AB DELEGASYONU BAŞKANI LANDRUT: KADINA VE ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE ETMEMİZ GEREKİYOR

AB DELEGASYONU BAŞKANI LANDRUT: KADINA VE ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE ETMEMİZ GEREKİYOR

Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin, “Aile içi şiddetin arttığını, azalmadığını...

Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin, “Aile içi şiddetin arttığını, azalmadığını görüyoruz. Aile içi şiddetle ve kadına, çocuğa yönelik şiddetle mücadele etmemiz gerekiyor. Temel meselemiz olmalı” dedi.

AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç’ıın ardından Parlamento Muhabirleri Derneği’ni de ziyaret etti. Landrut’u Parlamento Muhabirleri Başkanı Göksel Bozkurt karşıladı. Bozkurt, hem dernek hem dernek üyesi parlamento muhabirleri hakkında bilgi verdi, derneğin her zaman demokrasiden yana tavır aldığını belirtti.

Landrut, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

“Bu konuya ilişkin çok çeşitli yorumlar yapıldı. Baktığımızda yapılan açıklamaların hepsinde ortak bir vurgusu vardı. O da Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin duyulan endişeydi. Bu yaşadığımız dönemde yasaklar, COVİD-19’un beraberinde getirdiği zorlu dönemlere baktığımızda; aile içi şiddetin arttığını, azalmadığını görüyoruz. Aile içi şiddetle ve kadına, çocuğa yönelik şiddetle mücadele etmemiz gerekiyor. Temel meselemiz olmalı.” 

Avrupa Birliği’nin Türkiye hakkındaki raporu hakkında gelen soruya Landrut, şu yanıtını verdi:

“Raporun Avrupa Birliği’nin kendi iç tartışmalarıyla ilgili olarak, Avrupa Konseyi’nin pozisyonuna ilişkin kendi iç değerlendirmeleri açısından önemli bir katılım olduğunu düşünüyorum. Sonuç kısmında, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ne tür tedbirlerin alınması gerektiğinden bahsediyor. Mülteci ve göçmenlerle ilgili yürütülen iş birliğine dair, bu ilişkilerin devam etmesine dair… Üst düzey diyalog görüşmelerinin de yeniden başlatılmasına ilişkin görüşler yer alıyor. Raporda ilerlemenin yavaş yavaş, adım adım ve artarak devam etmesine ilişkin ifadeler var. Yine henüz karşılanmamış beklentilere ilişkin alınması gereken tedbirler, buna dair olarak masa üzerinde bulunması gereken tedbirler de yer alıyor. Bu noktadan sonra devlet ve hükümet başkanlarının alacağı kararlara dayalı olacak, bundan sonraki ilerlemenin nasıl olacağı. Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri için bundan sonra atılması gereken adımların ne olacağı toplantıda belli olacak. Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek için ne tür pozisyon alması gerektiğini de sağlayacak. Bu tartışmaların sonuçlarını ben yorumlayamam. Bu son hafta içindeki gelişmelerin de bu tür görüşmeleri ne kadar etkiledi göreceğiz.”

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uymadığı yönündeki soruya Landrut, "Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi üyelerinden bir tanesi. Üyelerden farklı kurumların kararlarına saygı duymalarını bekler. Anayasa Mahkemesi de bunlardan bir tanesidir. Bu beklentisini farklı vesilelerle dile getirmiştir hâlâ bu beklenti devam etmektedir” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.