CHP’LİÖZDEMİR: TÜRKİYE TRANSİT ÜLKE OLMAKTAN ÇIKARKEN DIŞİŞLERİ NE YAPIYOR?

CHP’LİÖZDEMİR: TÜRKİYE TRANSİT ÜLKE OLMAKTAN ÇIKARKEN DIŞİŞLERİ NE YAPIYOR?

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na “Milyonlarca Suriyeli göçmenin ardından siyasi iktidarın öngörüsüz politikaları nedeniyle düzensiz...

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na “Milyonlarca Suriyeli göçmenin ardından siyasi iktidarın öngörüsüz politikaları nedeniyle düzensiz Afgan göçü dalgasıyla birlikte var olan sorunlar yeni bir boyut kazanırken Dışişleri Bakanlığının bir yaklaşımının olup olmadığını” sordu.

CHP İstanbul Milletvekili ve Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu üyesi Sibel Özdemir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önerge ile “Resmi aday ülkesi olduğumuz AB ile üyelik müzakerelerinin ana gündem konusunun özellikle 2015 yılından itibaren düzensiz göç ve göçmenlerin oluşturmaktadır. Bu durum üyelik sürecine ciddi zararlar vermiştir” değerlendirmesi yaptı.

Düzensiz göç konusunda Türkiye ile AB arasındaki iş birliğinin temelini oluşturan 2016 tarihli 18 Mart Mutabakatı ile AB ülkelerine olan düzensiz göçün hızla düştüğünü ifade eden Özdemir, “Türkiye’ye yüklenen ekonomik ve sosyal külfet her anlamda arttı.  Siyasi iktidarın öngörüsüz ve ülke çıkarlarınıöncellemeyen politikaları nedeniyle ülkemiz bugün bir transit ülke olmaktan çıkıp beş buçuk milyon düzensiz göçmen ve sığınmacıya ev sahipliği yapan bir ülke oldu. Siyasi iktidar ve Dışişleri Bakanlığı düzensiz göç konusunda AB’nin verdiği sözleri yerine getirmesini bugüne kadar sağlayamadı” dedi.

Önergede Bakan Çavuşoğlu’na şu sorular yöneltildi:

“- Son yapılan Brüksel Zirvesi’nde Afganistan konusu gündeme gelmiş midir? Görüşmeler resmî tutanaklarda yer almış mıdır? Görüşmelere Dışişleri Bakanlığını temsilen kim veya kimler katılmıştır?

- AB üst düzey kurumsal temsilcilerinin açıklamalarında ülkemize Afganistan’dan gelecek göç akımında sınır ülke olmamamıza karşılık sorumluluk yükleyen açıklamalar yapılmıştır. Bu açıklamalar sonrasında Bakanlığın ve AB Başkanlığının, AB’li yetkililer ile bir teması olmuş mudur? Oldu ise hangi konular gündeme gelmiş ve ülkemiz açısından herhangi bir olumlu karar alınmış mıdır?

- Bakanlığınızın Afganistan’dan ülkemize yönelik devam etmekte olan düzensiz göç sürecini yönetme konusundaki yaklaşımı nedir?

- 18 Mart Mutabakatı’ndan doğan sorumluluklarını tam olarak yerine getirmeyen AB tarafı ile nasıl bir anlaşma süreci yürütülmekte veya öngörülmektedir? Türkiye’nin bu anlaşmadan temel beklentisi ve önceliği nedir?

- Düzensiz göçmenlerin dış politikada ‘pozitif gündem’ olarak araçsallaştırıldığı yönündeki iddiaları Bakanlık olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.