CHP’Lİ AKIN: “DÖNÜŞÜME, İNSAN VE ÇEVRE ODAKLI BAKILMALIDIR”

CHP’Lİ AKIN: “DÖNÜŞÜME, İNSAN VE ÇEVRE ODAKLI BAKILMALIDIR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, kentsel dönüşüme ilişkin CHP politikalarını anlattı. Akın, “Dönüşüme; rant odaklı değil, insan ve çevre odaklı bakılmalıdır. Esas olan...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, kentsel dönüşüme ilişkin CHP politikalarını anlattı. Akın, “Dönüşüme; rant odaklı değil, insan ve çevre odaklı bakılmalıdır. Esas olan yerinde dönüşümdür. Temel ilkeler şeffaflık, uzlaşı ve adalet olmalıdır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Afyonkarahisar’da kentsel dönüşüm konusunda CHP’nin ilkelerini vatandaşlara anlattı. Afyonkarahisar İl Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm” etkinliğine katılan CHP’li Akın, Afyonkarahisar’daki kentsel dönüşümün İstanbul’daki Sulukule örneği gibi başlayarak Fikirtepe gibi bitebileceğini söyledi. CHP’li Akın, şöyle konuştu:

“HALKIN UZLAŞMA İLE SÜRECE DAHİL OLACAĞI ALTERNATİF BİR SİSTEM ORTAYA KOYMAK GEREKİYOR”

“Sulukule’de vatandaşların sosyal konumlarını yerlerini değiştirmek için bir çalışma yaptılar. Fikirtepe’nin geldiği konum da ortada. İktidarımızda vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla kendi evlerinde, kendi memleketlerinde, kendi yuvalarında ayrılmadan onların içinde olduğu programla çözümlenmesi gerekiyor. Buna da Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm deniliyor; diğerine ise rantsal dönüşüm deniliyor. Genel Başkanımızın talimatıyla Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm Programı hazırladık. Bu programda akademisyenler ve bölgede sıkıntı yaşayanlarla bir araya geliyoruz. Bunu yaparken de halkın uzlaşma ile sürece dahil olacağı ve hiçbir paydaşın mağdur edilmeyeceği alternatif bir sistem ortaya koymak gerekiyor. Bunun adı yaşanabilir kentsel dönüşümdür.

“RANT ODAKLI DEĞİL, İNSAN VE ÇEVRE ODAKLI BAKILMALIDIR”

İzmir’de depremin ardından bir çalıştay düzenlediklerini anlatan Akın, çalıştayın ardından 3 bin 520 konutun temelinin vatandaşın tam mutabakatı alınarak atıldığını ifade etti. Akın, şunları söyledi:

“Çalıştayda ilkeler belirledik. Bunları kısaca anlatıyım: Dönüşüme; rant odaklı değil, insan ve çevre odaklı bakılmalıdır. Esas olan yerinde dönüşümdür. Temel ilkeler şeffaflık, uzlaşı ve adalet olmalıdır. Merkezi yönetim ve yerel yönetim iş birliğinin sağlanacağı, mülkiyet hakkının ihlal edilmeyeceği ve uygulamada karşılaşılan aksaklıkların giderildiği bir kentsel dönüşüm yasası hazırlanmalıdır. Kentsel dönüşümün planlanması, uygulanması ve her aşamasında ilgili meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin, bilim insanlarının ve dönüşüm bölgesinde yaşayan yurttaşların aktif katılımı sağlanmalı, denetim kanalları açık tutulmalıdır. Yaşanabilir Kentsel Dönüşümün deprem, sel, iklim değişikliği ve diğer afet risklerine karşı kentsel dayanıklılığı arttırmanın yanında, konut dışı dönüşümle iyi bir çevrede yaşama anlamına geldiği unutulmamalıdır.

Doğaya ve tarihe saygılı bir kentsel dönüşüm hedeflenmelidir. Dezavantajlı gruplar ve engelli yurttaşlar kentsel dönüşüm sürecinde öncelenmelidir. Kentsel dönüşüm, kentin kimliğini ve zaman içinde oluşan toplumsal ilişkileri yok etmemelidir. Kamu yönetimi her aşamada garantör olmalı ve yurttaşlar sadece yönetimle muhatap edilmelidir. Eğitime, sağlığa, kültüre ve spora yönelik yapılardan taviz verilmemelidir. Bizim ilkelerimiz bunlar. Bu ilkeler kapsamında çalışmalar yapıyoruz.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.