CHP, MECLİS’İN YEME İÇME SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI ARAŞTIRMASINI İSTEDİ
CHP, yeme-içme sektörünün sorunlarının TBMM tarafından araştırılmasını istedi. Meclis Araştırma Önergesi’ni hazırlayan CHP Ankara Milletvekili Levent...
CHP, yeme-içme sektörünün sorunlarının TBMM tarafından araştırılmasını istedi. Meclis Araştırma Önergesi’ni hazırlayan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “18 aya yakın bir süre kapalı kalan yeme-içme sektörü büyük darbe almıştır. Sektörde meydana gelen maliyet artışlarının yanı sıra süreçte işinden ayrılan 2 milyon çalışanın sektöre geri dönmemesi sebebiyle yaşanan kalifiye çalışan sorunu gün geçtikçe büyümektedir” değerlendirmesini yaptı.
CHP; yeme-içme sektöründeki çalışan eksiğinin tespit edilmesi, sektörde çalışanların gelirlerinin yükseltilmesi için atılması gereken adımların saptanması, salgın döneminde işlerinden ayrılan çalışanların yeniden sektöre kazandırılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep etti.
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, TBMM Başkanlığı’na sunduğu Meclis Araştırma Önergesi’nde; 18 ay boyunca kapalı kalan yeme-içme sektöründeki zararın maddi olduğu kadar çalışanları da etkilediğini belirtti. Gök, “Meydana gelen maliyet artışlarının yanı sıra süreçte işinden ayrılan 2 milyon çalışanın sektöre geri dönmemesi sebebiyle yaşanan kalifiye çalışan sorunu gün geçtikçe büyümektedir” değerlendirmesini yaptı.
Gök, önergesini şu gerekçelere dayandırdı:
“İŞ BAŞVURULARI DÜŞÜYOR: 2019 yılının son günlerinde Çin’de başlayan ve kısa süre içerisinde bütün dünyayı etkisine alan Covid-19 salgını süresince alınan önlemler süresince ülkemizde 18 aya yakın bir süre kapalı kalan yeme-içme sektörü büyük darbe almıştır. Sektörde meydana gelen maliyet artışlarının yanı sıra süreçte işinden ayrılan 2 milyon çalışanın sektöre geri dönmemesi sebebiyle yaşanan kalifiye çalışan sorunu gün geçtikçe büyümektedir. Yapılan araştırmalar sektördeki uzun çalışma saatleri sebebiyle iş başvurularının düştüğünü göstermekte, maliyet artışları sebebiyle çalışanlara teklif edilen düşük maaşlar sektörün cazibesini daha da azaltmaktadır
3 YIL SONRA SERVİS ELEMANI BULUNAMAYACAK: Uzun çalışma saatleri sebebiyle yeme-içme sektörüne başvuran adaylar eşit maaş almaları durumunda başka sektörleri tercih etmekte, işletmelerin önerdiği maaşlar ile çalışanların beklentisi arasındaki makas giderek açılmaktadır. Pandemi öncesinde müşteri bahşişleri ile ek gelir elde eden çalışanlar kısıtlamalar sonrasında bu gelirden mahrum kalmış, salgının gidişatının halen öngörülemez olması sebebiyle vakaların artması ve salgın kısıtlamalarının tekrar uygulanmaya başlaması ihtimali nedeniyle yeme-içme sektörü cazibesini yitirmiştir. Salgın süresince işinden ayrılan sektör çalışanlarının yüzde 20’sinin geri dönmemesi ile ortaya çıkan istihdam krizi yeni çalışanların sektöre kazandırılamamasıyla daha da derinleşmektedir. Salgın kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından ortaya çıkan iş yoğunluğunu hali hazırdaki çalışan mevcudu ile kaldıramadıklarını ifade eden sektör temsilcileri 3 yıl sonra servis elemanı bulamayacaklarını öngörmektedirler.
GASTRONOMİ MEZUNLARI İŞ BULAMIYOR: Dünya genelinde en çok gastronomi bölümü mezunu veren ülkelerden birisi olmamıza rağmen eğitimli gençlerimiz sektörde iş bulmakta zorlanmaktadırlar. Sektör temsilcileri üniversitelerde verilen gastronomi eğitiminin öğrencileri iş hayatına hazırlamadığını ifade etmekte, gastronomi eğitim müfredatının ihtiyaçlara uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini savunmaktadırlar. Akademi ve sektör iş birliği ile hazırlanacak eğitim programlarının daha donanımlı mezunlar yetiştirilmesinde etkili olacağı beklenmekte, gastronomi eğitiminin günümüz koşullarına uygun hale getirilmesiyle mezunlara iş garantisi verilebileceği, yeme-içme sektörünün kalitesinin donanımlı çalışanlar ile yükseltilebileceği düşünülmektedir.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.