CHP’Lİ ERDAN KILIÇ: "İLK ALTI AYDA 564 BİN İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURUSUNDAN 162 BİNİ KABUL EDİLDİ"
TBMM Başkanlık Divanı Katip üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde,...
TBMM Başkanlık Divanı Katip üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, işten çıkarma yasağının 30 Haziran’da sona erdiğine dikkat çekerek; “Yasaklara rağmen 2021 senesinin ilk altı ayında 564 bin kişi işini kaybetti, işsizlik ödeneğine başvuran 564 bin kişiden sadece 162 bininin işsizlik ödeneği başvurusu kabul edildi” açıklamasını yaptı.
Pandemi tedbirleri kapsamında uygulanan işten çıkarma yasağı 30 Haziran’da sona erdi. TBMM Başkanlık Divanı Katip üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, işsizlik ödeneği için yapılan başvurularla ilgili verileri sıraladı.
"BÜYÜK İŞSİZLİK DALGASI YAKLAŞIYOR"
“İktidar tarafından uygulanan yanlış ekonomi politikalarının yeni işsizler ordusu meydana getirdiğini” belirten Erdan Kılıç; “Yasaklara rağmen 2021 senesinin ilk altı ayında 564 bin kişi işini kaybetti, işsizlik ödeneğine başvuran 564 bin kişiden sadece 162 bininin işsizlik ödeneği başvurusu kabul edildi. Bu rakam öyle azımsanacak, istatistiklerde öyle sağa sola yedirilebilecek bir rakam değildir. Bu rakam daha büyük işsizlik dalgasının bize yaklaştığını gösteren çok önemli bir veridir” değerlendirmesini yaptı.
Genç işsizlik oranının yüzde 30’un üzerinde olduğunu belirten Sevda Erdan Kılıç, şu açıklamaları yaptı:
“Yeni işsizlik dalgasıyla birlikte, yoksulluğu daha da derinleştirecek, zaten iş bulmanın zor olduğu ülkemizde bu durum daha da içinden çıkılamaz bir hal alacaktır. Bu durum kendiliğinden oluşmadı, AKP iktidarlarının yanlış ekonomi politikalarının sonucu olarak oluştu. Devlet kadrolarında liyakatin değil sadakatin esas alınması, eğitim sisteminin yetersiz olması, kurumların içinin boşaltılması, ekonomik yetersizlikten atama bekleyen boş kadroların varlığı ve üretim yerine tüketimin esas alınarak fabrikaların özelleştirilmesi ülkemizde işsizler ordusu yaratan ana aktörlerdir.
Patronlar Kod-29 fırsatçılığı ile emekçinin hem geçmişini hem de çocuklarının geleceğini çaldı. İşten çıkarmaların yasak olduğu salgın döneminde dahi patronlar boş durmayarak ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadıkları’ iddiasıyla Kod-29’u gerekçe göstererek işten çıkartmalara devam etti. Kimi sendikalı olduğu için kimi patronların istediği sendikaya üye olmadığı için Kod-29 fırsatçılığıyla işinden, emeğinden oldu. Üstelik bu şartlarda işten çıkarılan emekçi ne kıdem tazminatı ne de işsizlik ödeneği alabildi. Salgının etkisiyle iyice yoksullaşan emekçi hem geçmişini hem de çocuklarının geleceğini kaybetmiş oldu. AKP iktidarı ise bu mağduriyeti giderecek gerçekçi bir adım atmayarak, emekçiyi yoksulluğa ve açlığa terk etti.”
İŞTEN ÇIKARMA YASAĞININ UZATILMASI ÇAĞRISI
Kılıç, İŞKUR verilerine göre Mayıs 2021 itibariyle kısa çalışma ödeneğinden faydalanan işçi sayısının 1 milyon 176 bin 817, işten çıkarma yasağı kapsamında ücretsiz izinde olan işçi sayısının ise 996 bin 727 olduğunu aktardı.
Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı kapsamındaki 2 milyon 173 bin 544 kişinin işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna işaret eden Sevda Erdan Kılıç, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ücretsiz izin sürecinde sigorta primleri yatırılmayan işçiler, önceki dönem 600 gün prim şartı nedeniyle işten çıkarılırsa işsizlik maaşı da alamayabilir. Yoksulluğu daha da derinleştirecek, emekçiyi mağdur edecek bu uygulamalardan bir an önce vazgeçilmelidir. Salgın halen bitmemiş ve son zamanlarda tekrar artış trendine girmiştir. İşten çıkarma yasağı da uzatılarak etkin bir şekilde uygulanmalı, emekçinin mağduriyetinin önüne geçilmelidir.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.