bursa’da, Erzurum’da, İzmir’de de gerçekleşti. Sadece İstanbul’da da değil ülkemizin her yerinde yurtlarda kalan öğrenciler benzeri sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar.
Sorun sadece KYK yurtlarındaki koşulların yetersiz olması da değildir. Bugün devlet yurtlarına olan talep artmasına rağmen 2020’de 698 bin 289 olan yurt kapasitesi 2021 yılı içerisinde 696 bin 966’ya geriledi. Ülke genelinde 8 milyonu aşkın üniversiteli öğrenci olduğu düşünüldüğünde yurt kapasitesinin yetersizliği bir kez daha açıkça görülmektedir. Daha önce gerçekleştirdiğimiz açıklamalar da ifade ettiğimiz gibi İstanbul’da ise bir yatağa 44 öğrenci düşmektedir. 1 milyonu aşkın öğrencinin bulunduğu İstanbul’da devlet yurtlarının kapasitesi 25 bin dolayındadır.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.