CHP İZMİR'DEN ATANMAYAN ÖĞRETMENLER İÇİN HÜKÜMETE ÇAĞRI: "KÖY OKULLARI AÇILMALI, 100 BİN AÇIK KADROYA DERHAL ATAMA YAPILMALI"
CHP İzmir İl Başkan Deniz Yücel, atanmayan öğretmenlerin sorunlarını dile getirmek için düzenledikleri basın açıklamasında AKP iktidarına çağrı yaptı....
CHP İzmir İl Başkan Deniz Yücel, atanmayan öğretmenlerin sorunlarını dile getirmek için düzenledikleri basın açıklamasında AKP iktidarına çağrı yaptı. Yücel, "17 bin köy okulu açılmalı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki 100 bin açık öğretmen kadrosuna derhal atama yapılmalı" dedi. Atanmayan öğretmenlerden Özer Menken, son 3 yılda 100'e yakın öğretmenin intihar ettiğini belirtirken Sezai Uslu ise "Evliyim ve bebek bekliyorum. Evim kira. Zincir marketlerden birinde depo elemanı olarak çalışıyorum" diye konuştu.
CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından Konak Meydanı Kemeraltı Çarşısı girişinde düzenlenen basın açıklamasına, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, sendika temsilcileri ve atanmayan öğretmenler katıldı.
"700 BİN ATANAMAYAN ÖĞRETMEN VAR"
Basın açıklamasını yapan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Türkiye'nin milli eğitim politikasının 15 yıl boyunca FETÖ'ye bırakıldığını ve AKP iktidarının beceriksizliği ile adaletsizliğin tavan yaptığını öne sürdü. Yücel şöyle konuştu:
"Hak tanımaz, hukuk bilmez, milli eğitimi düşünmez bir yönetim anlayışının yaşandığı son 20 yılın en büyük mağdurları, hiç şüphesiz ki hakları çiğnenen, yılları ve emekleri çalınan ataması yapılmayan öğretmenlerimiz, dolayısıyla öğretmensiz kalan çocuklarımızdır. Resmi verilere göre Türkiye'de 460 bin, sendikalara göre tespit edilemeyenler ile birlikte yaklaşık 700’bin ataması yapılmayan öğretmen bulunuyor. Her yıl atanması yapılmayan en az 25 bin öğretmen işsizler ordusuna katılıyor. Umutsuzca atanmayı bekliyor. Sistem bu şekilde giderse atanmayan öğretmen sayısının 2023 yılında 1 milyonu bulması bekleniyor. Aileleri tarafından bin bir güçlükle okutulan, okurken çalışmak zorunda kalan, sırf mezun olmak için insanca ihtiyaçlarını bile en asgari seviyeye düşüren genç öğretmenlerimizin hayalleriyle oynamak, onları özel dershane ve okullarda düşük ücretle çalışmaya, devlette açlık sınırında istihdam etmeye, hamallık, garsonluk, kuryelik, tezgahtarlık, işportacılık yapmaya zorlamak ancak zorbalıktır ve cehaletten yana saf tutmaktır.”
"TAŞERON ÖĞRETMEN UTANCINA SON VERİLMELİ"
Genç öğretmenlerin KPSS'den yüksek puan almalarına rağmen kadrosuzluğa mahkum edildiğini söyleyen Yücel, açıklamasına şöyle devam etti:
"Hem mesleklerini yapmak hem geçimlerini sağlamak için verdikleri bu büyük psikolojik savaş, maalesef ki onların da tüm ruh halini etkilemekte ve bu yolda zaman zaman pes eden gençlerimiz acı bir sona kurban edilmektedir. CHP olarak, bu yolda sunduğumuz birçok çözümden birisi olan köy okullarının açılması çağrısını bir kez daha İzmir’de yineliyoruz. Eğer 17 bin kapalı köy okulu açılırsa hem öğrenciler köylerinden uzak beldelere taşınmaktan kurtulacaktır hem de ataması yapılmayan öğretmenlerin ataması yapılacaktır. 17 bin köy okulu açılmalı. Eğitim fakültesi sayısı ve öğrenci kontenjanı ihtiyaca göre belirlenmeli ve buralarda nitelikli eğitim verilmeli. Devlette taşeron öğretmen utancına son verilmeli, tüm öğretmenler kadrolu olarak meslek onurlarına yakışır şartlarda istihdam edilmeli. Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki 100 bin açık öğretmen kadrosuna derhal atama yapılmalı."
