ÇUKUROVA GAZETECİLER CEMİYETİ: ÖZGÜR BASIN KONTROL ALTINA ALINMAK İSTENİYOR

ÇUKUROVA GAZETECİLER CEMİYETİ: ÖZGÜR BASIN KONTROL ALTINA ALINMAK İSTENİYOR

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) tarafından, basından sansürün kaldırılışının 113'üncü yıldönümü ve 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle etkinlik düzenlendi. ÇGC Başkanı Cafer Esendemir,...

ALİ GÜRELİ

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) tarafından, basından sansürün kaldırılışının 113'üncü yıldönümü ve 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle etkinlik düzenlendi. ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, “Sosyal Medya Yasasıüzerinden, yerel medyayı kontrol altına almaya yönelik yasa yapma girişimleri, ülkemizdeki basın özgürlüğüne ve demokrasimize yönelik bir tehdittir” dedi.

ÇGC Yönetim Kurulu ve üyeleri, Adana’daki Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı ile Sanatçılar Parkı'ndaki Basın Anıtı’na çelenk bırakarak, saygı duruşunda bulundu. ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Basın Anıtı’da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi’nin Anadolu basınını iflasın eşiğine getirdiğini söyledi. 

"ANADOLU BASINI YALNIZ BIRAKILDI"

“Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirleri genelgesi, umutlarını kamu kurum ve kuruluşlarının gazete abonelikleri ve ilanlarına bağlayan Anadolu basınını vurdu" diyen Esendemir, şunları ifade etti:

"Gazeteler yok denecek ilanla yayınlanırken Kurban Bayramı’na kurban edilip, iflasın eşiğine getirildi. Her ortamda basının yanında olduğunu ifade eden siyasetçilerin çoğu ve sivil toplum kuruluşları da bu zor günlerde Anadolu basınını yalnız bıraktı. Pandemi nedeniyle gerçekleştirilen yardımlardan da faydalanamayan Anadolu basınındaki iflasların durdurulması için tasarruf tedbirlerinin ilgili maddeleri bir an önce düzeltilmelidir.

"SANSÜR VARSA ÖZGÜRLÜK VE ÖZGÜR DÜŞÜNCE HAYAL”

Basın Yayın Kuruluşları sansürden kurtulmadığı müddetçe, ülkemizde özgürlük ve özgür düşünce hayalden öteye geçemez. Basın, çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biridir. Basın, kamuoyuna tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, toplumu aydınlatıp, meslek ilkelerine, kişilik haklarına saygıçerçevesinde çalışmalarını sürdürmedikçe o ülkede özgürlükten söz edemezsiniz.

Sansürün kaldırılması ancak basın ve iletişim özgürlüğü ile mümkündür. Şüphesiz basında özgürlük anlayışı devletlerin şeffaf yönetim anlayışının da temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Yani devlet de bundan kendine bir pay çıkarmalıdır.

Düşüncelerin sansürsüz bir ortamda özgürce dile getirilmesi Cumhuriyeti geliştirir. Bu yönüyle büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri çok değerlidir. Atatürk, "Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır’ diyor ama günümüzde yazdıklarından dolayı cezaevinde olan yazarlarımız unutulmamalıdır.

“ÖVGÜ OLDUĞU KADAR ELEŞTİRİ DE BİR HAKTIR”

Eleştirel ve bağımsız medya kuruluşlarının yurt dışından fon aldıkları gerekçesiyle hedef gösterilmesi, ülkemizde basın özgürlüğünü daha da boğmak ve bağımsız yayıncılığı kontrol altına almak için atılmış bir adımdır. Sosyal Medya Yasasıüzerinden, yerel medyayı kontrol altına almaya yönelik yasa yapma girişimleri, ülkemizdeki basın özgürlüğüne ve demokrasimize yönelik bir tehdittir. Övgü olduğu kadar eleştiri de bir haktır. İfade özgürlüğünü kontrol altına almaya yönelik girişimler, kaygı vericidir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.