CHP’NİN “BANDROL BASIM İŞİ İHALELERİNDEKİ 215 MİLYON TL’LİK HAZİNE ZARARINI” ARAŞTIRMA ÖNERGESİ REDDEDİLDİ
CHP’nin, “Tütün mamulleri ve alkollü içki bandrollerinin basım işi ihalelerinde ortaya çıkan yıllık 215 milyon TL’lik hazine zararını” araştırma...
CHP’nin, “Tütün mamulleri ve alkollü içki bandrollerinin basım işi ihalelerinde ortaya çıkan yıllık 215 milyon TL’lik hazine zararını” araştırma önergesi, TBMM Genel Kurulu’nda, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, “Bu gayrimeşru kazancı bu şirkete sağlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü'dür. Bu gayrimeşru kazancın altyapısını oluşturmak üzere Cumhurbaşkanı kararı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır. Devletin kasasından açıkça her yıl için 215 milyon lira ödeme yapılmaktadır” dedi.
CHP Grubu’nun, “Tütün mamulleri ve alkollü içki bandrollerinin basım işi ihalelerinde ortaya çıkan yıllık 215 milyon TL’lik hazine zararının nasıl oluştuğu, bu zarara kimlerin sebep olduğunun araştırılması” için verdiği önergenin doğrudan gündeme alınması önerisi bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü.
Öneri üzerine CHP Grubu adına söz alan önerge sahibi İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sigara ve diğer tütün mamulleri ile alkollü içkilerde vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bu ürünlere bandrol yapıştırılması zorunluluğunu getirdiğini, düzenlenen ihale kapsamında "Sicpa Assan AŞ" isimli bir şirketin ihaleyi aldığını, İtalyan Sicpa ve Türk Assan şirketinin kurmuş olduğu bu anonim şirkketten Assan’ın ayrıldığını, Sicpa AŞ olarak şirketin bu bandrol basım ve dağıtım işini üstlenerek işi yapmaya ettiğini aktardı.
Hamzaçebi, 2019 yılında beş yıllık ihale dönemi sona erdiğini, yeni ihaleye çıkıldığını ve ihaleyi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün ‘Bu işi ben yapacağım’ talebi üzerine iptal edildiğini söyledi. Hamzaçebi, şöyle devam etti:
“Bundan sonraki gelişmeler ilginç. 18 Nisan 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı kararı olarak Resmî Gazete'de bir karar yayınlanıyor. ‘Bandrol basım ve dağıtım işini Darphane Genel Müdürlüğü yapacaktır, ilan yapmadan yapacaktır, rekabete gerek yok, pazarlık usulü veya doğrudan temin usulüyle...’ Rekabet yok, özel sektöre yaptıracak. E, hani vergi güvenliği vardı, bunu darphanenin kendisi yapacaktı, Gelir İdaresi Başkanlığı bunu zaten gayet düzgün yapıyordu? Peki, devamını izleyelim. Amaç, bunu yandaş bir şirkete vermek. Sonrası daha vahim tabii, sadece o kadarla sınırlı değil. 29 Mayıs 2020 tarihinde ‘DNS’ diye bir şirket kuruluyor. Tek sahibi var Halil İbrahim Danışmaz. AK Parti’yi seçimlerde desteklemek üzere kurulmuş olan ‘Her Şey Türkiye İçin Platformu'nun Başkanı; dönemin Hazine ve Maliye Bakanı’nın yani darphanenin bağlı olduğu bakanın da yakın arkadaşı olduğu ifade ediliyor.
"BU İŞİN SORUMLUSU BERAT ALBAYRAK"
Sonra, 15 Eylül 2020 tarihinde bandrol ücretleri birden yüzde 100 ila yüzde 400 oranında artırılıyor çünkü bandroller şirketlere satılıyor, sigara şirketlerine, alkol üreten şirketlere; ücretler artırılıyor. İşi eylül ayında DNS şirketi alıyor. Peki, kaça alıyor? 400 milyon liraya. Peki, bu işi daha önce Sicpa şirketi Gelir İdaresi Başkanlığı’na kaç liraya yapıyordu? 185 milyon liraya yapıyordu. DNS şirketine 400 milyon liraya ihale ediliyor. DNS bu işi kime yaptırıyor? Sicpa'ya yaptırmaya devam ediyor. 2021 yılı için bu bedel tutarı 185 milyon liradır yani DNS şirketi darphaneden 400 milyon lirayı alıyor, 185 milyonunu Sicpa'ya veriyor, hâlen işi Sicpa yapmaya devam ediyor; 215 milyon lira kemiksiz, kılçıksız kazanç. Bu gayrimeşru kazancı bu şirkete sağlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü'dür.
"YASA DIŞI KAZANCIN ALT YAPISINI OLUŞTURMAK ÜZERE CUMHURBAŞKANI KARARI YAYINLANMIŞTIR"
Bu gayrimeşru kazancın, yasa dışı kazancın altyapısını oluşturmak üzere Cumhurbaşkanı kararı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır, iddia ediyorum. Şimdiki Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati'yi de göreve davet ediyorum. Devletin kasasından açıkça her yıl için 215 milyon lira ödeme yapılmaktadır; yasa dışı bir şekilde DNS şirketinin sahibine gayrimeşru bu kazancı sağlayabilmek için. Sonra, iz kaybettirilmek için bu iş bir başka şirkete devredildi. Şimdi, bir başka şirket var devrede ama bu işi hâlâ İtalyan Sicpa şirketi 185 milyon liraya yapmaya devam ediyor. Bu sigara ve tütün üreten şirketler. Alkollü içki üreten şirketlerden 500 milyon lira toplanıyor, tahsil ediliyor; 100 milyon lirası darphaneye kalıyor, 400 milyon lira bu DNS şirketine ödeniyor, o da 185 milyon liraya İtalyan Sicpa'ya bu işi yaptırıyor. 215 milyon yasa dışı kazanç devletin gücüyle, Bakanın gücüyle, Darphane Genel Müdürünün gücüyle bu şirketlere sağlanıyor.”
Görüşmelerin ardından araştırma önergesinin doğrudan gündeme alınması önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.