"TÜRKİYE UÇURUMA GETİRİLDİ"
AKP iktidarını eleştiren KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Tek adam rejimi ile birlikte bakanların memur olduğu, her şeye saraydan karar verildiği, doğal olarak da Türkiye'nin ekonomik krizle birlikte giderek yönetememe krizi ile uçuruma getirildiği bir süreçteyiz. Milli eğitimde öteden beri yoğun sorunlarla karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanı’nın "Dindar ve kindar nesil yetiştireceğiz" açıklaması ile eğitimde güvencesiz çalıştırma ve dinselleştirme politikaları ile karşı karşıyayız. Eğitim sisteminin tamamen değiştirilmesi gerekiyor" dedi.
BAYIR: "BUNLARI SANDIKTA GÖNDERECEĞİZ"
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, atanamayan öğretmenlerin Türkiye'nin kanayan yarası haline geldiğini belirterek şöyle konuştu:
"Ülkeyi 20 yıldır plansız ve programsız yönetiyorlar. "Sağlık yönetimi" denen bir bölüm var, 58 yıl önce kurulmuş. Şu an 146 üniversitede eğitim veriyor. Sağlık Bakanlığı'nın 40 bin alım kadrosunda yok. Yani Sağlık Bakanlığı, "sağlık yönetimi" bölümünü bilmiyor ve tanımıyor. Bu iktidardan bir şey beklemek çok zor. Bu işlerin düzelmesi duayla, inşallahla olmaz. Önümüze sandığı bir an önce koyacaklar, gerekeni yapacağız. Öğretmenlerin, annelerinin ve babalarının gözyaşlarını dindirme zamanı geldi de geçiyor. Gelmekte geliyor olan. Diliyorum ve temenni ediyorum ki bunları hep birlikte göndereceğiz."
3600 EK GÖSTERGE DERHAL UYGULANMALI
Eğitim İş İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Sevda Ketenci ise atanmayan öğretmenlerin mücadelesine destek vermeye devam edeceklerini belirterek, "En somut çözümün 3600 ek gösterge olduğunu belirttik. İktidar seçim öncesi çalışmalarını yürütürken malzeme olarak kullandığı 3600'ü derhal uygulamaya koymalıdır. Kadrolu, ücretli, sözleşmeli öğretmen uygulamasına son verilmelidir. Taşeron işçi olarak görülen ücretli öğretmenlerin emeklilik süreleri 90 yılı bulmaktadır. 700 binin üzerindeki işsizler ordusu o güzel yürekli öğretmenlerimizin atamalarının yapılmasını talep ediyoruz. Uzman ve başöğretmen diye ayrıştırıcı bir uygulamaya geçilmeye çalışılıyor. Bu ülkede bir başöğretmen vardır o da Mustafa Kemal Atatürk'tür" dedi.
"İNTİHAR EDEN ÖĞRETMENLER VAR"
Atanmayan öğretmenlerden Özer Menken ise intihara sürüklenen öğretmenlerin durumuna değinerek, "700 bin kişiden sadece 20 bin gibi komik bir sayıda atama yapılıyor. Yani 100 öğretmenden sadece 3'ünün ataması yapılıyor. Kalanlar kaderine terk ediliyor. İntihar eden öğretmenler var. Bir ülkede bir öğretmen genç yaşında işsizlikten kaynaklı ölüyorsa bu, ülkenin ve yönetenlerin ayıbıdır. 2017'de 52 öğretmen intihar etti. 2018 ve 2019'da 42 öğretmen, toplam 3 senede 100'e yakın öğretmen intihar etti. Sayıştay'ın raporu ile 138 bin öğretmen açığı vardır. Pazarlıksız bu atamaların yapılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
"DEPO ELEMANI OLARAK ÇALIŞIYORUM"
2015 yılından bu yana 7 kez KPSS’ye girdiğini, gerekli puanı almasına rağmen atanmadığını belirten Sezai Uslu ise "Mülakat şartları ve atama ile ilgili sıkıntılar nedeniyle atanmadım. Umudumuz her sene azalarak tükendi. Evliyim, bir çocuk bekliyorum. Evim kira. Zincir marketlerden birinde depo elemanı olarak çalışıyorum. Birçok arkadaşım öğretmenliği yapamıyor. Birçok arkadaşım benim gibi mesleğini yapamıyor. Pazarda limon satıyor, inşaatlarda amelelik yapıyor" dedi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.