“DEMANS HASTALIĞI ADAYLARI, COVİD-19 İLE BERABER DEMANSA DAHA ERKEN YAKALANABİLİR”

“DEMANS HASTALIĞI ADAYLARI, COVİD-19 İLE BERABER DEMANSA DAHA ERKEN YAKALANABİLİR”

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalıöğretim üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ahmet...

ALİ GÜRELİ

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalıöğretim üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Evlice, demans hastalarının takip ve tedavisinde daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulayıp, “Demans hastalığı için aday olan yaşlı kişiler Covid-19 ile beraber demans hastalığına daha erken yaşta yakalanabilir” açıklamasını yaptı.

Doç. Dr. Ahmet Evlice, 21 Eylül Dünya Alzheimer günü nedeniyle yaptığı açıklamada; demans (bunama) hastalığının kişinin çeşitli sebeplere bağlı olarak günlük yaşantısını bozacak derecede beyin işlevlerinden bir ya da birkaçını kaybetmesi olarak tanımlanabildiğini belirtti. Evlice, demans hastalığının farklı nedenlerle ortaya çıktığını ve en sık görülen nedenin ise alzheimer hastalığı olduğunu ifade etti.

Pandemi döneminde demans hastalarının takip ve tedavisinde daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Evlice, bilinç düzeyindeki değişikliklerin Covid-19'un başlangıç belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Ahmet Evlice, hafif derecede unutkanlık yakınmaları olan kişilerin Covid-19 virüsüyle karşılaşması sonucu ani gelişen unutkanlık artışı ve davranış bozukluğu yakınmaları ile polikliniklere başvurduğunu açıklayarak, şunları kaydetti:

"GEÇ TANI KAYIPLARI ARTIRIR"

"Bu belirtiler geçici olabileceği gibi, olgusuna göre kalıcı da olabilir. Demans hastalığı için aday olan yaşlı kişiler Covid-19 ile beraber demans hastalığına daha erken yaşta yakalanabilir. Demans ve Covid-19 tanılı hastalar atipik belirtilerle polikliniklere gelebilir.

Konfüzyon (kafa karışıklığı), dezoryantasyon (zaman, mekan ve kişileri karıştırma), halüsinasyon, uykusuzluk, huzursuzluk, aşırı hareketlilik, yıkanmayı ve ilaç almayı reddetme, iştah kaybı Covid-19'un atipik belirtileri olarak sayılabilir. Atipik bulgular hasta yakınları tarafından tanınmasıönemli. Tanının gecikmesi halinde Covid-19 tanılı olgulara geç müdahale hasta kayıplarını artırır."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.