DENİZLİ TABİP ODASI: "HEKİM GÜCÜ UCUZLAŞTIRILIYOR"
Denizli Tabip Odası, sağlık idarecileri tarafından hasta poliklinik randevularının MHRS üzerinden 5 dakikada bir olacak şekilde ayarlanmasına, “Hekim gücü...
AYHAN ÇİMENDAĞ
Denizli Tabip Odası, sağlık idarecileri tarafından hasta poliklinik randevularının MHRS üzerinden 5 dakikada bir olacak şekilde ayarlanmasına, “Hekim gücü ucuzlaştırılıyor” açıklaması ile tepki gösterdi.
Denizli Tabip Odası Başkanı Rıza Hakan Erbay, Covid-19 sürecine dikkat çekerek, sağlık çalışanlarının tükenme noktasına geldiğini vurguladı ve çalışma sürelerinin azaltılması gerekirken alınan yeni kararın aynı zamanda kapalı ortam nedeniyle bulaş riskini artıracağına ve halk sağlığı açısından tehlike oluşturacağını dile getirdi. Erbay, şu değerlendirmeyi yaptı:
“DAHA FAZLA TOLERE EDİLEBİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
“Covid-19 pandemisinde 18. ayı bitirmek üzereyiz. Bu süreçte hâlâ sağlık çalışanlarımızı, meslektaşlarımızı, vatandaşlarımızı bu hastalıktan kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşamaktayız. Şeffaf yönetilmeyen pandemi nedeniyle geçtiğimiz 18 ay boyunca tüm sağlık çalışanları her zamankinden fazla yorulmuş, tükenme noktasına gelmiştir. Bu çalışma temposu artan vaka sayılarıyla daha da devam edecektir. Her anlamda yıpratıcı bu sürecin sağlık çalışanları tarafından daha fazla tolere edilebilmesi mümkün değildir. Çalışma saatlerinin azaltılarak 6 saate indirilmesi, dinlenme sürelerinin yeterli bir şekilde ayarlanması, dinlenme mekanlarının pandemiye göre yapılandırılması ve kişisel koruyucu ekipmanlarının eksiksiz sağlanması gerekmekteyken; 9.09.2021 tarihinde yayınlanan bir düzenleme ile devlet hastanelerinde sağlık idarecileri tarafından hasta poliklinik randevuları MHRS üzerinden 5 dakikada bir olacak şekilde açılması talimatı verilerek günlük poliklinik sayılarının yaklaşık 90 hastaya bakılacak şekilde planlandığı tespit edilmiştir.”
“BU DÜZENLEME SAĞLIKTA ŞİDDETİ KÖRÜKLEYECEK”
Dünya Sağlık Örgütü uygun bir hasta muayenesi için anamnez, muayene, tetkik istemi düşünüldüğünde ayrılması gereken sürenin en az 15-20 dakika olmasını tavsiye ettiğini söyleyen Erbay, açıklamasınışöyle sürdürdü:
“Dikkate alınması gereken bir diğer husus ise poliklinik hasta sayısının 90’lara çıkarılması ile hastane gibi kapalı ortamlarda Covid-19, mevsimsel girip gibi hastalıklar için temas ve bulaş riskini artırmasıdır ve halk sağlığı açısından tehlike arz etmektedir. Hastanelerde yeni çalışma düzeneği bu haliyle hekimi hızlı hasta bakmaya ve kaçınılmaz olarak hata yapmaya sevk edecektir. Bu uygulamayla birlikte doğabilecek aksamalar hasta hekim arası barışı bozacak dolayısıyla sağlıkta şiddeti daha da körükleyecektir. Bu olumsuz düzenlemeler hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarının çalışma şevkini iyice kırmaktadır. Pandemi yorgunluğunun üzerine binen kötü çalışma koşulları, emeğe karşılık gelmeyen ücretler, hekimlerde değersizleştirilme algısını pekiştirmektedir.
“HEKİMLERİ KÖLELİK DÜZENİNE ZORLUYORLAR”
Son yıllarda hekimlik işgücü, sağlıkta dönüşüm süreci ile iyice ucuzlaştırılmış olup hekimler performansa dayalıçalışma sistemiyle, devlet ya da özel sektörde adeta kölelik düzenine zorlanmaktadırlar. Bu sebeple hekim istifaları ve emeklilik taleplerinin hızla arttığı bilinmektedir. Emekli olan hekimler de geçinemedikleri için çoğunlukla emeklilik sonrasıçalışmak zorunda kalmaktadır. Bu kez de bir ceza gibi emekli maaşlarında ciddi kesintiler yapılmaktadır. Tıp Fakültesi öğrencileri ve uzmanlık öğrencileri, asistanlar tüm bu karanlık tablonun farkında olarak giderek umutsuzluğa sürüklenmektedir. Bu genç hekim adayları ve hekimler arasında intiharlar giderek artmaktadır. Yeni mezun birçok hekim de yurtdışında çalışma arayışındadır. Oysa hekimler yıllarca süren zorlu ve pahalı bir eğitim sürecinden geçerek mezun olmaktadırlar. Ailelerinin ve ülkenin öz kaynakları açısından özveriyle yetişen hekim işgücünü ucuzlaştıran, değersizleştiren bu bakış açısının bir an önce değiştirilmesi ve her türlü kaybın önüne geçilmesi gerekmektedir.
“MHRS POPÜLİST DÜZENLEMESİNDEN BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLMELİDİR”
Toplum sağlığı açısından bir bütünün unsurları olan hekimlerin ve diğer tüm sağlık çalışanlarının fiziki ve ruhsal sağlığının korunmasıçok önemlidir. Yetkililerden toplum ve insan sağlığını göz ardı eden MHRS popülist düzenlemesinden bir an önce vazgeçmelerini, emeğe karşılık gelen hak edişlerin verilmesini talep ediyoruz. Denizli Tabip Odası olarak kanunun bize verdiği yetki ve sorumluluk gereği hekim haklarının, hekimliğin ve toplum sağlığının korunması adına Sağlık Bakanlığı ve yerel sağlık idarecilerini sağduyulu olmaya çağırıyoruz.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.