CHP'Lİ AYDOĞAN'DAN "MÜLTECİLER GÜNÜ" MESAJI: "İKTİDAR BU İNSANLIK SORUNUNA DA KAYITSIZ KALDI"

CHP'Lİ AYDOĞAN'DAN "MÜLTECİLER GÜNÜ" MESAJI: "İKTİDAR BU İNSANLIK SORUNUNA DA KAYITSIZ KALDI"

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde, Türkiye’deki mültecilerin durumuna dikkat çekti. Aydoğan, iktidarın bu insanlık sorununa da kayıtsız kalmayı...

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde, Türkiye’deki mültecilerin durumuna dikkat çekti. Aydoğan, iktidarın bu insanlık sorununa da kayıtsız kalmayı tercih ettiğini belirterek “Meclis bu konuda derhal harekete geçmeli” dedi.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de mültecilerin hak ihlallerine maruz kaldığını anlatan CHP'li Aydoğan, “İnsan kalabilmenin yolu, birlikte yaşayabilme kültürü için çabalamakla ve bunu sağlamakla mümkün olabilir. Yanı başımızda yaşanan hak ihlallerine kayıtsız kalmak bizim insanlığımızı sorgulatır bir davranış olur” dedi.

Aydoğan'ın yazılı açıklamasışöyle:

“UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği), BM Mülteci Örgütü’nün 30 Nisan 2021 itibariyle Türkiye’nin, uluslararası koruma ihtiyacı içinde olan 4 milyon kişiye ev sahipliği yaptığını söylüyor. Rapora göre geçici koruma altında yaklaşık 3,6 milyon Suriyeli, diğer uyruklardan 320 bine yakın uluslararası koruma başvuru ve statü sahibi bulunuyor. Suriyelilerin yüzde 98’inden fazlası 81 ilde ev sahibi toplumla bir arada yaşamakta, yüzde 1,6’sı ise GİGM (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü) yönetimindeki 7 Geçici Barınma Merkezi’nde kalmaktadır. Bin 530 şartlı mülteci ve geçici koruma statü sahibi kişi, 2021’de yedi yerleştirme ülkesine yerleştirilmek üzere ülkeden ayrılmıştır. Bu kişilerin yüzde 78’ini Suriyeliler oluşturmaktadır.

"İKTİDAR BU İNSANLIK SORUNUNA DA KAYITSIZ KALMAYI TERCİH EDİYOR"

Resmi olarak ‘mülteci’ statüsü alamamış insanlar bugün ülkemizde yaşam mücadelesi veriyorlar. Bu konu üzerinde Meclis’in çalışmalar yürütmesi ve sorunların çözümü için yasal düzenlemeler sundum. İlgili bakanlıklara, özellikle pandemi sürecinde sağlık hakkı kapsamında mülteci, sığınmacı, göçmenler hakkında gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediğini sordum. Fakat ne yazık ki iktidar bu insanlık sorununa da kayıtsız kalmayı tercih ediyor. Bugün ülkemizde yaşanan bu hak ihlalleri birçok alanda sorunları beraberinde getiriyor. Tekstil atölyelerinde, inşaatlarda, küçük sanayi tesislerinde sosyal haklarından mahrum şekilde düşük ücretlere çalıştırılan mülteciler, okul çağında olup çalıştırılan Suriyeli çocuk işçiler, erken yaşta evlilikler, ikinci veya üçüncü eş olarak satılan kız çocukları gibi birçok insanlık suçu sürekli işlenmeye devam ediyor. Bu sorunların incelenmesi ve çözüme erişmesi konusunda verdiğimiz araştırma önergeleri var. Meclis bu konuda harekete geçmeli.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.