CHP'Lİ BARUT: HAYVANLARI KORUMA DEĞİL HAYVAN HAKLARI YASASI OLSUN

CHP'Lİ BARUT: HAYVANLARI KORUMA DEĞİL HAYVAN HAKLARI YASASI OLSUN

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasınıöngören yasa teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülmeye devam ediyor. Komisyonun CHP’li üyesi Adana Milletvekili...

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasınıöngören yasa teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülmeye devam ediyor. Komisyonun CHP’li üyesi Adana Milletvekili Ayhan Barut, yasa teklifinin mevcut haliyle yetersiz olduğunu vurguladı ve teklifin isminin ’Hayvan Hakları Yasası’ olarak değiştirilmesini istedi.

Hayvan Hakları Kanunu ve ona bağlı olarak Türk Ceza Kanunu’nda hayvanlar lehine bazı değişiklikler öngören teklifin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşmeleri, bugün de tartışmalarla sürüyor.

Komisyon’da söz alan Ayhan Barut, yasanın özüne uygun etkin adımlar atılmasını talep etti ve doğadaki tüm canlıların yaşam haklarına sahip çıkılmasını istedi.

“ELİMİZİ VİCDANIMIZA KOYALIM”

Canlıların yaşam haklarını savunanların seslerine kulak verilmesi gerektiğini ifade eden Barut, şunları söyledi:

"Bilimi ve yaşamı savunanların taleplerine ne hikmetse kimse kulak asmaz; gerekeni de yapmaz. Patisi ve ayakları kesilmiş canlarımız yüreklerimizi dağlar ama sonuçta kimse, aklıselimin çağrısına; ağacından böceğine, suyundan kuşuna, toprağından çiçeğine tüm yaşamı savunanların sesine kulak vermez. Hayvanlarla ilgili yasal düzenleme de buna benzer bir sürecin öyküsüdür aslında. Meseleye ne kadar yanlış baktığımızın bir diğer göstergesi de yasanın adında gizli. Teklifin bu haliyle bile "Yetmez ama evet" diyeceğimiz yanları var. Ama gerçekten yetmez, değerli arkadaşlar. Elimizi vicdanımıza götürelim; kamuoyunda yükselen sesi dinleyelim. Benzer acıları yaşamamak için can dostlarımızı ve yaşamı savunalım, koruyalım."

YASANIN ADI DEĞİŞMELİ

Hayvanlara yapılan kötü muamele ve verilen cezaların etkisiz kalması nedeniyle toplum vicdanının kanadığını belirten Barut, “Öyle bir yasal düzenleme yapmalıyız ki; savunmasız tüm canlıların doğasından kaynaklanan yaşamsal, bedensel ve özgürlük haklarını koruyarak teminat altına alabilmeliyiz. Yaşanan acı olaylardan sonra adım atmak, kamuoyu oluşmasını beklemek yerine hukuki güvence sağlamalıyız. Bu ilk adımı, yasanın adındaki ‘koruma’ ifadesini kaldırıp ‘hayvan hakları’ ifadesinin eklenmesiyle atabiliriz” diye konuştu.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.