CHP'Lİ BARUT: "TARIM BİTİRİLMİŞ, İKTİDAR KILINI KIPIRDATMIYOR"

CHP'Lİ BARUT: "TARIM BİTİRİLMİŞ, İKTİDAR KILINI KIPIRDATMIYOR"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, gübre fiyatlarındaki fahiş artışın dövizdeki yükselişle birlikte üreticiler için çileye döndüğünü belirterek, “Ülke...

ALİ GÜRELİ

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, gübre fiyatlarındaki fahiş artışın dövizdeki yükselişle birlikte üreticiler için çileye döndüğünü belirterek, “Ülke ekonomisi çökmüş, tarım bitirilmiş. Ama iş başındaki iktidar kılını kıpırdatmıyor. Bu yangını da söndürmek için hiçbir adım atmıyorlar” dedi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi ve CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana'da zirai ilaç ve gübre satışı yapılan bir işletmeye ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi.

Ülke ekonomisinin çöktüğünü, tarımın bitirildiğini söyleyen Barut, şunları söyledi:

“Ülke ekonomisi çökmüş, tarım bitirilmiş. Ama iş başındaki iktidar kılını kıpırdatmıyor. Bu yangını da söndürmek için hiçbir adım atmıyorlar. Bunların tuzu kuru. Olan gariban çiftçiye ve pahalıya tüketen yurttaşlarımıza, vatandaşlarımıza oluyor. Tarımsal üretimin şu anda en büyük sorunlarının başında fahiş oranda artan girdi maliyetleri geliyor. Zirai ilaçtan tohuma, mazottan gübreye, tüm maliyetlerde inanılmaz artışlar var. Bu durum ise çiftçiyi ve tüketiciyi çok mağdur ediyor.”

Tarımda verim ve kalite için gübre kullanımının çok önemli olduğunu vurgulayan Barut, şunları söyledi:

"Ama gübre fiyatlarındaki bu fahiş artışlar, çiftçiyi çok büyük bir şekilde mağdur ediyor. Kara kara düşünen çiftçi, bir türlü derdine çare bulamıyor. Türkiye'de ortalama olarak 5,5 milyon ton civarında gübre kullanılıyor. Neredeyse tamamı ithal olan gübredeki fahiş artış, çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor. Gübrede ithalata bağımlıyız maalesef. 2015-2021 yılları arasındaki dönemde gübre ve üretimine yönelik maddeler için yapılan ithalatın bugünkü parasal değerinin karşılığı yaklaşık 8 milyar dolardır.

Bu yılbaşında tonu bin 600 lira olan 20-20 (taban) gübresinin fiyatı daha geçen hafta 4 bin 100 liraydı. Dövizdeki artışla birlikte bu haftaki fiyatı 4 bin 250 lira oldu. Aynı dönemde tonu 2 bin lira olan DAP gübresinin geçen haftaki fiyatı 6 bin 650 lirayken yine dövizdeki artışla birlikte 6 bin 850 liraya yükselmiş durumda. Yine geçen sene tonu bin 800 lira olan üre gübresinin fiyatı daha geçen hafta 4 bin 500 lirayken bu hafta 5 bin 500 lirayı geçti. Gübre fiyatları durmuyor, gübre fiyatları sürekli artıyor. Adeta çiftçinin ocağına incir ağacı dikilmiş durumda. Tarımsal üretim ve çiftçi için yaşamsal önemdeki gübre kullanımı ve bu yangına çare bulmak gerekiyor. Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ve alternatif yöntemler geliştirilip gübredeki fahiş fiyatlara artık ‘dur’ demek gerekiyor."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.