CHP'LİÇAKIRÖZER'DEN TV'LERDEKİİLAN DAĞILIMINA TEPKİ: "ASLAN PAYI ÜÇ KURULUŞA GİTMİŞ. TELE1, KRT, FOX, SIFIR"

CHP'LİÇAKIRÖZER'DEN TV'LERDEKİİLAN DAĞILIMINA TEPKİ: "ASLAN PAYI ÜÇ KURULUŞA GİTMİŞ. TELE1, KRT, FOX, SIFIR"

İYİ Parti, TBMM'de Türk basınında yaşanan sorunların araştırılması için önerge verdi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kamu kaynaklarının...

İYİ Parti, TBMM'de Türk basınında yaşanan sorunların araştırılması için önerge verdi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kamu kaynaklarının televizyonlara ilan dağılımına dikkat çekerek, "Onlarca kamu kurumu bu yıl televizyonlara dört milyon üç yüz bin saniye reklam vermişler. Halk TV? Sıfır. FOX? Sıfır. KRT? Sıfır. Tele1? Sıfır. TV5? Sıfır. Bu tabloyu sorgulamalıyız" dedi. 

İYİ Parti, "yerel basın başta olmak üzere Türk basınında yaşanan sorunların araştırılarak çözüm yollarının tespit edilmesi, basın-yayın organlarının bağımsız ve tarafsızlığının sağlanması için yapılması gereken düzenlemelerin belirlenmesine” ilişkin araştırma komisyonu kurulması için dün TBMM’de önerge verdi.

Önerge ile ilgili olarak CHP grubu adına konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, şunları söyledi:

"ANADOLU'DA BİRÇOK GAZETE VE TELEVİZYON KAPANACAK: Cumhuriyet Halk Partimiz basın özgürlüğünü, halkın haber alma hakkının korunmasını demokrasimizin olmazsa olmazı sayar. İşte, bu nedenle İYİ Parti'nin verdiği önerge hem zaruri hem de zamanlıdır, kabul oyu vereceğimizi baştan ifade etmek isterim. Hafta sonu Marmaris Belediyemizin ev sahipliğinde "Anadolu Buluşması" adı altında Türkiye'nin 81 ilinden 300 yerel gazeteci bir araya geldi. 10'a yakın basın meslek örgütü bu zengin tartışma ortamına katkı sağladı. Tam iki gün yerel ve yaygın basının, basın emekçilerimizin sorunlarını onlarla birlikte tek tek saptadık. Son yıllarda 12 bin gazeteci yargılandı, özgürlükleri çalındı, yüzlercesi hakkında soruşturmalar sürmekte. RTÜK ve Basın İlan Kurumu, gerçekleri yazan gazete ve televizyonları susturma organına dönüştü. Basın kartlarımız dahi sarayın şantaj aletine dönüştürüldü. Anadolu basını bitme noktasında, 1.800'lerde olan yerel gazete sayısı 900'lere indi, 100 olan yerel televizyon sayısı 50'ye indi. Bakın, dolar 9.50'yi gördü. Bu ne demek? Matbaa, kâğıt, boya, uydu gideri demek, Anadolu'da birçok gazete ve televizyon kapanacak demek. Yine, bu kurumlarda işini, aşını sağlayan basın emekçilerimiz işsiz kalacak. Son iki yılda 1.500 gazeteci işsiz kaldı, basın sektöründe işsizlik oranı yüzde 30. Hâl böyleyken yerel basın şimdi bir de sarayın tasarruf genelgesinin mağduru. Merkezî kamu kurumları ve belediyeler bu genelgeye dayanarak aboneliklerini, ilanlarını kestiler. Bir yanda toplam 100 bin olan araç sayısına bu yıl 3.000 lüks araç daha eklenecek, diğer tarafta tasarruf diye 1 liralık, 2 liralık Anadolu gazetelerine el atılacak.

BU TABLOYU SORGULAMALIYIZ: Bugün sizinle bazı veriler paylaşacağım: Türkiye'de tasarruf genelgesinin yürürlükte olduğu bu yılın ilk dokuz ayında 83 milyonun vergilerinden kamu kaynakları nasıl harcanmış onu göstereceğim. Aralarında Turkcell, TELEKOM, ÇAYKUR, THY, Emlak Konut, TOKİ ve kamu bankalarının olduğu onlarca kamu kurumu bu yıl televizyonlara dört milyon üç yüz bin saniye reklam vermişler. Aslan payı 3 kuruluşa gitmiş, yüzde 15 almış her biri, Akit TV beş yüz seksen bin saniye, 24 TV altı yüz elli bin saniye, A Haber altı yüz yetmiş bin saniye, TGRT yüz yetmiş bin, TVNET üç yüz elli bin, Ülke TV üç yüz elli bin yine A Haber'e bağlı A Para üç yüz bin, İngilizce A News ise yüz kırk bin saniye reklam satmış kamu kurumlarına. En az alanlar CNN Türk, NTV, Habertürk. Peki ya Halk TV? Sıfır. FOX? Sıfır. KRT? Sıfır. Tele1? Sıfır. TV5? Sıfır. İşte bu tabloyu sorgulamalıyız.

TÜRKİYE'DE YANLIŞ GİDİŞE DUR DEMENİN İLK DURAĞI BASINIMIZI ÖZGÜRLEŞTİRMEKTEN GEÇER: Bir yanda iktidar yanlısı basına kamu kaynakları adaletsizce pompalanırken diğer yanda Anadolu'da gazeteler, televizyonlar yaşam savaşı vermekte. Tabii ki, gazetelerin yaşaması için kamu kaynağına ihtiyaç var ama halkın vergilerinden toplanan bu kaynakların hem ulusal hem de yerel bazda adaletli dağıtılması devletin temel sorumluluğudur. Çalıştay sonuç bildirgesinde, 300 gazeteci bize ödevimizi sıraladı: Bir an önce internet medyasını da içerecek bir yerel medya destek yasasıçıkarılmalıdır. Basın İlan Kurumu yeniden yapılandırılmalı, yerel basına destek arttırılmalıdır. RTÜK ekran komiserliğinden çıkarılmalı, gelirlerinden artarak Hazineye gelir kaydedilen bölümü yerel televizyonlara, radyolara aktarılmalıdır. Ulusal ve yerel yayıncıların lisans bedelinin aynı olması uygulaması terk edilmelidir. Türkiye'de yanlış gidişe dur demenin ilk durağı basınımızıözgürleştirmekten geçer. Basın özgürlüğü 83 milyonun özgürlüğü demektir ve Türkiye'de gazeteciler kamu yararını korumak için her türlü baskıya, sansüre, yasağa karşın görevlerini bundan sonra da yapmaya devam edecektir."

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, İYİ Parti'nin Türk basınında yaşanan sorunların araştırılmasıönergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.