CHP'Lİ KARABIYIK: “EĞİTİM SİSTEMİ VAKIFLARA TERK EDİLDİ, HER TÜRLÜ GİRİŞİM GELECEK NESİLLERİ İDEOLOJİK OLARAK ŞEKİLLENDİRME HEDEFİYLE YAPILDI”

CHP'Lİ KARABIYIK: “EĞİTİM SİSTEMİ VAKIFLARA TERK EDİLDİ, HER TÜRLÜ GİRİŞİM GELECEK NESİLLERİ İDEOLOJİK OLARAK ŞEKİLLENDİRME HEDEFİYLE YAPILDI”

CHP Genel Başkan Yardımcı Lale Karabıyık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Millî Eğitim Bakanlığı bütçesi ile ilgili; “Gelecek nesilleri...

CHP Genel Başkan Yardımcı Lale Karabıyık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Millî Eğitim Bakanlığı bütçesi ile ilgili; “Gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirme hedefi her şeyin önüne geçti. Eğitim sistemi vakıflara terk edildi. Her türlü girişim, gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirme hedefiyle yapıldı” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, eğitime ayrılan bütçenin bir ülkenin eğitim verdiği önemi gösterdiğini vurguladı. Karabıyık, "Özellikle de öğrenci başına düşen eğitim harcamaları, eğitim bütçesinin ulusal gelire oranı son derece önemli" dedi. 

"FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNİ DAHA DA BÜYÜTÜYOR"

Karabıyık, Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinin bir dönem artış gösterdiğini, son yıllarda azaldığını gördüklerini söyledi. Karabıyık, şunları söyledi:

“Bütçenin yetersiz olması, Millî Eğitim Bakanlığı'nın sorumluluklarını yerine getirememesine de neden oluyor. Ayrıca Mili Eğitim Bakanlığı bütçesinin, merkezi yönetim bütçesi içerisindeki payın sürekli azalıyor olması bu defa vatandaşların harcamalarının artmasına sebep oluyor. Bu da yoksulluğun olduğu yerlerde eğitime erişimdeki eşitsizlikleri derinleştiriyor ve fırsat eşitsizliğini daha da büyütüyor."

"DAHA FAZLA DERSLİK İHTİYACI DEMEK"

Öğrenci sayısı ile derslik kapasitesinin yeterli olmadığına değinen CHP’li Karabıyık, şöyle konuştu:

"Bir taraftan 4+4+4 sisteminin, takdir edersiniz ki daha çok öğrenci getirdiğini biliyoruz yani 200 binin üstünde öğrenci sayısı, geçen yıl arttı. Bu daha fazla derslik ihtiyacı demek. Okul öncesi eğitimi zorunlu hâle getireceksiniz. Bu daha fazla derslik ihtiyacı demek. Üstüne pandemi…

Bir de bu arada tadilat gören okullar var. Biz bakıyoruz, inceliyoruz; öğrenciler, öğretmenler ya da okul müdürü diyor ki, ‘Şimdi, biz tadilat bitene kadar onların okuluna misafiriz, sonra da onlar bizim okula misafir olacaklar.’ Hani Bursa'da bile 32 tane var, bu kadar elzem bir durumda derslik yapılamadı. İktidarınız döneminde en az yılda 11 bin derslik yapılmış, 21 bine çıktığı dönemler var. Son 2-3 yılda bağış gelmeden yok." 

"EĞİTİM SİSTEMİ BİR YIĞIN VAKIFLARA TERK EDİLDİ"

Karabıyık, eğitim sistemine ilişkin, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Eğitim sistemi iktidarınız döneminde maalesef sürekli eleştirdiğim bir noktada yürüdü. O da gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirme hedefi ve bu hedef her şeyin önüne geçti. Öğrencilerin, gençlerin maksimum yararının önüne geçti. İyi bir eğitim sisteminin önüne geçti. İleride ekonominin iyileşmesi için daha iyi mesleki eğitimin, her şeyin önüne geçti. Eğitim sistemi vakıflara terk edildi. Her türlü girişim, gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirme hedefiyle yapıldı.”

"25-34 YAŞ ARALIĞINDAKİ GENÇ YETİŞKİNLERİN YÜZDE 41'İ ORTAÖĞRETİM MEZUNU BİLE DEĞİL"

Okullaşma oranı üzerine Karabıyık, şu açıklamaları yaptı:

“Son olarak önemli bir verim daha var, çok veri var ama Türkiye'de 25- 34 yaş aralığındaki genç yetişkinlerin yüzde 41’i ortaöğretim mezunu bile değil. Bunun OECD ortalaması ise yüzde 15; çok daha düşük, daha iyi bir veri. Bu da olumlu değil tabii ki. Bu arada hatırlatmak isterim zorunlu eğitimde olması gereken çocukların, okul dışında kalma nedenlerinin ve salgının kız çocuklarının okullaşma oranlarına etkisinin araştırılması hususunda verdiğimiz Meclis araştırması önergesinin vakit kaybetmeden görüşülmesi ve bu konunun araştırılmasının gerekliliğini bir kez daha altını çizmek isterim.”

"2 BİN 511 ATAMA BEKLEYEN ENGELLİ ÖĞRETMEN VAR"

CHP’li Karabıyık, atama bekleyen engelli öğretmenler ile ilgili olarak da “Onların sorunlarını da çözmemiz gerekiyor. Söz verdiniz engelli öğretmenlere "3 Aralık’ta 750 engelli öğretmen ataması yapacağız’ diye ama 2 bin 511 atama bekleyen öğretmen var” dedi. 

"DÜNYADA 175 ÜLKE İÇİNDE 170'İNCİ SIRADAYIZ"

Üniversitelerde akademik özgürlüğün “kötü durumda” olduğunu söyleyen Karabıyık, "Dünya sıralamasında 175 ülke içinde 170'inci sıradayız. Buna üzülmemiz gerekiyor. Sorun olarak görmemiz lazım. Akademisyenler korkuyor, aidiyet duygusu kalmadı. "Ne kadar yayın yaparsam yapayım onlardan olanların kadrosu olur benim olmaz şeklinde bir korku neden yayıldı?" sorusunu yöneltti.

"CEMAATLER ÜNİVERSİTELERDE YAYILDI"

Karabıyık, ayrıca; "Cemaatler üniversitelerde yayıldı. Bir rektörlük sorunu var. Boğaziçi konusuna girmiyorum, iki saat çıkamayız oradan. O ayrı bir konu, genelde rektörlük sorunu var, bunu masaya yatırmak lazım" dedi. 

 

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.