CHP'LİŞEVKİN, ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YABANCI ÖĞRENCİLERE TANINAN AYRICALIKLARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, üniversiteye girişte başta Suriyeliler olmak üzere yabancıöğrencilere tanınan ayrıcalıkların araştırılması için TBMM’ye önerge verdi. “Türkiye...
CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, üniversiteye girişte başta Suriyeliler olmak üzere yabancıöğrencilere tanınan ayrıcalıkların araştırılması için TBMM’ye önerge verdi. “Türkiye yabancıöğrenci cenneti” diyen Şevkin, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a da “Türkiye’deki üniversitelerde okuyan Suriyeli öğrencilere sınavsız veya diplomasız geçiş hakkı tanındığı doğru mudur” diye sordu.
Müzeyyen Şevkin, TBMM’ye verdiği araştırma önergesinde; okudukları liselerde yüksek puan alan, TÜBİTAK projelerinde başarılı olan, yurtdışında okuyup yüksek puanlarla ülkelerine dönen birçok Türk öğrencinin, bir yüksek öğretim programına dahil olmak için yabancı uyruklu ve özellikle Suriyeli öğrenciler arasına sıkışıp kaldığını vurguladı. Şevkin, “Öyle ki; sadece Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne 2020 yılında 39 Suriyeli öğrenciye karşılık sadece 5 Türk öğrenci kayıt yaptırabilmiştir. Fakülteye aynı yıl kayıt yaptıran 60 öğrenciden 55’inin, çeşitli yabancı uyruğa mensup öğrenciler olduğu anlaşılmıştır” bilgisini verdi.
Tüm üniversitelerin aldıkları yabancı uyruklu öğrenciler listesinde, Suriyeli öğrencilerin ilk sırada görüldüğünü kaydeden Şevkin; özellikle tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk fakültelerinde Suriyeli öğrenci yoğunluğunun göze çarptığını belirtti.
“YABANCI ÖĞRENCİ KRİTERLERİ AÇIKLANSIN”
Yabancıöğrencilerin hangi kriterlerle üniversitelere yerleştiğinin net olarak açıklanması gerektiğini ifade eden Müzeyyen Şevkin, “Halbuki Türk öğrenciler, bu fakültelere çok yüksek puanlarla girebilmektedir. Örneğin Suriye bakaloryasından (olgunluk sınavı) yeterli puanları alanlar, Türkiye’de başta tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk ve mühendislik fakültelerine girebilmektedir. Bu durum, Türkiye’deki öğrenciler arasında büyük tedirginlik yaratmaktadır” değerlendirmesini yaptı.
Şevkin; Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne 2020 yılında yerleşen öğrencilerden 10’unun Suriye, 16’sının İran, 1’inin ABD, 1’inin Azerbaycan uyruklu olduğunu; üniversiteye yerleşen Türk öğrenci sayısının ise 2’de kaldığı bilgisini verdi. Şevkin, aynı yıl aynıüniversitenin eczacılık fakültesine yerleşen Suriyeli sayısının 6, İranlı sayısının 2, Iraklı sayısının 1 ve Türk öğrenci sayısının da sadece 1 olduğunu vurguladı. Müzeyyen Şevkin, “Aynıüniversitenin hukuk fakültesine giren 20 öğrenciden 4’ü Türk, diğerleri yabancı uyrukludur. Üniversitenin mimarlık, mühendislik fakültelerinde ise 200’den fazla Suriyeli öğrencinin kaydının bulunduğu öğrenilmiştir” bilgisini verdi.
CHP’li Şevkin, Suriyeli öğrencilere üniversitelere sınavsız ve diplomasız geçiş hakkı tanındığı iddialarını, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Şevkin, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, şu soruları yöneltti:
-“Türkiye’de toplam kaç üniversitede toplam kaç yabancı uyruklu öğrenci bulunmaktadır? 2020 yılında Türkiye’deki üniversitelere yerleşen yabancı uyruklu öğrenci sayısı, ülkelerine göre kaçtır?
-Türkiye’de kaç üniversitede toplam kaç Suriyeli öğrenci bulunmaktadır? Suriyeli öğrencilere öncelik tanınıyor mu?
-Suriyeli ve diğer yabancı uyruklu öğrencilerin üniversitelere yerleşme sistemleri tam olarak nasıl gerçekleşmektedir? Öncelik kriteri nelerdir? Türkiye’deki üniversitelerde okuyan Suriyeli öğrencilere sınavsız ve/veya diplomasız geçiş hakkı tanındığı doğru mudur?
-Ülkelerinde savaş olmasına rağmen Suriyeli öğrenciler kendi ülkelerinde nasıl bir sınava tabi tutulmuşlardır ki Türkiye’deki üniversitelere kolaylıkla yerleşebilmiştir? Ayrıca üniversitelere yerleşirken Türk öğrencilerle hangi kriterler ölçüsünde, hangi belgelerle denk tutulmaktadır?
-Suriyeli öğrencilerin Suriye’deki sınavdan aldığı puanların gerçek olup olmadığı araştırılmakta mıdır?
-Suriyeli öğrencilerin dikey geçiş sınavlarında (DGS) almaları gereken puanlar kaçtır? DGS’de başarılı olup üniversitelere yerleşen Suriyeli öğrenci sayısı kaçtır? DGS’de başarılı olup Türkiye’deki üniversitelere yerleşen yabancı uyruklu öğrenci sayısı kaçtır?
-Yabancıülkelerdeki liselerden başarıyla mezun olmuş Türk öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere yerleşmelerinde yaşanan aksaklıklar var mıdır? Varsa nelerdir?
-Yabancıülkelerdeki Türkiye vatandaşı başarılı lise öğrencilerinin, Türkiye’de yükseköğretime geçişte yabancıöğrencilere öncelik tanınması nedeniyle herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemedikleri doğru mudur? Doğru ise bu durumda olan Türk öğrenci sayısı kaçtır?”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.