ÇİĞ SÜT FİYATINA YAPILAN ZAM EDİRNELİ ÜRETİCİYİ MEMNUN ETTİ

ÇİĞ SÜT FİYATINA YAPILAN ZAM EDİRNELİ ÜRETİCİYİ MEMNUN ETTİ

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt referans fiyatını 3 lira 20 kuruştan 4 lira 70 kuruşa çıkarması, Edirne Süt Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez...

GÖKHAN TUZLADAN

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt referans fiyatını 3 lira 20 kuruştan 4 lira 70 kuruşa çıkarması, Edirne Süt Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez tarafından olumlu karşılandı. Suiçmez, "Açıklanan fiyat, güzel bir fiyat. Kimin emeği geçtiği ise herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Açıklanan rakamın memnun edici olduğunu belirten Edirne Süt Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez, dünya genelinde bir kriz yaşandığını, Türkiye’de de bunun etkilerinin her alanda görüldüğünü belirtti. Üreticinin küstürülmemesi, üretimden vazgeçerek hayvanlarını kesime göndermemesi gerektiğini savunduklarını belirten Suiçmez, “Hep biz şunu söyledik; ‘Üretimden asla vazgeçmeyelim’. Biz yalnız değiliz, bizi de düşünenler var, bugün geldiğimiz noktada tabii ki. Merkez Birliği aracılığıyla, milletvekili aracılığıyla geçenlerde Ankara’ya gittik, hep sorunlarımızı dile getirdik. Bunu yanında durmadan girdi maliyetleri de artıyordu. Önceki gün önce Gıda Komitesi toplandı, sonrasında da Ulusal Süt Konseyi toplandı. Açıklanan fiyat, güzel bir fiyat. Kimin emeği geçtiği ise herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"FİYATI KİMSENİN MUHALEFET OLSUN DİYE ELEŞTİRMEYE HAKKI YOK"

Suiçmez, "Açıklanan fiyatı kimsenin muhalefet olsun diye eleştirmeye hakkı yok. Şu anda önümüze bakmamız lazım. Eleştirilecek bir fiyat artışı değil. Geçekten memnun edici bir fiyat. Yüzde 45-46 gibi bir fiyat artışı. Bunun önünde yeme çok şiddetli zamlar geldi. Burada, sonuç bildirgesinde Ulusal Süt Konseyi’nin aldığı bir şey daha var. Bu fiyat açıklanmadan önce bu parite 1’e 1 bile değildi. 1,1’e düştüğü anda tehlike başladığı anda Ulusal Süt Konseyi tekrar toplanacak. Bunu bir süresi yok, üç ay, beş ay gibi, Aslı astarı olmayan ifadeler ile ‘Temmuz ayına kadar’ deniyor ama öyle bir şey yok.  Eğer olağanüstü bir durum olursa, aradaki parite yine olumsuz yönde açılıyorsa Ulusal Süt Konseyi tekrar toplanacak” dedi.

"FİYAT RAFLARA YANSIR"

Suiçmez, fiyatın raflara da yansıyıp yansımayacağı yönünde bir soruya ise “Bizim üretici fiyatı açıklanmadan önce rafları biz gözlemliyorduk. Zaten raflara yansımıştı. Bundan sonra da ‘yansımayacak’ diye bir şey söylemek olmaz, yansır” diye yanıt verdi.

Çiğ sütte bugüne kadar böyle bir zammın yapılmadığını dile getiren Suiçmez, şöyle devam etti:

“Oransal olarak çiğ süte ilk defa bu kadar büyük biz zam geldi. Ama gelmeliydi de. Temmuz ayından beri ekonomik kriz ile beraber girdi maliyetlerine ciddi zamlar gelmişti. Buna hiç kimsenin ‘tatmin edici bir fiyat artışı’ dememe gibi lüksü yok. Bizim beklentilerimizi karşılamış durumda. Önümüze bakalım. İnşallah yem fiyat artışları olumsuz yönde ilerlemez. Böyle bir durumda da tekrar Ulusal Süt Konseyi’nin toplantı yapacağını ben buradan söyleyebilirim. Çünkü orada bir parite konuldu. Koyulan kriterin altına indiği anda risk, tehlike demek.

"İLK DEFA BU KADAR YÜKSEK ORANDA ZAM GELDİ"

Yem sanayinde özelikle son bir ay içerisinde yüklü zamlar geldi, inşallah gelmez. Belki de bu zamlardan sonra bu fiyatın, bu paritenin açıklanması da olumlu yönde oldu. Bir ay önce ya da on beş gün önce bir fiyat açıklanmış olsaydı, bunu açıklandıktan sonra güçlü zamlar gelseydi bu parite yine kopacaktı. Üreticiyi koruma anlamında 1,1’in altına düştüğü anda veya 1,1’e geldiği anda tekrar konsey toplanacak. Böyle bir şey bugüne kadar yoktu. Oransal açıdan baktığımızda ilk defa bu kadar yüksek oranda süte bir zam gelmiş oldu. Hayırlı olsun."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.